Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

28.Поняття товару. Класифікація товарів.

Товар - все те, що може задовольнити потреби і пропонується ринку для обміну. Це - засіб вирішення проблем покупця.

Класифікація товарів. Товари поділяються на:

І. Споживчі товари — товари, які споживачі купують для особистого споживання.

- залежно від тривалості використання — на товари тривалого використання і товари короткочасного використання;

- залежно від поведінки та звичок покупців — на:

товари повсякденного попиту, купівля яких відбувається часто без роздумів, без докладання значних зусиль на їх порівняння і купівлю (зубна щітка, хліб, журнал, газета):

товари попереднього вибору — товари, які купуються не часто і попередньо порівнюються між собою за окремими критеріями — якість, ціна, дизайн (квартири, електроприлади, одяг, меблі);

товари особливого попиту—це товари з унікальними характеристиками або товари певної марки, заради придбання якої споживачі згодні докласти додаткових зусиль (престижні марки автомобілів, хутро, ексклюзивні коштовності);

товари імпульсивної купівлі (купуються не заплановано — гумка біля каси супермаркету, цигарки);

товари екстреного придбання (парасолька, обігрівач, ліки);

товари пасивного попиту, про які споживач або не знає, або знає, але не задумується про їх купівлю (послуги страхування майна);

та на споживчі послуги — послуги перукаря, ремонт взуття, хімчистка, банківські послуги тощо.

ІІ. Товари виробничого призначення (промислові товари) - це товари, призначені для використання у виробничому процесі, для перепродажу або здавання в оренду.

Товари промислового призначення поділяють:

- залежно від призначення і особливостей використання — на товари, що витрачаються при виробництві (сировина, природне паливо), та товари, що втрачають при виробництві свій ресурс (машини, обладнання);

- залежно від характеру і терміну використання та ролі в технологічному процесі виділяють такі групи товарів промислового призначення:

капітальне устаткування — будівлі, споруди, стаціонарні установки;

допоміжне устаткування — рухоме виробниче обладнання та інструмент;

сировина — продукти природи, призначені для подальшого використання, які, в свою чергу, можуть бути мінерального (нафта, природний газ) та натурального походження (бавовна, риба, пшениця, деревина);

напівфабрикати та деталі—товари, які стають частиною готової продукції;

матеріали — товари, які є результатом переробки сировини;

Послуги виробничого призначення: (послуги з технічного обслуговування та ремонту обладнання, комерційні, транспортні, фінансові, інформаційні, консалтингові, банківські, реклами, страхування освітні послуги).

29.Поняття конкурентоспроможності. Етапи оцінки конкурентоспроможності товару.

Конкурентноздатність товару - це його здатність бути виділеним споживачем на ринку серед товарів-аналогів як результат - бути проданим.

методика визначення конкурентноздатності товару:

Вибір товару - аналога. Для даного товару вибираємо товар-аналог для порівняння їх конкурентноздатності. Товар-аналог має бути співставним, тобто належати не лише до однієї товарної групи, а й до одного виду товарів.

Формування показників конкурентноздатності передбачає виділення двох основних груп показників - технічних та економічних. До технічних ми відносимо такі показники, що характеризують корисні властивості для споживача, а до економічних - грошові витрати, які в сумі дають ціну споживання. Далі ми зіставимо технічні показники з економічними, і отримаємо вигоду споживача, яка і буде визначенням конкурентноздатності товару.

Вибір базового товару. На цьому етапі вибирається базовий товар -той, що є основою (еталоном) при визначенні конкурентноздатності. Існують два варіанти вибору базового товару - вибирається:

а) кращий із представлених товарів-аналогів;

б) умовний (оптимальний) товар. Він реально не існує, проте всі його показники є оптимальними для споживача.

Визначення коефіцієнтів вагомості показників конкурентноздатності. Коефіцієнти вагомості визначаються шляхом їх ранжування, тобто розподілу за ступенем важливості для споживача. Кількість коефіцієнтів вагомості дорівнює кількості показників.

Розрахунок індексів конкурентноздатності. Є три види індексів конкурентноздатності - одиничний, груповий та інтегральний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]