Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
237_konspekt.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Тема 12. Керування маркетинговою діяльністю 115

  1. Організація маркетингу 115

  2. Контроль маркетингу 119

Питання для самоконтролю 120

Методичні рекомендації щодо виконання курсової роботи

з навчальної дисципліни “Маркетинг” для студентів

спеціальності 6.050100 ”Економіка підприємства” 121

Список літератури 158

ВСТУП

Знання теорії та практики маркетингу для аграрних підприємств України є важливою передумовою створення нової моделі управління виробництвом і обігом товарів у сільському господарстві.

В умовах ринкових відносин особливе місце займає маркетинг як сучасна концепція керування і метод практичного господарювання. Інструментарій маркетингу дозволяє максимально пристосувати виробництво до потребі запитів покупців, сприяє формуванню раціональних потреб, підвищенню конкурентоздатності продукції.

Маркетинг дозволяє підприємствам пристосуватися до вимог економіки з розгалуженою структурою виробництва, розвиненою ринковою інфраструктурою, системою вільного підприємництва і переважно приватною власністю, високою насиченістю товарних ринків, жорсткою конкуренцією між товаровиробниками. За цих умов завдання маркетингу полягає у сприянні оптимальному вирішенню проблем, що формують основу маркетингової практики.

Ринкові відносини України потребують творчих фахівці, що мають глибокі знання з питань технології, теорії систем, економіки, організації, психології, менеджменту, фінансів, обліку, аналізу, права, маркетингу тощо.

Дисципліна “Маркетинг” має формувати у майбутніх фахівців вищої кваліфікації економічного профілю певні знання, уміння і навички: проектувати систему маркетингу, організовувати комплексні дослідження товарного ринку, аналізувати зовнішнє і внутрішнє маркетингове середовище, здійснювати маркетингову оцінку можливостей організації, розробляти систему документів діяльності маркетингових служб, обґрунтувати стратегії маркетингу, формувати механізми реалізації маркетингових стратегій, оприлюднювати програми маркетингу, оцінювати результати маркетингової діяльності в цілому, в межах стадій і процесів.

Тема 1. Соціально-економічна сутність маркетингу

  1. Сутність маркетингу та основні передумови його виникнення

  2. Еволюція концепцій маркетингу

  3. Тенденції розвитку сучасної концепції маркетингу

  4. Основні поняття маркетингу

  1. Сутність маркетингу та основні передумови його виникнення

Маркетинг – це двосторонній процес: у розпорядження компанії надходить інформація про потреби покупця для того, щоб компанія могла розробити і запропонувати йому необхідні товари і послуги.

У літературі по проблемі маркетингу наводиться понад 2000 його визначень. Кожне із них тією чи іншою мірою відображає його область застосування, функції, основний зміст. Наведемо деякі із них:

Маркетинг – це соціальний і управлінський процес, за допомогою якого окремі особи і групи осіб задовольняють свої потреби за допомогою створення товарів і споживчих цінностей і взаємообміну ними (Ф.Котлер).

Маркетинг являє собою процес планування і втілення задуму, ціноутворення, просування і реалізацію ідей, товарів і послуг за допомогою обміну, що задовольняє мету окремих осіб і організацій (Американська асоціація маркетингу).

Маркетинг – це соціальний процес, спрямований на задоволення потреб і бажань людей і організацій шляхом забезпечення вільного конкурентного обміну товарами і послугами, що становлять цінність для покупця (Ж.-Ж. Ламбен)

Маркетинг –це аналіз, планування, реалізація і контроль за втіленням комплексу маркетингових рішень щодо продукту фірми, його ціни, системи просування і розподілу, а також надій і чекань фірми, тобто це ключ до досягнення цілей і задач, що виникають перед фірмою, що прагне завоювати цільовий ринок (А.Павленко, В. Войчак).

Філософія маркетингу вимагає, щоб підприємницька діяльність, бізнес концентрувалися навколо споживача. Це означає, що повинні вироблятися і поставлятися на ринок товари, що будуть, безумовно, куплені, на які обов’язково буде попит. Тільки визнання ринком цієї продукції є показником ефективності діяльності фірми, найбільш успішною винагородою для кожного учасника трудового колективу фірми.

Головне в маркетингу – двоєдиний і взаємодоповнюючий підхід. З одного боку, це ретельне і усебічне вивчення ринку, попиту, смаків і потреб, орієнтація виробництва на ціна вимоги, адресність продукції, що випускається; з іншого боку – активний вплив на ринок та існуючий попит, на формування потреб і купівельних переваг.

Основними передумовами виникнення маркетингу є:

  • перевищення пропозиції над попитом;

  • розвинена конкуренція товаровиробників;

  • розвинена ринкова інфраструктура;

  • зростання життєвого рівня населення і відповідно збільшення попиту на товари споживчого призначення;

  • прагнення підприємств до розширення ринків збуту продукції і збільшення прибутків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]