Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota_TK_DRUK.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

    1. Що таке принципи менеджменту?

    2. Які принципи виділив Ф.Тейлор?

    3. Які принципи менеджменту виділив Г.Емерсон?

    4. На основі чого повинні базуватися принципи менеджменту?

Література

  1. Мошек Г.Є., Поканєвич Ю.В., Соломко А.С., Семенчук А. В. Менеджмент. Навчальний посібник /Загальна редакція кандидата економічних наук, професора Мошека Г.Є. – К.: Кондор, 2009. С24

  2. Стадник В.В. Менеджмент : підручник /В.В. Стадник М.А. Йохна. – 2-ге вид., вип., доп. – К.: Академвидав, 2010. –С 58, 59.

Питання 3. Основні методи менеджменту.

Метод є порядок та послідовність дій,

що приводять до бажаного результату.

Р. Декарт.

Реалізація функцій управління здійснюється за допомогою методів управління.

Менеджмент використовує різноманітні способи, підходи та прийоми, які дають можливість: упорядкувати, націлити (спря­мувати) та ефективно організувати виконання притаманних йому функцій, процедур і операцій, необхідних для здійснен­ня управлінського впливу. В сукупності способи здійснення управлінської діяльності, які застосовуються для визначення та досягнення її мети, виступають як методи менеджменту.

Отож, методи менеджменту – це способи та прийоми управління діяльністю, за допомогою яких робота колективу підприємства спрямовується на досягнення його цілей. Такі методи базуються на економічних законах, закономірностях, принципах виробництва. Методи менеджменту мають забезпечити високу ефективність діяльності колективу, мобілізацію зусиль всіх його членів на виконання накресленої програми дій та досягнення мети.

Значення методів управління – методи являють собою важливий елемент процесу менеджменту.

Завдання методів управління – покликані забезпечити високу ефективність діяльності колективів, їх злагоджену роботу, сприяти максимальній мобілізації творчої активності кожного працівника.

За змістом і характером переважного впливу на керовані об’єкти методи поділяються на три групи: економічні, організаційно – розпорядчі та соціально психологічні. Методи управління використовуються не ізольовано, а в поєднанні один з одним.

Економічні методи впливають на майнові інтереси фірм та їхній персонал. З одного боку, вони стимулюють діяльність фірм щодо задоволення інтересів суспільства (система податків, банківських кредитів і т. ін.), з іншого — служать для мотивації роботи персо­налу (заробітна плата, премії, винагороди за інновації).

Організаційно-розпорядницькі методи базуються на об'єктив­них законах організації спільної діяльності та управлінні нею, на природних потребах людей в упорядкованій взаємодії між собою, їхньою метою є впорядкування функцій управління, обов'язків і прав працівників, регламентація їхньої діяльності. Організаційно - розпорядницькі методи поділяються на організаційно – стабілізуючі та розпорядчі.

Сутність соціально-психологічних методів зводиться до способів впливу на особистість та колективи з метою зміни ними своїх настанов у трудовій діяльності і творчій активності, а та­кож на соціальні й психологічні інтереси фірм та їхній персо­на і (роль і статус особистості, групи, фірми, психологічний клімат, етика поведінки, спілкування та ін.). При цьому вико­ристовуються знання загальної і соціальної психології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]