Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 2_ЕОВ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
793.6 Кб
Скачать

21.3. Сертифікація продукції та атестація виробництва

Сертифікація — це гарантія відповідності продукції (про­цесів, послуг) вимогам, встановленим стандартами або іншою нормативною документацією. Таку гарантію видає третя сто­рона — орган з сертифікації (першою стороною є виробник, постачальник або продавець, другою стороною — споживач або замовник). Основні положення сертифікації регламентовані ДСТУ 3410-96.

Сертифікація передбачає такі види робіт:

а) сертифікацію продукції (процесів, послуг) за ДСТУ 3413-96, а також імпортної продукції за ДСТУ 3417-96;

б) атестацію виробництв за ДСТУ 3414-96;

в) сертифікацію систем якості за ДСТУ 3419-96;

г) акредитацію випробувальних лабораторій (ДСТУ 3412-96), органів з сертифікації продукції (ДСТУ 3411-96), органів з сертифікації систем якості (ДСТУ 3420-96) та аудиторів (ДСТУ 3418-96);

д) реєстрацію в Реєстрі об'єктів обов'язкової сертифікації за ДСТУ 3415-96, об'єктів добровільної сертифікації за ДСТУ 3416-96 та інформацію про них у виданнях;

е) технічний нагляд за виконанням вимог до об'єктів за пунктами А, Б, В, Г додатка Е до ДСТУ 3413-96.

В Україні створена система сертифікації — УкрСЕПРО. Формує цю систему національний орган з сертифі­кації — Держстандарт України. Він акредитує (підтверджує правомочність) випробувальні лабораторії, органи з сертифіка­ції та атестує аудиторів. Органи з сертифікації поділяються на галузеві та територіальні (центри стандартизації, метрології та сертифікації) і спеціалізуються на сертифікації конкретних видів продукції, послуг та сертифікації систем якості. Випро­бувальні лабораторії, аудитори спеціалізуються на конкретних видах продукції або процесах.

Оби­раючи схему (модель) сертифікації, необхідно керуватися та­кими правилами:

  • сертифікат (знак) відповідності на одиничний виріб ви­дається на підставі позитивних результатів випробувань цього виробу у випробувальній лабораторії, що акредитована;

  • сертифікат (знак) відповідності на разову партію виробів видається на основі вибіркових випробувань кожному виробу партії;

  • якщо продукція випускається серійно або масово, під­приємству видається ліцензія на право застосування сертифі­ката або знака відповідності для кожного виробу на термін дії сертифікації, за умови періодичних випробувань зразків про­дукції та перевірок виробництва, або атестації виробництва, або сертифікації системи якості та регулярного технічного на­гляду.

Сертифікація поділяється на обов'язкову та добровільну. Обов'язкова сертифікація здійснюється виключно в системі УкрСЕПРО. Добровільну сертифікацію можуть проводити не­державні організації, які зареєструвалися в Реєстрі УкрСЕПРО (наприклад, Українська Асоціація якості). Обов'язковій сер­тифікації підлягає продукція за показниками безпеки, еколо-гічності та відповідності (взаємозамінності). Перелік такої про­дукції затверджується Держстандартом. Добровільна сертифі­кація (додатково до обов'язкової) проводиться за ініціативою виробника за будь-яким іншим показником.

Продукція, що імпортується в Україну, підлягає національ­ній сертифікації в УкрСЕПРО за обов'язковими показниками (безпека, екологічність, сумісність). Діє процедура визнання сертифікації інших країн, регіональної та міжнародної, якщо відповідні нормативні документи використовуються в Україні як національні.

У першому випадку сертифікація імпортної продукції про­водиться за правилами УкрСЕПРО, у другому — орган з серти­фікації видає імпортеру свідоцтво про визнання іноземного (регіонального, міжнародного) сертифіката (знака відповід­ності).

До складної продукції, призначеної для компетентного спо­живача (устаткування, прилади виробничо-технічного, науко­вого призначення) додаються сертифікати відповідності, фор­ми яких наведені в ДСТУ 3498-96.

Підприємства серійного та масового виробництва укладають з органом з сертифікації ліцензійні угоди, що містять взаємні зобов'язання сторін на термін дії сертифікації. Термін дії ліцен­зійної угоди — до 3 років. Його чинність може бути зупинена або анульована достроково: за ініціативою підприємства; за приписом технагляду за наявності невідповідностей; за наяв­ності обґрунтованих претензій споживачів до якості продукції.

Чинність ліцензійної угоди відновлюється при усуненні не­доліків. У протилежному випадку вона анулюється. По закін­ченню терміну дії угоди роботи з сертифікації повторюються за повною або скороченою програмою за рішенням органу з серти­фікації. Суперечності між підприємством та органом з сертифі­кації вирішує Апеляційна комісія Держстандарту. Оплату робіт з сертифікації, незалежно від їхнього результату, здійснює під­приємство. Правила визначення вартості робіт викладені у до­датку до ДСТУ 3413-96.

