Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofia_Moudl.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

17. Що таке простір? час?Визначте загал і специф ознаки простору і часу.

Простір – форма буття матерії, що характеризує її протяжність, структурність, співіснування і взаємодію елементів у всіх матеріальних системах. Загальне розуміння простору формується у людини в емпіричному досвіді при характеристиці матеріального об'єкту або множини таких об'єктів, що займають різне положення в просторі.Час – форма буття матерії, що виражає тривалість її існування, послідовність зміни станів у змінюванні і розвитку всіх матеріальних систем. У природно-науковій літер. поняття час нерідко вживається як синонім поняття тривалість. На це звертав увагу англ. фізик і філософ І. Ньютон. Поняття час виникає з порівняння різних станів одного і того ж об'єкту, який змінює свої властивості.Загальні властив. простору і часу: вони абсолютні, об’єктивні (інують поза свідомістю люд.), універсальні, безкінечні, безграничні. Простір і час нерозривно зв'язані між собою. їх єдність проявляється у русі і розвитку матерії. Простір трьохвимірний, зворотний, для нього хар. ізотроність (багато напрямків руху), симетричний. Час одномірний, незворотній, для нього хар. азіотроність (1 напрямок від мин. через суч. до майб.), асиметричний.Прагнення глибоко пізнати суть простору і часу пронизує усю матеріальну і духовну культуру людства.

18. Що таке свідомість? Визначте структуру свідомості.

Свідомість – здат. суб’єкта відображув.дійсність і самого себе в ідеальних образах,ств.свій внутрішній духовний світ і мову,на якій відобр.його світ. Структура: перед свідоме-те,з чим ми народжуємося(совість); несвідоме –сукуп.псих.явищ,станів і дій, які лежать поза сферою розуму (інстинкти : жадоба,тяга до життя; галюцинації ; сновидіння; гіпнотичні стани; стани неосудності); підсвідоме- те,що раніше було свідомим,але через часте повт.доведене до автоматизму і вже керується свідомістю(психічні явища). Самосвідомість є важливою складовою свідомості. Вона орієнтована на аналіз,усвідомлення,цілісну оцінку людиною власних знань,думок,інтересів та ін..;за доп.самосвідом.людина реалізує ставлення до самої себе,здійснює власну самооцінку як мислячої істоти. Спосіб буття людини у світі завжди передбачає наявність свідомості,яка буквально «пронизує» люд.діяльність,бо вона є необхідною умовою її організації й відтворення.

20. Як співвідносяться між собою «свідоме» і «несвідоме»? Охарактеризуйте складові психіки індивіда за з.Фрейдом.

У загальному плані психіка людини представляється Фрейду розщепленою на дві протиборчі одна одній сфери свідомого і несвідомого, які представляють собою суттєві характеристики особистості. Своїм походженням свідоме, за Фрейдом, зобов'язане несвідомому і "викристалізовується" з нього в процесі розвитку психіки. Тому свідоме не є суть психіки, а лише така її якість, яка може приєднуватися або не приєднуватися до інших його якостей. Поряд зі свідомими формами відображення та діяльності для людини характерні й такі, які знаходяться як би за "порогом" свідомості. Психічна діяльність людини, його психіка функціонують одночасно в трьох взаємопов'язаних рівнях: несвідомому, підсвідомому і свідомому. Ці три області або системи психічного перебувають у стані безперервної взаємодії, а дві перші - і в стані напруженої боротьби між собою. Свідомість далеко не завжди контролює вчинки і почуття, визначає напрямок наших думок. Існує ще й несвідоме. Нерідко саме воно є рушійною силою і визначає стиль поведінки людини. До цього взаємодії і до цієї боротьби зводиться психічне життя людини. Кожен душевний акт і кожен людський вчинок повинна розглядати як результат змагання та боротьби свідомості з несвідомим, як показник досягнутого в даний момент життя співвідношення сил цих. Сфера підсвідомого дуже стійка, нерухома. Поведінка на підсвідомому рівні піддається деякому коректуванні лише методами психотерапії та гіпнозу. Процеси, що починаються в неусвідомлюваної сфері, можуть мати продовження у свідомості. І навпаки, свідоме може витісняти в підсвідому сферу. Сферу несвідомого З. Фрейд вважав джерелом мотиваційної енергії, що перебуває в конфлікті зі свідомістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]