Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rel-vo_pidr.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
603.14 Кб
Скачать

§3. Відмінністі поділу Декалогу у різних конфесіях відмінності поділу декалогу

ЗМІСТ КОЖНОЇ

ЗАПОВІДІ БОЖОЇ

у католиків, лютеран

у православ., протест., юдеїв

Не знай інших богів крім Мене

перша

перша

Не створи собі кумира

перша

друга

Не згадуй ім’я Боже даремно

друга

третя

Пам’ятай день святий

третя

четверта

Шануй батька і матір...

четверта

п’ята

Не вбий

п’ята

шоста

Не вкради

шоста

сьома

Не перелюствуй

сьома

восьма

Не свідчи брехливо

восьма

дев’ята

Не пожадай жінки

дев’ята

до десятої

Не пожадай майна

десятя

десята

За катехизмами Ф. Шпіраго, Е. Келлера та С. Слободського [41; 19; 35].

Французьке слово “Декалог” означає десять слів, тобто Десять Заповідей. Ми точно знаємо за Святим Письмом, що Заповідей було десять (Вих.34.28). На сьогодні відомо також, що Заповіді Божі ділилися на дві великі групи: перша група - це Заповіді, що регулювали відносини людина - Бог: 1-3 - у католиків і лютеран, 1- 4 у православних, протестантів, 1-5 у євреїв, друга група - це Заповіді, що регулювали відносини людина- людина: 7-10 у католиків і лютеран, 5-10 у православних, протестантів, 6-10 у євреїв [ ]. У тексті П’ятикнижжя (Торі) Мойсей перераховує не 10, а 15 Заповідей. Але тепер ми вже знаємо, що Тора була написана Мойсеєм пізніше. Це збірник законів для єврейського народу, створений на основі Декалогу та раніших документів [ c.66]. Ось звідси й виникли певні відмінності в поділі Декалогу. Ці відмінності стосуються в першу чергу християн. Коли ми говоримо, що Ісус Христос уклав Новий Завіт між Богом і всім людством, то повинні пам’ятати, що Христос постійно наголошував, що він не прийшов відмінити Закон Мойсея, а “прийшов його доповнити і виконати” (Мат. 5:17) [33].

Дві християнські Заповіді любові

У Євангелії від Матвія на запитання про призначення Божих заповідей Ісус Христос виділяє у житті кожної людини дві найголовніші заповіді любові: “Люби Господа Бога Твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю”. Друга Заповідь є подібною до першої: “Люби ближнього твого, як себе самого” (Мат.22: 37-39)[ 33, c.35]. Вчитель повинен наголосити, що перша заповідь любові визначає обов’язки людини щодо Бога, а заповідь любові до ближнього визначає ставлення до іншої людини будь-якого віросповідання, народності, віку, статі, становища, кольору шкіри [263. С. 221], бо про це чітко говорить Ісус Христос: “... усе, що ви зробили одному із моїх братів - ви мені зробили” (Мат. 25. 40). Любов до ближнього визначає такі обов’язки: допомога іншій людині у потребі, любов до ворогів (Мат. 5. 44), прояви релігійної і національної терпимості та пошану до себе самого [41. с.235].

Педагогам, які вивчатимуть Заповіді з батьками та учнями, рекомендуємо розглядати кожну Заповідь Божу за таким підходом:

  • що кожна Заповідь проголошує;

  • до чого дана Заповідь зобов’язує;

  • що вона забороняє;

  • якими гріхами людина може порушити дану Заповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]