Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
релігієзн. Лар..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
308.22 Кб
Скачать

4. Товариство “Свідомості Кришни”.

Найбільш великою серед неоорієнталістських релігійних рухів є “Міжнародне товариство Свідомості Кришни”. Було засноване в 1966 р. в США індійським проповідником Абхайом Ширан Де, що отримав ритуальне ім’я Його Божественна Милість Бхактіведанта Свамі Прабхупада. Завдяки активній місіонерській діяльності засновника товариства “Свідомості Кришни” та його послідовників це релігійне віровчення набуло широкого розповсюдження по всьому світові.

Вчення “кришнаїтів” генетично пов’язане з індуїзмом. Основна праця, в якій Свамі Прабхупада виклав кришнаїтське вчення, має назву “Бхагават-Гіта, якою вона є”. Проповідники Свідомості Кришни наполягають на тому, що їхня віра - найдавніша у світі, бо базується на “учнівській спадкоємності”, ланцюг якої тягнеться від того моменту в історії всесвіту, коли Кришна (верховна іпостась єдиного Бога) вклав ведичне знання у серце Брахми - першої створеної істоти у всесвіті. У ХХ ст. цей ланцюг дійшов до Прабхупади, який зумів викласти це божественне вчення такою мовою, що зрозуміла сучасній людині.

Віровчення кришнаїзму грунтується на принципі монотеїзму. Бог вічний і ніким не створений, він володіє нескінченним розмаїттям енергій. У Бога багато імен, але головне з них - Кришна. Решта богів розуміється в кришнаїзмі як аватари (втілення) єдиного Бога. Людина - то є така істота, в якій поєднані духовне і матеріальне. Духовне є основою, матеріальне - лише оболонка. Духовне живе вічно, воно може нескінченно перевтілюватися в різні матеріальні оболонки (всього у всесвіті існує 8400000 матеріальних форм), що відбувається відповідно до закону карми. Людині необхідно перервати цей безглуздий ланцюг перевтілень і з’єднатися зі своїм творцем - Кришною. Для цього необхідно звільнитися від матеріального світу і розкрити в собі свідомість Кришни. Це є цілком можливе для кожної людини. Для досягнення названої мети людині слід присвятити своє життя відданому любовному служінню Богові.

5. Церква сайєнтології.

Засновником церкви сайєнтології є Л.Р.Хаббард (слово “сайєнтологія” в перекладі українською мовою означає “науковчення”). Хаббард - американець. Він народився у 1911 р. у штаті Небраска, служив офіцером у військово-морському флоті США, воював, після мобілізації заробляв тим, що писав фантастичні твори (було надруковано кілька фантастичних романів). Якось на одній із своїх лекцій у 1949 р. Хаббард, за свідченням журналу “Таймс Мегезін”, заявив: “Смішно писати, одержуючи пенс за слово. Коли хтось дійсно хоче заробити мільйон доларів, то кращий шлях - заснувати власну релігію”. Приблизно через рік Хаббардом було надруковано книгу “Діанетика: наука про душевне здоров’я”. В ній роз’яснювалося, що діанетика володіє психотерапевтичною технікою, за допомогою якої можуть бути вилікувані всі неорганічні захворювання мозку, а також розв’язані всі психологічні проблеми. Одночасно з виходом “Діанетики” Хаббард організував серію психотерапевтичних сеансів, обіцяючи докорінне поліпшення психологічного стану і удосконалення духовних здібностей. Свої лікувальні сеанси Хаббард оточував глибокодумними розмірковуваннями і ритуалами, що буцімто наповнені глибоким позаземним змістом. Через 4 роки у Вашингтоні з’явилася нова, так звана Основоположна церква, що була створена послідовниками Хаббарда, яких західна преса того часу охарактеризувала як “псевдонаукових містичних фанатиків”.

Що ж являє собою сайєнтологія Хаббарда, якщо вважати її релігійним вченням та новою вірою? Для освіченої людини з критичним розумом це є ніщо інше, як чудернацька суміш уривчастих відомостей про комп’ютерні технології з духовною практикою східних релігій (індуїзму та буддизму). Причому останні беруться сайєнтологами у спрощеному, вульгаризованому вигляді. Згідно з вченням Хаббарда та його послідовників, сайєнтологія відкриває нам єдину причину психозів, неврозів, насильства і розладу у суспільному житті. Ця причина - невміння людей контролювати роботу власного мозку, що виходить з нерозуміння його “божественної сутності”. Кожна подія у житті людини, як вчить Хаббард, вкладається в універсальну мозаїчну структуру головного мозку. Неприємності, невдачі, страхи, розчарування, тощо, не вписуються в цю структуру, виходять з-під влади індивіда і починають поступово виявляти себе у вигляді неконтрольованої ірраціональної поведінки, що заважає людині адекватно реагувати на ті чи інші життєві ситуації. Сама людина без допомоги інструкторів - сайєнтологів, що діють під керівництвом своєї церкви, не здатна ані зрозуміти джерело своїх психологічних проблем, ані позбавитися їх.

У 1955 р. Хаббард проголосив себе пророком нової релігії, що буцімто основана на суто наукових уявленнях. В новітню епоху, коли, з одного боку, наука набула великого авторитету у цивілізованих суспільствах, а з другого, - глибокі протиріччя соціального розвитку і загроза глобальної катастрофи провокують людей на спонтанне відтворення містичних настроїв, Хаббард запропонував такий смисложиттєвий синтез, що був би в змозі задовольняти потреби і ентузіастів точних знань, і прихильників релігійної містики.

В 1986 Хаббард помер. Сьогоднішні керівники церкви сайєнтології запрошують зацікавлених особисто випробувати цілющу дію їх методів. Релігійне віровчення, догматика не відіграють в сайєнтологічній церкві вирішальної ролі. Сайєнтологи уникають виступати з критикою інших релігійних конфесій, а від людини, що прилучається до сайєнтологічних “лікувальних програм”, не вимагається розриву із її колишньою вірою. В повсякденній діяльності церква сайєнтології - це організація з жорсткою ієрархічною структурою, з ретельно відпрацьованою технікою вербування та деспотичними порядками, покликаними утримувати паству в межах казарменої дисципліни. Власність церкви становить понад 280 млн. доларів. Лідери - сайєнтологи заявляють про більш ніж 4 млн. своїх послідовників, 22 церкви та 100 місій у 33 країнах світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]