Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rel-vo_pidr.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
603.14 Кб
Скачать

§9. Не прелюбодій Не пожадай жінки

Шоста Заповідь Не чужолож (Не прелюбодій)” (Вих. 20. 14) проголошує захист доброчесності людини.

Вона визначає такі обовязки перед людиною:

- мати скромну, добропорядну поведінку;

- пристойно одягатися, сліпо не копіювати моду;

- не пропагувати (по телебаченню в тому числі) й зупиняти будь-які види сексуального чи фізичного насильства (над дітьми, жінками, чоловіками);

- не поширювати порнографію у будь якому вигляді (газети, журнали, кіно, телебачення, театр, живопис);

- уникати слів, думок і прагнень, що ображають доброчесність, гідність людини і приводять до гріха.

Виходячи з цього, дана Заповідь забороняє усе, що може ображати нашу невинність або доброчесність інших людей, а саме: забороняє будь-які незаконні види сексу (дошлюбні та позашлюбні статеві стосунки), думки, слова, погляди, прагнення і вчинки, що ображають доброчесність; огляди, демонстрацію, розповсюдження і рекламу непристойних картин, театральних вистав, аморальних книжок (порнографічного характеру); носіння непристойного одягу, що порушує скромність людини і викликає до неї хтиві думки; сутенерство, звідництво та продаж жінок, чоловіків чи дітей для розпусти; будь-яке сексуальне насильство, що чиниться фізично чи морально проти честі й гідності людини; аморальна поведінка будь-кого у громадських місцях.

Католицька Церква канонізувала і визнала святою у 1950 році італійську дівчинку Марію Ґоретті (1890-1902). Вона в 12-річному віці захищала свою честь від ґвалтівника, діставши чотирнадцять ножових ран у груди, живіт, спину, але, не піддавшись нападникові, 6 липня померла від страшних ран і втрати крові (див. Життя святих, за упоряд. Г. Труха) [12. Т.2. С.16-38].

Окремо слід сказати, що дана заповідь забороняє содомський гріх (тобто гомосексуалізм, скотолозтво, лесбіянство тощо).

Останні дослідження в галузі телегонії вимагають від усіх, хто причетний до виховання українського народу, зараз детального роз’яснення наслідків полігамних статевих зв’язків, бо вони ведуть до виродження й винищення народу.

Ця заповідь виступає і проти гріха розпусти, або як його ще називають содомський гріх До содомського гріха відноситься лесбіянство, гомосексуалізм, скотолозтво тощо. Ще до того, як Бог дав Мойсею скрижалі із заповідями, у містах Содом і Гомора люди грішили цими гріхами. За цей тяжкий гріх Бог знищив міста Содом і Гомора з лиця землі (Бут. 19 : 1-29) [33, с.18].

Автор “Катехизму” доктор Ф. Шпіраґо підкреслює, що людина, яка свідомо і добровільно порушує шосту заповідь, вона скоює тяжкий гріх [41, с. 310 - 311].

З шостою заповіддю перекликається дев’ята Заповідь Божа “Не пожадай жони ближнього свого” (Вих.20.17) (існує тільки у католиків як окрема Заповідь). Католицька Церква опирається на Новий Завіт (Святе Письмо), де чітко проголошуються революційні зміни у ставленні до жінки: вона перестає бути власністю чоловіка. Тому Католицька і Лютеранська Церкви вважають: ставлення до жінки має бути виділено в окрему Заповідь. Ця Заповідь визначає статус жінки у християнському суспільстві і вимагає рівноправного сталення до жінки і чоловіка у питаннях віри та обов’язків перед Богом. Визначаючи справжнє покликання жінки - материнство, проголошує її право на матеріальне забезпечення, на професію, на працю та оплату рівну з чоловіком, на шлюб чи безшлюбність.

Заповіді “Не прелюбодій” та “Не пожадай жінки ближнього” неможливо розглядати, не ознайомивши коротко читачів із Тайною шлюбу. Серед 7 Святих Тайн важливе місце займає Тайна шлюбу. У ставленні до шлюбу є певні відмінності в католиків та православних. Католицька Церква, зокрема вважає, що шлюб є нерозривний, якщо він був укладений без якихось перешкод. Православна Церква допускає розривність шлюбу, але лишень через певні перешкоди чи умови. Протестанти взагалі не визнають шлюб Тайною, а тому у них розлучатися можна без кінця.

Шлюб - це добровільна згода (перед священиком і Церквою) на основі взаємної любові чоловіка і жінки дістати благословення належати один одному аж до смерті, бути вірними один одному та народити і виховати дітей.

(Див. Тайну шлюбу).

Заповідь забороняє фізичне насилля над жінкою (і чоловіками теж), дітьми (педофілію), дискримінацію її щодо професійної діяльності, порушення прав сім”ї (тобто родини), материнства, дитинства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]