Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota_TK_DRUK.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. За допомогою чого здійснюється реалізацій функцій менеджменту?

  2. Що таке методи менеджменту?

  3. Що мають забезпечити методи менеджменту?

  4. В чому полягає завдання методів менеджменту?

  5. Які методи виділяють за змістом і характером переважного впливу на керовані об’єкти?

Література

  1. Осовська Г.В., Копитова І.В. Основи менеджменту. Практикум: Навчальний посібник. – К.:Кондор, 2010 С 208, 209, 210.

  2. Стадник В.В. Менеджмент : підручник /В.В. Стадник М.А. Йохна. – 2-ге вид., вип., доп. – К.: Академвидав, 2010. –С 64, 65,66.

Самостійна робота

Тема: Інформація та комунікації у менеджменті

Методичні рекомендації:

При вивченні даної теми слід засвоїти вимоги до інформації, носії та джерела інформації. Студентам необхідно вивчити функції та значення діловодство в управлінні підприємством. Визначити місце комунікацій у процесі менеджменту, ознайомитися з основними видами комунікацій. Необхідно звернути увагу на засвоєння правил ефективного слухання та спілкування по телефону.

План:

  1. Сутність поняття «інформація».

  2. Класифікація інформації

  3. Поняття «комунікації», їх місце у процесі менеджменту.

  4. Види комунікацій.

  5. Поняття «комунікаційний процес», його елементи.

Питання 1. Сутність поняття «інформація».

Інформація — основа процесу управління. Без неї не можна сформулю­вати цілі управління, оцінити ситуацію, визначити проблему, підготувати і прийняти рішення, проконтролювати його виконання.

Інформація (лат. - роз'яснення) - відомості про навко­лишній світ, процеси, які в ньому відбуваються, події, ситуації, яви­ща, які отримують і якими обмінюються люди безпосередньо чи за допомогою певних пристроїв.

Управлінська інформація — це сукупність відомостей про стан і про­цеси, що протікають всередині організації та її оточенні, які слугу­ють основою прийняття управлінських рішень.

Щодо змісту і ролі інформації в управлінні її визначають як предмет праці управлінських працівників, що є сукупністю даних про стан керованої та керуючої системи і зовнішнього середовища. З погляду теорії інформацію характеризують як повідомленя, яке дає можливість усунути невизначеність знань у користувача про стан об­'єкта, плинність подій, розвиток системи.

Сучасна теорія інформації на основі поняття „статистична ймовірність" трактує інформацію як зменшення невизначеності щодо очікуваних подій.

Американський вчений, основоположник кібернетики Норберт Вінер (1894 — 1964 рр.) стверджував, що інформація — це визначення змісту, одер­жаного із зовнішнього світу в процесі пристосування до людських відчуттів.

Згідно із Законом України «Про інформацію», інформацією є доку­ментовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому середовищі. Отже, інформація відображає стан та зміни певної системи. Різноманітність станів системи породжує різноманітність інформації.

Поняття ..інформація" взаємопов'язане з певною системою тому, що для її одержання та циркуляції необхідний об'єкт, який є джерелом інформації, та зацікавлений суб'єкт. Склад інформації залежить від конкретних завдань управління. При організації інформаційного за­безпечення процесу управління враховують властивості інформації. Властивості інформації в управлінні — це її здатність бути засобом відоб­раження процесів, явищ, а також багаторазовість використання. У зв'язку з цим виникає необхідність створення систем збирання, обробки, зберігання і передачі інформації, її централізованого вико­ристання працівниками різних ланок управління.

Запитання для самоперевірки

  1. Що таке інформація?

  2. Яке визначення щодо інформації подано в законі України «Про інформацію»?

  3. Від чого залежить склад інформації?

  4. Що таке властивості інформації в управлінні

Література

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]