Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

47. Поняття реклами, як засобу просування товару на ринок. Види і моделі реклами.

Реклама — будь-яка платна форма неперсонального представлення і просування товару, послуг, ідей через засоби масової інформації, а також з використанням прямого маркетингу.

Для реалізації маркетингових цілей застосовують такі види реклами:

1) інформаційна застосовується на етапі впровадження товару на ринок, у період створення первинного попиту (розповідь про новину, про зміну цін тощо);

2) переконуюча застосовується на етапі зростання, коли фірма тільки-но формує вибірковий попит, "озираючись" на конкурентів (навіює думку про перевагу марки, переконує споживача тут же зробити покупку, спонукає замовника до зустрічі з торговельним агентом фірми);

3) нагадуюча до неї звертаються на етапі зрілості для підтвердження раніше прийнятого вибору (де купувати товар, товар може знадобитися найближчим часом, підтримання знань про товар).

4) підсилююча – після купівлі запевнює покупців товару у правильності вибору;

5) престижна – створює певний імідж фірми.

48. Стимулювання збуту, засоби стимулювання збуту. Пропаганда, інструменти пропаганди.

Стимулювання збуту — форма просування товарів шляхом короткострокового використання стимулів з метою заохочення споживачів і посередників до здійснення купівлі.

Стимулювання збуту використовує різноманітні засоби активізованого впливу, здатні прискорити чи посилити відповідну реакцію ринку. Об'єктом уваги є покупці (споживачі), посередники і торговельний персонал фірми. Засоби стимулювання збуту щодо кожного з них, як правило, різні.

Завдання стимулювання збуту споживачів це заохочення інтенсивнішого використання товару, купівлі його в більшій розфасовці, спонукання осіб, які не користуються товаром, випробувати його, залучення до певного товару тих, хто купує товари конкурентів.

Стимулювання збуту стосовно посередників заохочення їх на включення нового товару до свого асортименту, підтримання більш високого рівня запасів товару і пов'язаних з ним виробів, протидія заходам стимулювання конкурентів, формування у роздрібних торговців прихильності до марки і проникнення зі своїм товаром у нові роздрібні торгові пункти.

Стимулювання власних продавців це заохочення підтримки ними нового товару чи нової моделі, заохочення до більшого числа відвідувань ними клієнтів і заохочення до зусиль, спрямованих на підвищення рівня несезонного продажу.

Паблік рилейшнз (PR) (пропаганда), або зв'язки з громадськістю—діяльність, спрямована на формування і підтримку сприятливого іміджу фірми через налагодження стосунків між організацією та різноманітними контактними аудиторіями, ініціювання самою фірмою поширення інформації про товари, ідеї, послуги, яка подається як новина, а також запобігання та усунення небажаних чуток і дій, які можуть зашкодити діяльності фірми.

Інструменти пропаганди:

через пресу (публікації, інтерв’ю);

через кіно, теле та відеофільми;

громадська та добродійна діяльність;

ювілейні фірмові заходи;

лобізм – робота із законодавцями та урядовими чиновниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]