Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota_TK_DRUK.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Самостійна робота

Тема: Виникнення та розвиток менеджменту

Методичні рекомендації:

Вивчення даної теми слід розпочати з ознайомлення із загальними відомостями про першу школу наукового менеджменту, вивчити класичний напрям у менеджменті, фундаментальні положення менеджменту та його принципи в школі людських стосунків. Зазначити засновників різних шкіл і внесок кожного з них у розвиток теорії менеджменту. Ознайомитися з сучасними підходами та концепціями в менеджменті.

План:

  1. Сутність менеджменту та його значення для розвитку організації.

  2. Основні етапи розвитку науки управління.

  3. Сучасні концепції та підходи в менеджменті.

  4. Засновники наукового менеджменту.

  5. Класичний напрям у менеджменті А. Файоля.

Питання 1. Сутність менеджменту та його значення для розвитку організації.

Однією із складових успіху економічно розвинутих країн світу (США, Японія, Великобританія, Німеччина, Франція, Канада, Швеція та ін.) є використання менеджменту, тобто науково-обгрунтованої та якісно побудованої системи управління організацією. Менеджмент виступає як результативний засіб формування ринкових стратегій, залучення інвестицій, здійснення нововведень, оптимізації співвідношення попиту і пропозиції тощо. Наприклад, від пересічних американців дуже часто можна почути, що ефективну економіку США сформували три чинники – автомобілі, автомобільні дороги й менеджмент. З розвитком цивілізації зміст поняття «менеджмент» трансформувався і увібрав всю різноманітність вимог до управління як мистецтва ведення справ і стилю роботи.

Менеджмент – це самостійний вид професійної діяльності, направлений на досягнення визначених цілей шляхом раціонального використання матеріальних фінансових і трудових ресурсів з обов’язковим застосуванням економічних методів управління.

Менеджмент – це управління в ринкових умовах, яке передбачає:

  • орієнтацію підприємства (організації, фірми) на попит та вимоги ринку, запити конкретних споживачів і організацію виробництва тих видів продукції, які користуються попитом;

  • прагнення до підвищення ефективності виробництва і досягнення оптимальних результатів з меншими витратами;

  • постійне коригування цілей і задач в залежності від стану і вимог ринку;

  • виявлення кінцевого результату діяльності організації визначається на ринку в процесі обміну;

  • використання сучасної інформаційної бази і обчислювальної техніки для багатоваріантних розрахунків при прийнятті оптимальних рішень.

Менеджмент є різновидом управління та означає управління людьми.

Термін «менеджмент» застосовується лише до управління соціально – економічними процесами на рівні організації, діючої в ринкових умовах.

Запитання для самоперевірки

  1. Що є однією із складових успіху економічно розвинутих країн світу?

  2. Що таке менеджмент?

  3. Що є різновидом управління?

  4. Яке з понять ширше «менеджмент» чи «управління»?

Література

  1. Мошек Г.Є., Поканєвич Ю.В., Соломко А.С., Семенчук А. В. Менеджмент. Навчальний посібник /Загальна редакція кандидата економічних наук, професора Мошека Г.Є. – К.: Кондор, 2009. С12, 13

  2. Рульєв В.А., Гуткевич С.О. Менеджмент. Навч.посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2011. С 9,10.

Питання 2. Основні етапи розвитку науки управління.

Розрізняють такі етапи розвитку менеджменту як науки:

  1. Розвиток науки про управління людьми в процесі виробництва.

  2. Формування управлінських механізмів на засадах розвитку людських стосунків.

  3. Побудова систем управління, орієнтованих на ринок.

  4. Активне застосування кількісних методів як важливих напрямків формалізації методів менеджменту і трансформації їх в управлінські рішення.

  5. Формування системного та ситуаційного підходів.

  6. Коп’ютеризація управлінських процесів.

Виділяють наступні етапи розвитку управлінської науки в радянській і пострадянський періоди.

  1. Жовтень 1917р – березень 1021р. Розробляють форми і методи державного управління виробництвом, обґрунтовувались принципи централізму, організаційні методи управління, адміністрування та державне регулювання.

  2. 1021 – 1928 рр. Здійснювалось подальше вдосконалення адміністративного управління виробництвом, були зроблені спроби застосування госпрозрахунку як основи економічних методів управління, з’явилися трести та синдикати.

  3. 1929 – 1945р. Пов'язаний з організацією індустріальної бази суспільного виробництва, увагу приділяли удосконаленню структур управління.

  4. 1946 – 1965 рр. Характеризується пошуком нових форм функціонування і взаємодії державних органів управління, спробою переходу до територіальної та територіально – галузевої системи управління, що врешті решт призвела до поглиблення адміністрування.

  5. 1966 – 1989 рр. Була здійснена спроба проведення господарської реформи через посилення ролі економічних методів управління.

  6. 1990 р. і донині. Цей період характеризується проведенням економічних ринкових реформ в умовах розвитку незалежної національної економіки України, посиленням уваги до організаційної культури і демократизації управління, критичний аналіз і переосмислення адміністративно – командної системи управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]