Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_7_serpnya_2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
849.92 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Питання про сутність митної справи та митного права розглядаються на першому семінарському занятті. Вступна тема навчальної дисципліни є складною і разом з тим важливою для подальшого успішного засвоєння правових засад регулювання окремих складових митної справи, безпосереднє здійснення якої покладено на службових осіб Державної митної служби України.

Здійснювані протягом відносно короткого часу дослідження правової природи суспільних відносин, що виникають у процесі переміщення товарів, предметів і транспортних засобів через митний кордон, потребують належної оцінки з боку юридичної громадськості та практичних працівників.

Відомо, що кожна галузь права має свій предмет і метод регулювання. Оскільки митне право явище порівняно нове і малодосліджене в правовій науці, виявлення особливостей його предмета і методу регулювання є досить складним, але в той же час актуальним завданням. Варто зазначити, що серед юристів відсутня єдність у питанні про те, чи існує самостійна галузь права – митне право. Дехто вважає, що мова може йти лише про митне законодавство. Інші фахівці думають, що можна говорити про митне право як про галузь (підгалузь або навіть один з інститутів) адміністративного права. Такі погляди цілком мають право на існування, як і концепція митного права, відповідно до якої воно розглядається як галузь права.

Творчий пошук щодо з’ясування місця митного права в системі права, співвідношення його з іншими галузями права, базових понять тощо відбувається на ґрунті загальної теорії права. Тому перше семінарське заняття вимагає від курсантів знань її вихідних положень. Важливими з огляду на це є праці: з проблем теорії держави та права – С.С. Алексєєва, з питань теорії правовідносин – Г.І. Петрова, Р.О. Халфіної, Ю.І. Гревцова. Безпосередньо проблемі місця та ролі митного права в системі права присвячено дослідження М.Г. Шульги, а також російських учених-адміністративістів Д.М. Бахраха та Б.М. Габричидзе. Готуючись до даної дискусійної теми, рекомендується ознайомитися з основними положеннями рекомендованого Міністерством освіти і науки України підручника С.В. Ківалова та Б.А. Кормича “Митна політика України”. Повноцінно дослідити питання митно-правових норм з погляду теорії та практики застосування можна на базі матеріалу, викладеного в спеціальній монографії В.Я. Настюка.

Головна увага на семінарі має приділятися роботі курсантів з нормативним матеріалом, зокрема з Конституцією, Митним кодексом України.

Завдання 1

Гр. Паливода 15 жовтня 2000 р., маючи намір виїхати на декілька днів для відвідання хворого родича, який проживає в сусідній Ростовській області, звернувся до інспектора митного поста із запитаннями про порядок тимчасового виїзду за межі України фізичних осіб, кількість дозволених до вивезення валюти і лікарських засобів тощо.

Інспектор митного поста відмовився відповідати на запитання, зазначивши, що митні органи не зобов’язані інформувати громадян, адже всі нормативні акти з митних питань публікуються в офіційних виданнях – “Офіційному віснику України” та “Президентському вісникові”, і, крім того, службовець митного органу не має права розголошувати відомості, призначені для службового користування.

На знання яких питань розраховано це завдання? Чи правомірною є відмова інспектора митного поста? Яким є порядок офіційного опублікування та оприлюднення митних нормативно-правових актів? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 2

Районна податкова інспекція звернулася до господарського суду з позовом на Вітренка – підприємця, який займається виробництвом алкогольної продукції та, крім того, зовнішньоекономічною діяльністю. У позовній заяві податкова інспекція послалася на те, що Вітренко протягом 2000 р. вивозив виготовлену ним продукцію за кордон без сплати податків.

У судовому засіданні відповідач заявив, що він сплачував усі належні обов’язкові платежі до державного бюджету, про що є відповідні відомості в митниці, у якій здійснювалося митне оформлення вивезення алкогольної продукції.

Розглянувши справу по суті, господарський суд зобов’язав Вітренка заповнити необхідні податкові декларації за 2000 р., зазначивши в них про здійснені зовнішньоторговельні операції, а в майбутньому в аналогічних випадках сплачувати податки до податкової інспекції.

На знання яких питань розраховано це завдання? Чи правильне рішення ухвалив господарський суд? Яка юридична природа правовідносин за участю Вітренка? Чи мають право митні органи надавати податкові роз’яснення?

