Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія крупів.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

5.4.2. Крупи горохові подрібнені

Крупи горохові подрібнені виготовляють із продовольчого гороху І типу 1 і 2 підтипу або їх сумішей, 1, 2, 3 класів за ГОСТ 13586.3-83. У горосі 3-го класу допускаються домішки II типу не більше 5 %.

Крупи горохові подрібнені залежно від розміру крупинок поділяються на два номери: 1 і 2.

Очищення гороху від домішок здійснюють відповідно пункту підготовки гороху до переробки.

Перед лущенням горох на фракції не поділяють. Лущення і шліфування проводять на двох системах із застосуванням лущильно-шліфувальних машин типу А1-ЗШН (діаметр отворів ситового циліндрі – 2,5 мм). Технологічна схема наведена на рис. 25.

Після провіювання в дуоаспіраторі продукт спрямовують у розсійник, в якому встановлюють сита з полотен решітних розмірів отворів 4,0×20 мм, діаметром 3,0 і 1,5 мм. Схід сита 4,0×20 мм подають на вальцьовий верстат для подрібнення, схід сита діаметром 3,0 мм – на третю шліфувальну систему (машина типу А1-ЗШН), схід сита діаметром 1,5 мм – провіюють у дуоаспіраторі і подають на 1-шу полірувальну систему.

Продукт після подрібнення у вальцьовому верстаті спрямовують у розсійник, в якому встановлюють такі ж сита, як і у розсійнику після 2-ї шліфувальної системи. Схід верхніх сит розміром отворів 4,0×20 мм спрямовують на 4 шліфувальну і 2 полірувальну системи і в розсійник для

Рис. 25. Схема технологічного процесу переробки гороху в крупи подрібнені.

класифікації продуктів. Сходи сит діаметром 3,0 мм і 1,5 мм подають відповідно на 3 шліфувальну і 1 полірувальну системи.

Продукти після подрібнення і полірування класифікують за крупністю у розсійниках і крупосортувалках. Крупи після провіювання в колонках А1-БКА спрямовують в бункери готової продукції. Січку і мучку відбирають проходом пробивних сит діаметром 1,5 мм.

Відноси аспіраторів контролюють на пробивному ситі діаметром 3,0 мм, прохід направляють, на контроль мучки, а схід (лузгу) – у бункери для відходів І–ІІ категорій. Вміст у луззі подрібнених частинок гороху, які одержуються сходом із пробивного сита діаметром 1,0 мм, не повинен перевищувати 1,5 % від їх маси.

На стадії контролю мучки і лузги допускається застосування буратів, центрофугалів і розсійників.

5.4.3. Крупи спеціального призначення

В зв'язку з потребами на заводах можуть вироблятися крупи спеціального призначення (перлові із скороченим часом варіння за ТУУ 46.22.069-96, манні з солоду гороху за ТУУ 46.22.062-96, манні гречані за ТУУ 46.22.006-94, пластівці гречані, що не потребують варіння за ТУУ 46.22.007-94, пластівці ячмінні і перлові "ЕКСТРА" за ТУУ 46.22.003-94, тощо) за технологічними процесами з додержанням вимог діючих "Правил організації і ведення технологічного процесу на круп'яних заводах". Для забезпечення їх виробництва розробляють та затверджують в установленому порядку рекомендації по технології їх виготовлення з розробкою технологічної схеми процесів, відображенням параметрів і режимів роботи обладнання, вимог "Закону про охорону праці", Правил техніки безпеки і протипожежної безпеки, виробничої санітарії. На нові види продукції розробляються та затверджуються в установленому порядку технічні умови.

Запитання для самоперевірки

  1. Які переваги крупи підвищеної поживної цінності?

  2. Основні етапи виробництва крупи підвищеної поживної цінності.

  3. Основні етапи виробництва круп, що не потребують варіння.