Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_7_serpnya_2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
849.92 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Під час вивчення теми спочатку треба розглянути питання про сутність поняття “переміщення через митний кордон” та основні принципи переміщення товарів, предметів, транспортних засобів.

Принципи переміщення товарів і предметів через митний кордон України – це основні положення, що однаково стосуються всіх учасників митних правовідносин, котрі виникають у цій сфері, а тому як норми-принципи вони є обов’язковими для виконання посадовими особами митних органів, а також фізичними та юридичними особами, що переміщують товари і предмети через митну територію України. Таким чином, принципи переміщення через митний кордон є основою митної діяльності.

Для засвоєння питання щодо місця, часу, загальної процедури переміщення через митний кордон необхідно звернутися до змісту відповідних нормативно-правових актів, що входять до переліку.

Функціонально митне законодавство може бути зіставлено, наприклад, з транспортним, бо йдеться про регулювання порядку переміщення товарів, предметів, транспортних засобів та здійснення у зв’язку з цим митного контролю, оформлення і стягнення митних платежів. Таке регулювання відбувається згідно з певними принципами, закріпленими не лише в Митному кодексі України, але й низці інших нормативно-правових актів, які необхідно проаналізувати для того, щоб склалося цілісне уявлення про принципи переміщення через митний кордон.

Наступним кроком має бути вивчення загальних питань щодо місця й часу переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів, транспортних засобів, речей, валюти й цінностей, спадщини, предметів міжнародних, іноземних організацій, представництв та осіб, які користуються на території України митними пільгами.

Важливо звернути увагу на те, що ввезення в Україну, вивезення з України і транзит через її територію товарів та інших предметів окремих видів може заборонятись чи обмежуватись законодавством України. Обмежувальні та заборонні заходи спрямовані на захист життя й здоров’я громадян, безпечного довкілля, виконання Україною міжнародних зобов’язань тощо. Так, митне оформлення тих або інших товарів чи предметів може здійснюватися з дозволу відповідних органів виконавчої влади або за погодженням з ними.

Окремим видом є антидемпінгові обмеження, спрямовані на приведення практики зовнішньоекономічної діяльності у відповідність з принципами еквівалентності обміну, неприпустимості демпінгу під час увезення та вивезення товарів.

Важливо знати, що застосування режимів вільної торгівлі, преференцій, спеціальних пільгових режимів (прикордонної (прибережної) торгівлі, спеціальних (вільних) економічних зон та інших, передбачених законами України), а також податкових, митних та інших пільг, що діють при імпорті в Україну товарів, щодо яких застосовуються антидемпінгові, компенсаційні або спеціальні заходи, припиняється на строк до закінчення застосування зазначених заходів. Останні реалізуються на основі так званого Антидемпінгового кодексу, що містить відповідні законодавчі акти.

Вивчення загальних положень обмежень та заборон під час переміщення через митний кордон має супроводжуватися акцентуванням уваги на їх документальному оформленні. Так, у разі відмови у пропуску через митний кордон заборонених товарів чи предметів митним органом оформлюється картка відмови у пропуску на митну територію України чи митному оформленні товарів та інших предметів. Цей митний документ не лише засвідчує факт відмови, але й виконує важливу інформаційну функцію, адже містить необхідну для суб’єкта переміщення інформацію про причини непропуску, усунення яких уможливлює митне оформлення й одержання дозволу на переміщення.

Завдання 13

Підприємець Григоренко, зареєстрований як суб’єкт зовнішньо-економічної діяльності, власним транспортним засобом увозив на митну територію України лакофарбові товари виробництва Польщі. На початку митного оформлення він подав у пункті пропуску товар, оформив декларацію, надав усі необхідні документи. Однак через те, що посадова особа митного органу ретельно оглядала товар, вимагаючи розпакувати його, а також застосовувала при цьому технічні засоби митного контролю, Григоренко, побоюючись виявлення в одній із валіз незадекларованих канцелярських виробів, заявив, що він не бажає проходити митне оформлення й має намір повернутися на митну територію Польщі.

Інспектор митниці повідомив, що переміщення через митний кордон України товарів, які належали Григоренку, було вже розпочато й згідно з вимогами Митного кодексу України необхідно закінчити митне оформлення зі сплатою всіх належних митних платежів.

Григоренко заперечував, стверджуючи, що він ще не перетнув митного кордону, а тому може сам вирішувати чи в’їжджати йому в Україну.

На знання якого кола питань розраховано це завдання? Як треба розуміти термін “перетин митного кордону”? Яким чином може бути вирішена спірна ситуація?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]