Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія крупів.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

4.8.1.3. Контроль крупи і відходів

Контроль борошна проводять на ситі із металевої сітки № 067.

Мучку, одержану в машинах типу А1-ЗШН, а також відібрану розсійниками і відвіяну дуоаспіраторами, контролюють на ситах із металевої сітки № 09. Вміст у мучці подрібнених частинок, одержаних сходом із цього сита, не повинен перевищувати 5 % від її маси.

4.8.2. Крупні крупи для виробництва пластівців і дрібні для кукурудзяних паличок

Процеси очищення кукурудзи від домішок і виділення зародка слід проводити в тій же послідовності і на тому ж устаткуванні, що й при виробництві п'ятиномерних круп.

Збагачені продукти з пневмостолів пропускають послідовно через чотири вальцьові системи (рис. 18). Характеристика вальцьових верстатів: кількість рифлів на 1 см на 1, 2, 3, 4-й системах відповідно 16, 18, 22 і 20; ухил рифлів 6 % на 1-й системі, 10 % – на 2-й і 3-й системах і 8 % – на 4-й системі; співвідношення швидкостей – 2,5; колова швидкість швидкообертового вальця на всіх системах – 4 м/с.

Продукти подрібнення після вальцьових верстатів сортують у розсійниках з виділенням дрібних круп для виробництва паличок проходом крізь сито із металевої сітки № 1,2 і сходом із сита № 067, які, спочатку пропустивши крізь розсійник, двічі контролюють на ситовійній машини (сито № 1,2) і після магнітного контролю спрямовують в бункери.

Крупні частки ендосперму з повністю викришеним зародком, одержані з першого пневмостолу, подають на просіювання (сита з отворами діаметром 5 мм). Сходами цих сит відбирають крупні крупи для виробництва пластівців.

Прохід крізь сито із металевої сітки № 09 першої вальцьової системи і відноси аспіраторів, установлених перед пневмостолами, спрямовують в мучку. Вміст у мучці подрібнених частинок, одержаних сходом з сита № 09, не повинен перевищувати 5 % від її маси. З 2-ї, 3-ї і 4-ї розмельних систем відбирають кукурудзяне борошно.

4.8.3. Дрібні крупи для виробництва паличок

Процеси очищення кукурудзи від домішок і виділення зародка проводять в тій же послідовності і на тому ж устаткуванні, що й при виробництві п'ятиномерних шліфованих круп. Збагачений продукт з пневмостолів пропускають послідовно через п'ять вальцьових систем (рис. 19). Характеристика вальцьових верстатів: кількість рифлів на 1 см на 1-й системі – 6, на наступних – 2, 3 і 4-й – 6,5, на 5-й системі – 8; співвідношення швидкостей на перших трьох системах і на 5-й системі – 2,5, на 4-й – 1,5; колова швидкість швидкообертового вальця на перших трьох системах і на 5-й – 4,5 м/с, на 4-й – 3 м/с; ухил рифлів на 1-й системі 6 %, на наступних системах – 10 %.

Продукти подрібнення після вальцьових верстатів сортують в розсійниках з виділенням дрібних круп проходом крізь сито із металевої сітки № 1,2 і сходом із сита № 067, які спочатку пропускають крізь розсійник, двічі контролюють на ситовійній машині (сито № 1,2) і після магнітного контролю направляють в бункер перед фасуванням. Відноси всіх аспіраторів спрямовують в мучку. Вміст у мучці подрібнених частинок, одержаних сходом з сит № 09, не повинен перевищувати 5 % від її маси.

Рис. 18. Схема технологічного процесу виготовлення з кукурудзи круп кукурудзяних крупних для виробництва пластівців і дрібні для кукурудзяних паличок.

Рис. 19. Схема технологічного процесу виготовлення з кукурудзи круп кукурудзяних дрібних для одержання паличок