Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія крупів.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

5.2.2. Переробка в крупу

Готове борошно подають в окремі для кожного виду бункери, місткість яких повинна забезпечити необхідний запас для безперебійного завантаження обладнання, встановленого на наступних операціях.

Для приготування вихідної суміші заданої рецептури різні види борошна, а також знежирене сухе молоко і сухий яєчний білок дозують і змішують у необхідній пропорції.

У готовій суміші визначають вологість і подають в тістозмішувач преса. Разом з борошном в тістозмішувач преса за допомогою дозувального автомата безперервно подають питну воду, яку нагрівають до температури 45...50 ºС. Знежирене сухе молоко і сухий яєчний білок можна вводити у суміш шляхом розчинення їх у воді, яку використовують для замісу. В цьому випадку у схемі передбачають встановлення апарату типу СРЖ для приготування молочної та яєчної емульсії, подачі її в прес. Тісто замішують 15 хв.

Пресування круп здійснюють на пресах шнекового типу з встановленням ріжучого механізму, який забезпечує одержання крупинок товщиною не менше 1,5 мм і не більше 2,5 мм. Преси оснащують бронзовими матрицями з отворами без укладок. Залежно від виду круп отвори матриці мають такі розміри і форму (табл. 11).

Таблиця 11

Розміри і форми отворів матриць пресів при виробництві круп підвищеної поживної цінності

Вид крупи

Форма отворів матриці

Розмір отворів, мм

„Здоров’я” і

Відповідає профілю

Довжина 6–7; ширина 3,0–3,2

„Ювілейна”

рисових круп

„Спортивна”

Відповідає профілю вівсяних круп або сочевицеподібна

Довжина 8–9; ширина 2

„Союзна”, „Флотська”, „Південна”

Сочевицеподібна

Діаметр отвору 2,0

„Сильна”

Сочевицеподібна

Діаметр отвору 3,5

„Піонерська”

Сочевицеподібна

Діаметр отвору 3,5

Вологість тіста для круп "Здоров'я" і "Ювілейна" повинна бути 27...29 %, для інших круп – 31...34 %.

Вологі вироби після преса висушують. Температура теплоносія не повинна перевищувати 70 ºС. Вологість круп після висушування повинна бути не більше 13 %.

Висушені крупи контролюють у крупосортувальній машині або розсійнику, де відсортовують биті, погано відшліфовані крупинки, які значно погіршують зовнішній вигляд усієї маси крупи. Лом і нестандартні крупи розмелюють на борошно, яке в кількості 5 % додають до загального потоку суміші. Крупи основного потоку піддають магнітному контролю і направляють на фасування або затаровування в паперові мішки.

Фасують крупи в поліетиленові або поліетиленцелофанові пакети масою нетто 0,5 – 1,0 кг. Відхилення за масою нетто – ± 2 %. Пакети з крупами упаковують в гофровані коробки. Допускається фасування круп у паперові мішки на 20 кг.

5.2.3. Вихід і якість готової продукції

Вихід і якість готової продукції наведені в [11, с. 84-87].

Крупи підвищеної поживної цінності залежно від вмісту поділяються на такі види (табл. 12).

Таблиця 12