Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія крупів.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
5.04 Mб
Скачать

4.3.2. Виробництво пластівців Геркулес

Пластівці являють собою плющену цілу крупу, їх товщина становить біля 0,5 мм. Пластівці виробляють з крупи вищого сорту. До них висуваються додаткові вимоги за вмістом домішок, тому крупу додатково очищують на крупосортувальних машинах, аспіраторах та падді-машинах (рис. 9).

Очищену крупу пропарюють в апаратах безперервної дії, при цьому її зволожують на 2,0...2,5 % та відволожують 20...30 хв.

Крупу плющать в плющильних верстатах з гладкими валками при співвідношенні швидкостей 1:1. Колова швидкість валків становить 2,0...2,5 м/с.

Якщо вологість пластівців перевищує допустиму (12,5 %), їх підсушують, в аспіраторах або аспіраційних колонках охолоджують, відвівають мучку та частинки плівок, після чого направляють на фасування.

4.3.3. Виробництво толокна

Толокно являє собою борошно з вівсяного ядра, яке піддане інтенсивній ВТО. Під час ВТО відбувається гідроліз крохмалю, перетворюючи його на декстрини та цукри, які легко засвоюються організмом. Тому толокно використовується як продукт дієтичного харчування.

Рис. 9. Схема виробництва вівсяних пластівців Геркулес.

1 – бункер; 2 – падді-машина; 3 – крупосортувальна машина; 4 – пропарювач; 5 – магнітний сепаратор; 6 – плющільний верстат; 7 – сушарка; 8 – аспіраційна колонка.

Типова технологічна схема (рис. 10) включає очищення зерна, його ВТО, виробництво крупи та її розмел в борошно. Очищують зерно звичайним способом як і при виробництві вівсяної крупи.

Після очищення зерна його замочують протягом 2 год водою, нагрітою до 35 °С. Потім у варильному апараті при тиску пари 0,15...0,20 МПа овес витримують 1,5...2,0 год, після чого висушують у парових сушарках до вологості 5...6 %, Після сушіння та охолодження зерно переробляють за схемою, аналогічною схемі отримання звичайної крупи.

Розмелювання крупи проводять на двох системах, які складаються з вальцевого верстату та розсійника. Продукти розмелу просіюють на капронових ситах № 29 та 32, проходом з яких отримують толокно. Толокно контролюють на розсійнику. Воно повинно мати вологість не більше 10 %, зольність не вище 2,0 %, металомагнітних домішок – не більше 3 мг/кг. Крупність толокна визначають залишком на шовковому ситі № 27 не більше 2 % та проходом крізь шовкове сито № 38 – не менше 60,0 %.

4.3.4. Вихід та якість готової продукції

Вихід та якість готової крупи наведені в [11, с. 40-48].

Рис. 10. Схема виробництва толокна:

1 – бункер; 2 – ваги; 3 – чан для замочування; 4 – варильний апарат; 5 – сушарка; 6 – охолоджувальна колонка; 7 – магнітний сепаратор; 8 – лущильний посад; 9 – бурат; 10 – аспіратор; 11 – падді-машина; 12 – вальцьовий верстат; 13 – розсійник.

Запитання для самоперевірки

  1. Які особливості будови зерна вівса?

  2. Які основні етапи підготовки зерна вівса до переробки?

  3. ВТО зерна вівса.

  4. Які машини використовують для лущення вівса?

  5. У чому складність процесу сортування продуктів лущення зерна вівса?

  6. Які машини використовують для етапу круповідділеня при виготовленні вівсяних круп?

  7. Назвіть основні етапи виробництва вівсяних пластівців.

  8. Переваги вівсяних пластівців порівняно з вівсяними крупами.

  9. Що таке толокно? Як проводять ВТО зерна при виробництві толокна?

  10. Назвіть основні етапи виробництва толокна.

  11. Назвіть основні показники якості вівсяних круп, пластівців, толокна.