Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_7_serpnya_2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
849.92 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Фізичні особи як суб’єкти переміщення через митний кордон предметів, товарів і транспортних засобів мають розглядатися окремо з огляду на соціальну значущість їх правового статусу взагалі та митно-правового статусу зокрема.

Неторговий обіг, крім того, передбачає так званий пільговий або спрощений порядок переміщення товарів. Іншими словами, контроль, оформлення та митне обкладення мають свої особливості, що відрізняють даний вид переміщення від зовнішньоторгового обігу, коли товари переміщуються учасниками зовнішньоекономічної діяльності.

Головне призначення спрощення процедур митного контролю та митного оформлення у тому, щоб значно полегшити і прискорити проходження митних формальностей фізичними особами, які переміщують товари й предмети, як правило, для власного користування та споживання.

Розгляд цієї теми доцільно розділити на етапи: загальний порядок та умови переміщення, обмеження під час переміщення, пропуск та митне обкладення під час ввезення, пропуск та митне обкладення під час вивезення.

Окремо треба розглянути порядок переміщення фізичними особами транспортних засобів, валюти й валютних цінностей. Обмеження під час переміщення транспортних засобів полягає у встановленні максимально допустимого віку автомобіля, необхідності реєстрації в органах державної влади тощо. Для переміщення валюти і валютних цінностей установлено суми максимально можливого ввезення та вивезення, а також передбачено надання відповідних дозвільних документів.

Передусім необхідно звернутися до змісту тих нормативно-правових актів, де визначаються такі ключові поняття, як супроводжуваний та несупроводжуваний багаж, громадяни-резиденти, громадяни-нерезиденти, особисті речі, товари, предмети, транспортні засоби та ін. Цей комплекс нормативно-правових актів подано, зокрема, Законом України від 13.09.2001 р. № 268І-III “Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України”, відповідними наказами Держмитслужби України тощо.

Завдання 21

Громадянин Вірменії Саркісян під час в’їзду в Україну пред’являє для митного контролю: мисливську рушницю; 120 пляшок коньяку; 20 000 дол. США; 7 000 рос. руб.; 600 грн.; карту Азії 1877 р. видання.

На знання якого кола питань розраховано дане завдання? Що і за яких умов може бути пропущено? Якими є правила ввезення іноземної валюти на митну територію України?

Завдання 22

Громадянин Франції Конде виїжджає після відрядження з України і пред’являє на митний контроль як подарунки 3 картини 1940 р., сувеніри на суму 100 грн., 2 000 грн., 6 000 рос. руб., 3 000 дол. США. Крім того, пред’явлено в’їзну декларацію на 5 000 дол. США.

На знання якого кола питань розраховано дане завдання? Що і на яких умовах може бути пропущено?

Завдання 23

Громадянин Росії Колосков прямує авіарейсом з України до Москви і подає для митного контролю: 5 000 дол. США (у в’їзній декларації немає відмітки про ввезення); 8 000 рос. рублів (у в’їзній декларації 4 000 рос. руб.); 2 000 грн. (не ввозились).

На знання якого кола питань розраховано це завдання? Що і на яких умовах може бути пропущено? Яким є порядок вивезення з митної території України іноземної валюти?

Завдання 24

Гр. Устименко отримав у Польщі в спадщину автомобіль 1990 р. випуску і житловий будинок. Продавши будинок, Устименко за одержану виручку придбав ще один автомобіль. На прикордонній митниці Устименко пред’явив 2 автомобілі і 12 000 дол. США як залишок від проданого будинку.

На знання якого кола питань розраховано дане завдання? Ваші дії в даному випадку щодо пропуску автомобілів та валюти на митну територію України.

Завдання 25

Громадянин України Цапенко при виїзді у приватних справах пред’являє на митний контроль: 5 золотих виробів для особистого користування, серед яких старовинний кишеньковий годинник у золотому корпусі, 2 золотих персні без клейма державної проби; кавовий порцеляновий сервіз; 6 000 дол. США. Крім того, Цапенко пред’являє виїзну декларацію 2-річної давності на 2 000 дол. США.

На знання яких питань розраховано дане завдання? Що і на яких умовах може бути пропущено?

Завдання 26

Іноземний студент після закінчення вузу в Україні відправляє багаж і пред’являє для митного контролю: один предмет побутової техніки; 2 картини за дозволом Міністерства культури та мистецтва України; 80 баночок чорної ікри; художню літературу з печатками київських бібліотек.

Що і на яких умовах може бути пропущено? Визначте основні положення переміщення товарів та інших предметів особами, які виїздять на постійне місце проживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]