Порядок проведення сертифікації продукції регламентова­ний ДСТУ 3413-96 та загалом включає:

  • подання підприємством (заявником) заявки;

  • відбір та направлення у випробувальну лабораторію зраз­ків продукції;

  • аналіз заявки і результатів випробувань та прийняття рішення про можливість сертифікації продукції з визначенням схеми (моделі) сертифікації;

  • отримання сертифіката на одиничний виріб, партію (або дозволу маркувати продукцію знаком відповідності), свідоцтва про визнання іноземної сертифікації;

  • реєстрацію продукції, яка сертифікувалася, в Реєстрі УкрСЕПРО і надання інформації про неї в документах Держ­стандарту;

  • укладення ліцензійної угоди на термін дії сертифікації серійної та масової продукції, технічний нагляд.

Національним знаком відповідності маркується найпрості­ша продукція та складна продукція, призначена для некомпе­тентного споживача (наприклад, побутова радіоелектронна тех­ніка). Знак відповідності у круглій рамці означає, що сертифі­кація проведена за обов'язковими вимогами; у квадратній — крім того, за іншими вимогами нормативної документації на продукцію; без рамки — за деякими вимогами нормативної документації. Поруч зі знаком вказуються код органу з серти­фікації та інформація про показники, відповідність яких га­рантується встановленим вимогам.

Атестація виробництва проводиться з метою оцінки техніч­них можливостей підприємства-виробника забезпечити ста­більний випуск продукції, що сертифікувалася. Порядок ате­стації регламентований ДСТУ 3414-96. Атестація проводиться за ініціативою підприємства за другою моделлю сертифікації продукції.

Атестація виробництва здійснюється за такими основними етапами: подання заявки, попередня оцінка, затвердження програми та методики атестації, перевірка виробництва й ате­стація його технічних можливостей, технічний нагляд за ви­робництвом, що атестувалося.

Заявка складається за встановленою формою, до неї додаєть­ся комплект документів, а також інструкція з атестації тех­нічних можливостей (ІАТМ). Вона складається на виробницт­во одного конкретного виду продукції або на виробництво кон­структивно подібних за технологією виробів. Інструкція з ате­стації технічних можливостей містить відомості про процеси, устаткування та обладнання, що використовуються при виго­товленні продукції. її центральною ланкою є блок-схема проце­су виробництва.

Блок-схема виробництва має включати перелік та стислий опис усіх операцій виготовлення продукції від надходження матеріалів, комплектуючих виробів на підприємство до відван­таження готової продукції. Зазвичай, блок-схема розподіляєть­ся на частини за окремими виробництвами або за спеціалізова­ними цехами.

На блок-схемі визначені головні етапи технологічного про­цесу, вказуються ланцюги зворотного зв'язку для інформації, яка дасть змогу приймати оперативні рішення про проведення коригуючих впливів на попередні операції з метою отримання задовільного результату в головних етапах технологічного про­цесу. Атестація технічних можливостей виробництва здій­снюється за головними етапами технологічного процесу.

ІАТМ включає програму та методику випробувань для ате­стації технічних можливостей виробництва та їх параметри:

— межі зміни показника (номінальні та граничні значення);

  • характеристику процесу виготовлення (умови, при до­триманні яких забезпечується бездефектний випуск або випуск з установленим граничним рівнем дефектності продукції за певним показником);

  • характеристику контролю (суцільний, вибірковий), засто­сування якого забезпечить допустиме відхилення показника;

  • відмітку про атестацію технічних можливостей виробни­цтва.

Попередня оцінка виконується комісією органу з сертифі­кації, до складу якої має входити хоча б один аудитор системи УкрСЕПРО. За результатами попереднього оцінювання скла­дається висновок, у якому встановлюється готовність підприєм1 ства до атестації виробництва та доцільність проведення наступ­них етапів робіт. Програма та методика атестації коригуються та затверджуються. Перевірка виробництва та атестація його технічних можливостей ставить основним завданням перевірку відповідності інформації, наведеної у вихідних матеріалах, фактичному стану безпосередньо на підприємстві та проведен ня необхідних випробувань для атестації технічних можли востей виробництва.

У перевірці беруть участь члени комісії, фахівці та керівни­ки підприємства. Перевірка виконується відповідно до затвер­дженої програми та методики атестації. За результатами пере­вірки складається звіт, що містить відомості про відповідність або невідповідність виробництва, заявлені раніше, його технічні можливості. За позитивними результатами перевірки орган з сертифікації видає підприємству атестат виробництва та укладає ліцензійну угоду.

РОЗДІЛ 22