Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
237_konspekt.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать
    1. Контроль маркетингу

Контроль маркетингу – процес виміру й оцінки результатів реалізації стратегій і планів маркетингу, виконання коригувальних дій, що забезпечують досягнення маркетингових цілей.

Виділяють три види контролю маркетингу:

1. Контроль річних планів – оцінка і коректування рівня виконання річних завдань за обсягом продажів, прибутку й іншим показникам у розрізі окремих ринків і продуктів.

При контролі річних планів виконуються аналіз продажів, аналіз ринкової частки, аналіз співвідношення між витратами на маркетинг і обсягом продажів, спостереження за відношенням клієнтів.

2. Контроль прибутковості – оцінка і здійснення коригувальних дій з метою забезпечення прибутковості різних продуктів, територій, груп споживачів, каналів розподілу, діяльності на різній тимчасовій базі – щотижня, щомісяця, раз у квартал. Він може бути частиною річного контролю.

3. Стратегічний контроль – припускає критичний аналіз ефективності маркетингу в цілому. В основі стратегічного контролю лежить використання методів аудиту маркетингу.

Аудит маркетингу являє собою всеосяжну, систематичну, незалежну і періодичну перевірку зовнішнього середовища маркетингу, цілей, стратегій і окремих видів маркетингової діяльності для організації в цілому або для окремих господарських одиниць.

Метою аудиту маркетингу є виявлення галузей, де існують проблеми і нові можливості, і видача рекомендацій з розробки плану підвищення ефективності маркетингової діяльності.

Виділяють три рівні контролю маркетингу:

  1. Контроль маркетингу на рівні організації в цілому спрямований на одержання інформації, необхідної для оцінки рівня ефективності маркетингу і прийняття відповідних рішень з боку керівництва організації. Звичайно результати контролю доповідаються щомісяця на раді директорів.

  2. Контроль маркетингу на рівні підрозділу маркетингу варто здійснювати на безперервній основі. Він спрямований на оцінку ефективності окремих аспектів маркетингової діяльності за короткі проміжки часу й оцінку компетентності керівництва даного підрозділу в більш довгостроковій перспективі. Звичайно поточний контроль маркетингу здійснюється в розрізі окремих елементів комплексу маркетингу, а саме: продукт, ціна, просування продукту і доведення продукту до споживача.

  3. Зовнішній контроль здійснюють, як правило, консультаційні фірми.

Питання для самоперевірки:

  1. Визначте основні аспекти організації маркетингової діяльності на підприємстві

  2. Охарактеризуйте функціональну організаційну структуру керування маркетингом

  3. Охарактеризуйте географічну організаційну структуру керування маркетингом

  4. Охарактеризуйте продуктову (товарну) організаційну структуру керування маркетингом

  5. Охарактеризуйте матричну організаційну структуру керування маркетингом та її види.

  6. Охарактеризуйте процес контролю маркетингу.

  7. Охарактеризуйте види контролю маркетингу

  8. Розкрийте сутність маркетингового аудиту.

Методичні рекомендації щодо виконання курсової роботи з навчальної дисципліни “Маркетинг” для студентів спеціальності 6.050100 ”Економіка підприємства”

МЕТА І ЗАВДАННЯ НАПИСАННЯ ТА ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Виконання курсової роботи сприяє закріпленню, поглибленню, узагальненню, використанню знань набутих студентом на лекціях, практичних, семінарських заняттях, в ході самостійної роботи з вивчення курсу “Маркетинг”.

Метою написання курсової роботи є:

  • поглиблення, систематизація та закріплення теоретичних і практичних знань зі спеціальності, вміння зосередитися на виконанні конкретного практичного дослідження;

  • оволодіння методикою і набуття практичного досвіду проведення дослідження за обраною тематикою: вивчення літературних джерел, нормативних документів, збирання практичного матеріалу, його опрацювання, аналіз і узагальнення, логічне висвітлення та обґрунтування висновків;

  • розвиток навичок творчої діяльності.

Основними завданнями написання курсової роботи студентом є:

  • поглиблення, систематизація і закріплення теоретичних знань з дисципліни;

  • узагальнення теоретичних матеріалів, аналізування практичної інформації, уміння працювати зі спеціальною літературою, довідковими виданнями тощо;

  • відпрацювання навиків самостійної роботи з елементами творчого пошуку, ініціативності;

  • розвивання навиків формулювання власних висновків, чіткої аргументації, обґрунтування рекомендацій і пропозицій щодо вдосконалення існуючої практики господарювання;

  • сприяння накопиченню інформації, необхідної для виконання курсової роботи;

  • розвиток навичок обробки даних за допомогою ЕОМ.

Виконання курсової роботи включає в себе декілька етапів, а саме:

  • вибір теми;

  • підготовка до написання курсової роботи;

  • складання плану роботи;

  • формування тексту роботи;

  • оформлення роботи;

  • захист роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]