Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofia_Moudl.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
309.76 Кб
Скачать

32. Чи співпадають поняття «праця», «діяльність», «практика»? Чому саме діяльність вважається способом буття людини?

Праця – це цілеспрямована діяльність людини, в процесі якої вона впливає на природу і використовує її з метою виробництва матеріальних благ, необхідних для задоволення своїх потреб.Практика –діяльність, за допомогою якої людина змінює, перетворює світ. Людина як суспільна, матеріальна істота, що наділена свідомістю, змінює дійсний світ у трьох вимірах: 1) матеріально; 2) на конкретно-історичному етапі розвитку суспільства, в межах відповідних суспільних відносин; 3) свідомо.Практика – цематеріальна, чуттєво-предметна, цілепокладаюча діяльність людини, яка включає в себе освоєння та перетворення природних та соц. об'єктів і становить загальну основу, рушійну силу розвитку людського суспільства і пізнання. Діяльність – процес взаємодії людини з навколишнім середовищем для задоволення його суспільних потреб, діяльність свідома та цілеспрямована. Діяльність може бути і духовною (ідеальною) і матеріальною. За Арістотелем, справжня мета людського життя – блаженство, яке називається діяльністю. Діяльність душі пізнавальна. Але пізнання істини є найпривабливішою з усіх видів діяльності. Діяльність розуму відрізняється значністю та цілісністю і містить у собі насолоду, яка підсилює енергію. Саме до такої мети і повинна прагнути людина. Діяльність – це специфічно людська форма активного ставлення до світу, спосіб буття людини.Людина не просто пристосовується до природи, а й пристосовує природу до себе, перетворює її предмети так, щоб вони служили людським потребам; вона "олюднює" природу. І робить це в таких формах, які створюються в процесі самої діяльності. Людина діє, спираючись на свої знання про предмети та явища, їхні властивості, причинні зв'язки; а самі ці знання вона здобуває, розширює, поглиблює завдяки діяльності. Людська діяльність має свідомий, осмислений, цілеспрямований характер.

33. Й. Гейзінга (1872-1945), нідерландський філософ і культуролог, в роботі «Homoludens» вважає гру, а не працю, необхідним способом соціального життя, синонімом власне людського, що визначає духовну культуру епохи. Як Ви ставитесь до цих міркувань Й. Гейзінги?

Й. Гейзінга -нідерландський філософ і культуролог, в роботі «Homoludens» вважає гру, а не працю, необхідним способом соціального життя, синонімом власне людського, що визначає духовну культуру епохи. Як Ви ставитесь до цих міркувань Й. Гейзінги? Гейзінга – люд. стає люд. і соціалізується через гру. Люд. може навчитися всьому під час гри.Не гра походить з культури(гра тварин), а культура має ігрову природу. Гра передбачає створення порядку та певної ігрової спільноти(як і культура). За гейзін.,ь культура почин. З гри і має характер гри. Філософ знаходить елемент духовн. Культ. Навіть у війні як грі , адже протистояння передбачає поняття честі та поваги до супротивника. Саме на цьому ґрунті з*явилсися поняття лицарства. Як першопочаток культури, значення гри вміщене в цитаті Гейзінгі - "культура, в ее первоначальных фазах, играется".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]