Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на екзамен с админки.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
210.69 Кб
Скачать

Суб’єкти адміністративного права

Поняття, система та класифікаційна характеристика суб’єктів адміністративного права.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства.

Об’єднання громадян.

Органи виконавчої влади. Президент України.

Органи місцевого самоврядування.

Державні службовці.

Підприємства, установи й організації.

Поняття, система та класифікаційна характеристика суб’єктів адміністративного права

Поняття суб’єкта права є ключовим для кожної правової науки, оскільки суб’єкт права ‑ це потенційний суб’єкт правовідносин, який безпосередньо реалізує передбачені законом права та обов’язки.

Суб’єкт адміністративного права — це особа, яка за своїми особливостями фактично може бути носієм суб’єктивних прав і юридичних обов’язків. Отже, кожен громадянин є суб’єктом адміністративного права і потенційно може бути суб’єктом адміністративних правовідносин.

Таким чином, суб’єкти адміністративного права — це юридичні і фізичні особи, які мають правосуб’єктність, тобто можуть потенційно бути учасниками адміністративних правовідносин, тоді як суб’єкт адміністративних правовідносин — це реальний учасник даних правовідносин.

Для адміністративного права характерною є велика кількість різноманітних суб’єктів, наділених адміністративно-правовим статусом, тому їх доцільно об’єднати у відповідні групи (див. табл. 1).

Таблиця 1 Суб’єкти адміністративного права

Колективні

державні

Колективні

недержавні

Індивідуальні

- органи державної влади;

- державні підприємства, установи та різні їх об’єднання;

- структурні підрозділи органів виконавчої влади, наділених власною компетенцією.

- громадські об’єднання;

- органи місцевого самоврядування;

- приватні суб’єкти підприємницької діяльності;

- трудові колективи.

- громадяни України;

- державні службовці;

- посадові особи;

- іноземні громадяни;

- особи без громадянства.

В адміністративних правовідносинах беруть участь також місцеві ради та їх виконавчі органи.

Велике коло учасників адміністративних правовідносин становлять підприємства різних організаційно-правових форм діяльності та форм власності.

Господарюючі суб’єкти-юридичні особи — активні учасники адміністративних правовідносин, бо вони є платниками податків, користувачами банківських позичок, учасниками торгів на біржах тощо.

Суб’єктами адміністративного права виступають також сімейні приватні підприємства, селянські (фермерські) господарства, які є самостійними господарюючими одиницями.

І, нарешті, індивідуальними суб’єктами адміністративного права є громадяни. Стаття 67 Конституції України покладає на всіх громадян обов’язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, установлених законом, щорічно подавати декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік. Саме в такий спосіб громадяни вступають в адміністративні правовідносини з державою в особі податкової адміністрації.

До індивідуальних суб’єктів адміністративного права відносять також державних службовців, членів громадських об’єднань, а також окремі категорії посадових осіб