Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota_TK_DRUK.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Які організації бувають за походженням?

  2. Що таке корпоративні організації?

  3. Які організації бувають за механізмом функціонування і взаємодії між окремими елементами?

  4. Що таке механістичні організації?

  5. Які бувають організації за характером внутрішніх взаємовідносин між людьми?

Література

  1. Мошек Г.Є., Поканєвич Ю.В., Соломко А.С., Семенчук А. В. Менеджмент. Навчальний посібник /Загальна редакція кандидата економічних наук, професора Мошека Г.Є. – К.: Кондор, 2009. С 49, 50.

Питання 4. Мета та цілі організації.

Мета організації – це запрограмований результат, заради якого здійснюються певні дії; це опис майбутнього стану організації.

Одним із фундаментальних положень сучасного менеджменту є те, що без чіткої, коротко сформульованої мети для всієї організації менеджмент не можливий.

Формування головної мети організації дає точну відповідь на критичне запитання: «Що таке наш бізнес?» Головна мета є інструментом планування.

Цілі визначаються як характеристики необхідного кінцевого стану об’єкта управління.

Мета – це бажаний результат, якого прагне досягти група, працюючи разом. Усі організації потребують мети, котра знаходить загальне визначення з боку усіх членів організації. Кожен працівник організації має дізнатися про її призначення, перш ніж її буде визначено всіма.

Цілі менеджменту фірми визначають концепцію її розвитку й основний напрям ділової активності. Важливим чинником при визначенні цілей менеджменту є вміле поєднання об’єктивного та суб’єктивного в управлінні бізнесом. Мета управління моделює і відображає бажаний стан об’єкта управління в майбутньому. Цілі бізнесу визначають не тільки поведінку суб’єкта, а й впливають на елементи системи менеджменту: на зміст основних видів управлінської діяльності(функцій), на вибір способів впливу на об’єкт (методів), на організаційну структуру і процес управління.

Цілі – конкретний кінцевий стан або очікуваний результат організації, тобто те, заради чого було створено організацію.

На досягнення цілей повинні бути сконцентровані усі зусилля організації. Цілі організації, які визначені на основі місії, є критерієм для всього процесу прийняття рішень. Якщо керівники не визначили основної цілі, то вони не матимуть основи для вибору найкращої альтернативи. Чітке визначення цілей передбачає аналіз продукції ринків та її конкурентоспроможності, розмір обороту, частки ринку, прибутків тощо.

Запитання для самоперевірки

  1. Що вважають одним із фундаментальних положень сучасного менеджменту?

  2. Що таке ціль?

  3. Що визначають цілі менеджменту фірми?

  4. На основі чого формуються цілі організації?

  5. Що передбачає чітке визначення цілей?

Література

  1. Рульєв В.А., Гуткевич С.О. Менеджмент. Навч.посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2011. С 132

  2. Шегда А.В. Менеджмент: Навч.посіб. – К.: Т – во «Знання», ККО, 2002. С 97, 98, 99

Питання 5. Загальна організаційна структура.

Структура будь якої організації – це впорядкована сукупність її окремих елементів, яких при різних підходах можна виділити велику кількість. Тому можна говорити про таку ж велику кількість структур. До їх основних видів відносяться, наприклад: технологічна, кадрова, інформаційна, управлінська і т. д.. Основною структурою на якій грунтуються всі інші, являється загальна організаційна структура, яка створена на основі підрозділів організації.

Основу загальної структури становить сукупність споріднених видів діяльності, направлених на досягнення тих чи інших цілей організації. Ці види діяльності об’єднуються в самостійні групи і слугують основою процесу департаменталізації, або формування відповідних підрозділів, тобто офіційно створених груп людей, відповідальних за виконання певного набору конкретних функцій. Підрозділи відрізняються статусом, числом працюючих, величиною коштів, які вони можуть використовувати в процесі своєї діяльності.

Ефективність організаційних структур визначається ступенем реального внеску до досягнення мети за умови мінімізації повязаних з цим витрат та небажаних наслідків. Необхідними умовами ефективного функціонування організаційних структур вважаються:

  • наявність оптимальної чисельності співробітників,їх відповідність задачам, які вирішує організація;

  • чіткість розподілу між ними конкретних функцій і належна їх координація, визначеність цілей, гнучкість, внутрішня і зовнішня рівновага.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]