Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на екзамен с админки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
210.69 Кб
Скачать

21.Поняття та особливості адміністративного примусу.

Конспект +книжка

Державний примус - зовнішній вплив на поведін­ку людей, що базується на організованій силі держави і гарантує без­умовне утвердження волі держави.

Загальновизнаними є такі види державного примусу, в основі яких знаходиться відповідна форма державного управління:

  • адміністративний;

  • дисциплінарний;

  • кримінальний;

  • цивільно-правовий.

Адміністративний примус(найбільш вживаний в адмін. праві) - метод психічного або фізичного впливу на свідомість, поведінку людей, що застосовується у сфері державного управління, з метою залучення винних осіб до адміністративної відповідальності, припинення і попередження адміністративних правопорушень.

Зміст адмін.. примусу: система заходів, в яких виявляється керуючий вплив держави з метою забезпечення бажаної і необхідної для неї поведінки об’єктів управління.

Ознаки адмін. примусу:

Загальні:

  • наказовий,виховний характер.

Специфічні:

  • примусовий захід застосовується щодо більшості громадян, що вчиняють адміністративні правопорушення;

  • адміністративний примус застосовується переважно органами державного управління;

  • адміністративний примус здійснюється на основі позаслужбового підпорядкування;

  • адміністративний примус не має на меті заподіяти людині фізичні страждання або принизити її;

  • підставою адміністративного примусу є адміністративна провина, однак не в усіх випадках.

Адмін. примус необхідно відрізняти від переконання. Відміності:

  • адміністративний примус застосовується тільки уповноваженими органами;

  • окремі адміністративні правопорушення можуть розглядатися судами;

  • підставою примусу може бути як вчинення адміністративної провини, так і її відсутність;

  • адміністративний примус містить у собі фізичний примус.

*Адміністративний примус має профілактичне значення, що обумовлено кількістю суб’єктів, які застосовують адміністративний примус (митні органи, дорожні інспекції, що систематично здійснюють контроль за виконанням адміністративних норм)

22. Характеристика матеріальних та процесуальних адміністративно-правових норм (поділ за регулятивною спрямованістю).

Конспект + книжка

Класифікація норм — це розподіл їх на види (групи) залежно від обраного критерію (ознаки). Поділ адміністративно-правових норми відбувається за різними підставами: залежно від способу впливу, від об’єкта регулювання, залежно від адресата або суб’єкта призначення, залежно від дії у просторі та

за галузевою належністю(за регулятивною спрямованістю):

матеріальні — юридично закріплюють комплекс прав, обов’язків та відповідальність учасників адміністративно-правових відносин (їх правовий статус), порядок взаємодії і функціонування суб’єктів виконавчої влади тощо. Ці норми відповідають на питання — що?;

процесуальні — регламентують процедуру реалізації прав і обов’язків учасників адміністративно-правових відносин, установлених матеріальними нормами. Зокрема, ціла складова адміністративного права присвячена винятково процедурним питанням — адміністративно-процесуальний інститут, норми якого регламентують порядок прийому, розгляду, вирішення заяв і скарг, визначають процедуру провадження у справах щодо адміністративних правопорушень тощо. На жаль, не всі адміністративно-правові норми характеризуються високим рівнем розробки й чіткого додержання встановлених правил поведінки, що досить часто ускладнює можливість задоволення інтересів владних і підвладних сторін правовідносин. Ці норми відповідають на питання — як?;

процедурні визначають процедуру виконання дій, передбачених адміністративним законодавством. Наприклад, процедура особистого адміністративного затримання, огляду або вилучення речей чи документів, процедура винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення та її виконання тощо.