Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navchalny_posibnik_Yarmish_Chornovik.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Розбій (ст.187 кк)

Напад с метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства

Дуже заважає застосуванню цієї статті слово „напад”. Існує точка зору, що застосування насильства це і є напад. Проте у статті йдеться: „напад, поєднаний...”

Насильство, небезпечне для життя чи здоров'я особи – як мінімум легкі тілесні ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я....., а також таке насильство, що створювало небезпеку для життя чи здоров’я незалежно від наявності ушкоджень.

На практиці плутають насильницький грабіж в розбій, оскільки забувають, що розбійницьке насильство не обов’язково небезпечно для життя, але також и для здоров’я.

Розбій закінчений з моменту нападу, поєднаного з погрозою (якщо майном не вдалося заволодіти чи його немає у потерпілого), але заволодіння майном не потребує окремої кваліфікації.

Юридичне та фактичне завершення закінчення розбою не співпадають, тому насильство може застосовуватися як до заволодіння майном, так і після цього – з метою утримання майна.

В розбій може переростати крадіжка та грабіж. Проте якщо метою застосування насильства було не утримання майна, а прагнення уникнути затримання – це сукупність замаху на крадіжку чи грабіж та відповідного злочин проти здоров’я. Не слід забувати, що закінчена крадіжка чи грабіж вже не можуть „перерости” в інший злочин.

Якщо насильство застосовується не для заволодіння майном чи його утримання, а з хуліганських мотивів чи з помсти за опір потерпілого – також потрібна сукупність злочинів.

Розбій і суміжні злочини

1. Насильницький грабіж (ч.2 ст. 186) – за характером насильства. (см. вище)

2. Вимагання (ст. 189). Нагадаємо, з грабежем та розбоєм можна сплутати тільки таке вимагання, при якому вимагають саме майно, а погрожують саме насильством. В такому разі вимагання слід констатувати, якщо планується розрив контакту між злочинцем і потерпілим.

3.Бандитизм З цім злочином має схожість лише груповий розбій. Якщо напад вчинювала група осіб, її потрібно проаналізувати у сенсі наявності усіх ознак банди. Якщо не вистачає хоча б однієї ознаки банди – це груповий розбій.

4.Хуліганство (ст. 296). Якщо насильство після вилучення майна застосовується з хуліганських мотивів, а не для утримання майна – сукупність грабежу та хуліганства.

Нагадаємо, що розбій є злочином з усіченим складом, він закінчений з моменту застосування до потерпілого насильства, що є небезпечним для життя і здоров’я особи, або з загрозою застосування такого насильства (за умовою, що фізичне або психічне насильство застосовується з метою заволодіння майном). Момент закінчення розбою перенесений законодавцем на стадію, яка для іншого злочину розглядалась би як замах. В зв’язку з цим виникає питання про можливість замаху на розбій. Оскільки ця проблема стосується не тільки розбою, а й інших злочинів з усіченим складом, автор цього посібника, скориставшись нагодою, вважає за необхідне висловитися з цього приводу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]