Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rel-vo_pidr.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
603.14 Кб
Скачать

§ 3. Тайна євхаристії

З усіх Святих Тайн, які залишив нам Ісус Христос, на перше місце після хрещення по важливості слід поставити Тайну євхаристії. Євхаристія з гр. -”совершенна ласка” або “благодарення” /231/.

Тайна Євхаристії - це Свята тайна, в якій на Божественній Літургії (Службі Божій) під видимими знаками хліба і вина відбувається їх перевтілення в Кров та Тіло Ісуса Христа.

Історія встановлення Тайни Євхаристії. Тайна Євхаристії була встановлена Ісусом Христом під час Таємної вечері в стратсний четвер перед паскою. Про що чітко наголошують канонічні Євангелія: “Як вони споживали, Ісус узяв хліб, і поблагословив, поламав, і дав своїм учням, і сказав: ”Прийміть, їжте, це є тіло моє”. А взявши чашу, і подяку вчинивши, Він подав їм і сказав: ”Пийте з неї всі, бо це - кров Моя Нового Завіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів! (Мат.26:26-28). Подібні рядки містяться в Євангелії від Марка 14:22-24; Луки 22:17-20; Іван 15-17 [ ].

Матерія Тайни Євхаристії дуже проста і водночас дуже складна.

Під час кожної Літургії чи Меси, яку відправляє свщеник відбувається Тайна євхаристії. Священик готує частинки білого пшеничного хліба і виноградного вина (бажано червоне і не більше 12 градусів міцності).

Між католиками і православними існує суперечка щодо способу приготування білого пшеничного хліба: прісний, замішений на воді і муці, (у католиків) чи квашений - на воді, дріжжах і муці (у православних). Важко сказати, хто має рацію, але історичні дослідження різних обрядів показали, що, наприклад, вірмени, які християнство прийняли з Антіохії ще в ІІ ст. н.е. для Причастя використовують прісний хліб, а греко-католики в Україні, що приймали обряд Літургії з Візантії, використовують квашений хліб. Звідси випливає той момент, що не так важливо як був спечений хліб, бо в різних народів пекли його по-різному, а важливо, щоб він був білий, з пшеничної муки.

Євхаристія - це єдина Тайна, яка міняє свою матерію, тобто вино і хліб перетворюються в кров і тіло Ісуса Христа. Ця переміна називається переєстествленням (перевтіленням).

Така переміна відбувається на кожній Службі Божій. Тому кожна Літургія відправляється з метою принести безкровну жертву Богові, нагадуючи тим самим, що останню кровну жертву приніс Ісус Христос - Син Божий. Люди, які присутні на Службі Божій теж приймають участь у принесенні безкровної жертви.

Приступаючи до Святого Причастя, людина дістає особливу Ласку Божу пам’ятаючи таким чином про жертву Христа й з’єднуючись з ним.

Щодо обряду Євхаристії, то у православному обряді її приймають стоячи, а римо-католики - вклякаючи на коліна. Греко-католики теж запозичили вклякання з латинського обряду.

У православному обряді, коли людина не висповідалась, то не може приступати до Святого причастя. У римо-католиків Тайну Євхаристії може прийняти людина без Тайни Сповіді при умові, що вона недавно сповідалася (бажано щонеділі), не перебуває в стані тяжкого гріха, зробила іспит совісті й покаялася в своїх невеликих щоденних гріхах. Людина, котра прийняла Святу євхаристію в стані важкого чи без належної віри в Бога гріха чинить святотаство [104; 231].

Тайна Євхаристії має дуже важливі наслідки:

1) дає людина особливі Божі ласки;

2) зміцнює людину у вірі;

3) допомагає уникнути гріха;

4) скріплює і відновлює людині фізичні сили, допомагає витримати страждання (наприклад, вагітній жінці, у якої в церкві були вже перейми, після Причастя стало легше, і вона благополучно дійшла додому, аж через два дні народивши дитину);

5) допомагає людині через заслуги Ісуса Христа краше зрозуміти Його жертву та пізнати Бога тощо.

У католицькій Церкві встановлено навіть празник (старослов’янське, українське - свято, поясн. Г.Л.) Пресвятої Євхаристії. Встановлено воно в перший четвер Петрівки, після свята Всіх святих, а відправляється в неділю (переносне свято). У Галичині його називали свято Божого Тіла, коли у греко-католицьких храмах відправляється Літургія Івана Золотоустого (Месса у римо-католиків за григоріанським календарем), після якої виходять вірні та священнослужителі, виносячи Пресвяту Євхаристію в дароносиці на церковне подвір’я й відправляючи молебен [144.С.167-171]. Так підкреслюється значущість святої Тайни Євхаристії.

ІІ Ватиканський Собор розглянув питання про Тайну Євхаристії й прийняв відповідний документ .

Для всіх християн важливо знати те, що переєстествлення відбувається в Тайні євхаристії й здійснюється тільки на Літургії чи Месі. На жаль багато сучасних християн про це або не знають, або не підозрюють.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]