Завдання 3

Фірма “Kesano Oil” (Франція) звернулась до господарського суду м. Суми зі скаргою на незаконні дії службових осіб митниці, у результаті яких необґрунтовано стягнуто у вигляді економічних (фінансових) санкцій кошти, що до того ж протягом 1,5 місяця використовувалися державою для одержання прибутку. З огляду на це фірма вимагала сплати їй відсотків за використання коштів, як цього вимагає законодавство про відповідальність за невиконання грошових зобов’язань.

Суд скаргу задовольнив у повному обсязі.

На знання якого кола питань розраховано це завдання? Визначте вид правовідносин, що виникли між іноземною фірмою та митницею. Яке законодавство має бути застосоване в цьому випадку? Чи правильне рішення ухвалив суд у даній справі?

Завдання 4

Арбітражний суд Одеси 15.12.1991 р. розглядав скаргу ТОВ “Полімер-Пак” на дії митниці про накладання 13.12.1991 р. штрафу за неправильне декларування 300 кг пластмаси, що ввозилася в Україну (ст. 118 МК 1991 р.). На судовому засіданні законний представник ТОВ, посилаючись на те, що в момент ухвалення судового рішення чинним був Митний кодекс СРСР 1964 р., у якому не передбачено відповідальність за даний вид правопорушення, вимагав скасувати незаконне рішення митного органу про притягнення до адміністративної відповідальності. Юрист юридичного сектора митниці заявив, що на момент притягнення ТОВ до адміністративної відповідальності нова редакція Митного кодексу вже була підписана Президентом України і що в новому нормативно-правовому акті передбачено притягнення до відповідальності за недекларування або неправильне декларування товарів, предметів чи транспортних засобів.

На яке коло питань розраховано завдання? Яке рішення мав прийняти суд?

Завдання 5

Для приведення нормативно-правових актів у відповідність до вимог Митного кодексу України спільним актом Мінекономіки України та ДМСУ визнано, що втратив чинність їхній спільний наказ від 10.12.2001 р. № 304/793 “Про затвердження Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якій надходять імпортні товари, що підлягають митному оформленню в режимі випуску у вільний обіг на території України”. Наказ датовано 15.06.2005 р. за № 167/530 й зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.06.2005 р. за № 682/10962. У ньому не було визначено дня набрання чинності, що спричинило непорозуміння між декларантами й окремими митними органами: одні вважали за необхідне застосовувати “правило 10 днів”, інші – що зазначений підзаконний акт набирає чинності не раніше як через 45 днів з моменту офіційного оприлюднення.

На знання яких питань розраховано завдання? Дайте обґрунтовану відповідь щодо порядку офіційного оприлюднення й набрання чинності згаданого наказу Мінекономіки України та ДМСУ.

Завдання 6

23 серпня 2006 року представник митного брокера Лєх звернувся в Чернігівську митницю із заявою про надання «відкріплення», тобто можливості декларування товару в зоні діяльності Одеської митниці. Посадова особа підрозділу митного оформлення з посиланням на внутрішній наказ по митниці повідомила заявнику, що відповідь на заяву буде надана в термін, обумовлений цим наказом, і що інші положення його розголошенню не підлягають.

Лєх повідомив телефоном довіри в ДМСУ про відмову надати йому необхідну інформацію й одержав відповідь з посиланням на затверджену наказом ДМСУ інструкцію з діловодства в митній службі, в якій, начебто, зазначено, що листи-запити розглядаються протягом зазначеного них терміну або протягом 30 днів.

Спираючись на зміст ст.20 Закону України «Про звернення громадян», а також те, що відповідно до наказу ДМСУ № 251 від 28 липня 2005 р. «Про завтердежння Порядку взаємодії підрозділів Одеської митниці при митному оформленні товарів за листами-узгодженнями» такий лист-узгодження надається за умов дотримання законодавства протягом 3-х днів, Лєх повторно звернувся в митний орган за місцем акредитації з проханням протягом 3-денного строку задовольнити його заяву, або вмотивовано в письмовій формі відмовити.

На знання яких питань розраховано завдання? Дайте обґрунтовану правову оцінку ситуації та позиціям сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]