Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota_TK_DRUK.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
574.46 Кб
Скачать

4. Забезпечення управлінського впливу на засадах керівництва.

Реалізація етапів менеджменту супроводжується комунікаціями, тобто процесами обміну інформацією між працівниками, підрозділами, іншими організаціями.

Процес менеджменту – діяльність суб’єкта управління з узгодження спільної праці персоналу організації для досягнення її цілей , який є єдністю трьох складових змісту, організації і технології здійснення.

Змістом процесу менеджменту є цілеспрямований вплив на стан елементів, які утворюють систему «органі­зація». Це комплексний процес, утворений із часткових — технічних, економічних, соціальних, організаційних та ін., які здійснюють управлінські працівники різних рівнів у просторі й часі щодо конкретних об'єктів управління.

Організаційна характеристика процесу менеджмен­ту відображає просторову й часову послідовність його перебігу, визначену циклом менеджменту. За змістом цикл менеджменту — це послідовність виконання функ­цій менеджменту. Він здійс­нюється за загальною логіч­ною схемою осмисленої люд­ської діяльності: від форму­лювання мети до контролю за досягненням

Запитання для самоперевірки

        1. Що таке процес менеджменту?

        2. Ким здійснюється процес менеджменту?

        3. Які етапи включає процес менеджменту?

        4. Що є змістом процесу менеджменту?

        5. Що є засобом впливу на керовану підсистему

Література

1. Мошек Г.Є., Поканєвич Ю.В., Соломко А.С., Семенчук А. В. Менеджмент. Навчальний посібник /Загальна редакція кандидата економічних наук, професора Мошека Г.Є. – К.:

Кондор, 2009. С70,71,72.

Питання 2. Сутність поняття «функції менеджменту».

Функція (від латинського funktio)– діяльність, робота, дія.

Технологія управління підприємством є безперервним, динамічним, послідовним, стійким, мінливим, цілеспрямованим процесом, який має циклічний характер. Вона формується завдяки безперервному перебігу функцій менеджменту, кожна з яких є складовою цього процесу.

Сукупність взаємопов’язаних та виконуваних у певній послідовності управлінських операцій, процедур і правил, їх здійснення являє собою технологію менеджменту.

Управлінська операція – це дія.

Процедура – це сукупність вищезазначених дій для досягнення цілей організації.

До технології менеджменту ставляться такі основні вимоги:

    1. Єдність технологічного процесу, яка повинна забезпечувати поєднання робіт з таким розрахунком, щоб виключити взаємні перешкоди.

    2. Неперервність технологічного процесу.

    3. Мінімальна вартість і трудомісткість технологічних процесів.

    4. Рівномірність завантаження управлінського персоналу організації.

Функції менеджменту – види управлінської діяльності, які забезпечують формування способів управлінського впливу.

Сформувалися функції в процесі поділу і спеціалізації праці, оскільки будь – які управлінські процеси на підприємстві відбуваються на основі функціонального поділу. Функції менеджменту відображають сутність і зміст управлінської діяльності на всіх рівнях управління.

Вперше поняття «управлінська функція» було введено в теорію менеджменту французьким дослідником А. Файолем. Він виділив планування, організацію, розпорядництво, координування та контроль як функції менеджменту. М. Х. Мескон, М. Альберт, Ф. Хедоурі запропонували розглядати чотири функції: планування, організацію, мотивацію та контроль. Останій підхід є найбільш привабливим, оскільки дослідження показуть, що саме ці функції беруть участь у здійсненні будь – якого управлінського процесу.

У сучасній управлінській науці виділяють від чотирьох до п’ятнадцяти загальних функцій менеджменту.

Менеджмент підприємства являє собою поєднання різних функцій, які виникають внаслідок поділу управлінської праці. Спеціалізовані види різноманітних робіт називаються функціями управління. Слово функція в перекладі з латинської означає здійснення, виконання. Кожна управлінська функція спрямована на розв’язання специфічних і різноманітних проблем взаємодії між окремими підрозділами та робочими місцями фірми, що вимагає здійснення великого комплексу конкретних заходів.

У функціях виявляються сутність і зміст управління.

Єдиний процес управління фірмою розчленовується на спеціалізовані функції з метою закріплення окремих видів робіт за виконавцями і впорядкування таким чином процесу управління, забезпечення високого професіоналізму виконання управлінських робіт. Функції управління відбивають конкретний зміст управлінської діяльності як самого менеджера, так і апарату управління, характеризують вид цієї діяльності, сукупність обов’язків, закріплених за окремим працівником, підрозділом, призначення тієї або іншої ланки керівної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]