Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

30.Типи товарів,які можна віднести до нових. Етапи розробки нових товарів.

5 типів товарів що вважаються новими:

Світові новинки, Принципової новизни, Модифіковані товари, Товари які є новими для визначеного ринку, Товари нової схеми використання,

Етапи створення нової продукції:

Генерація ідей (джерела ідей: внутрішні і зовнішні) Для генерації (пошуку) ідей нових товарів можуть бути використані різні джерела:

- зовнішні (покупці, конкуренти, посередники);

- внутрішні, тобто сама фірма — її керівництво, фахівці з маркетингу, інженери, торговий персонал.

Відбір ідей Мета цього етапу — профільтрувати ідеї для того, аби вже на початковому етапі розробки нового товару відсіяти невдалі ідеї товарів, які не відповідають цілям фірми, для реалізації яких у фірми немає потрібних ресурсів тощо.

Розробка задуму та його перевірка На цьому етапі здійснюється перехід від ідей, які пройшли попередню оцінку, до концепції товару, яка перевіряється із залученням потенційних споживачів.

Розробка стратегій маркетингу Далі розробляється стратегія маркетингу, яка включає:

- визначення цільового ринку;

- позиціювання товару;

- заплановані показники обсягу продажу, частки ринку, прибутку на перші 2—3 роки;

- ціни, канали розподілу, бюджет маркетингу на перший рік, а також опис маркетингових стратегій за кожним з елементів комплексу маркетингу.

Проведення економічного аналізу Цей етап процесу розробки нового товару, інша назва якого — бізнес-аналіз, ґрунтується на обраній концепції і стратегії маркетингу і передбачає оцінку щодо: потенційного обсягу продажу товару (обороту, виручки); витрат; прибутку; ризику.

Розробка прототипу товару

На цьому етапі формується другий рівень товару — товару в реальному виконанні. Створюється прототип товару — перші дослідні зразки, споживчі переваги матеріалізуються в конкретному товарі.На особливу увагу заслуговує і прийняття рішень щодо торгової марки

Пробний маркетинг Цей етап є імітацією виходу фірми на ринок з новим товаром, мета якого — визначити в реальних умовах шанси товару на успіх.

Суть етапу тестування товару в ринкових умовах (магкеt tеst) полягає у тому, що перед виведенням на загальнонаціональний ринок товар попередньо продається на обмеженій кількості ринків.

Розгортання комерційного виробництва Заключний етап створення товару потребує визначитися з таких питань:

Де випускати товар?

Кому (яким сегментам, ринкам) пропонувати цей товар на першому етапі? Коли?

Як виводити товар на ринок?

Відповіді на ці ключові запитання доповнюються рішеннями щодо складових комплексу маркетингу (цінова політика, політика розподілу і просування товару).

31.Поняття ЖЦТ. Етапи життєвого циклу товарів.

Життєвий цикл товару визначає послідовність періодів існування товару фірми на ринку та характеризує зміну обсягів продажу та прибутку від його реалізації і визначає маркетингові стратегії від моменту виведення товару на ринок до його зняття з ринку відповідно до поведінки споживачів і конкурентів.

Класичний життєвий цикл товару складається з ПЯТИ етапів:

Етап розробки товару не є етапом життєвого циклу товару. Але саме під час розробки товару закладають основи його майбутнього комерційного успіху.

Етап впровадження – період появи нового товару на ринку і поступового збільшення обсягу продажу.

Основна ціль маркетингу на цьому етапі – Спонукати споживачів спробувати зробити пробні купівлі товару; Налагодити розподіл нового товару.

Етап зростання відбувається з моменту, коли фірма починає отримувати прибуток, що супроводжується швидким зростанням обсягу продажу і свідчить про те, що товар схвалено споживачами. Основна мета маркетингу на цьому етапі – “максимізація частки ринку”.

Етап зрілості. Маркетингова ціль на цьому етапі: максимізація прибутку і стабілізація частки ринку, а стратегія, яка відповідає етапу зрілості, має назву “Захист”. Основне завдання маркетингу на цьому етапі – продовження життєвого циклу товару.

Етап спаду. У цей період споживачі переходять на використання нового товару. Кількість конкурентів зменшується, обсяги реалізації і прибуток знижуються. Стратегія, що має назву “Відхід”, передбачає зняття товару з виробництва. Ціни знижуються, хоча наприкінці періоду на деякі товари можуть збільшитися; використовується лише частина каналів товароруху; витрати на маркетингові заходи незначні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]