Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митна справа.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 15. Організація розгляду скарг, заяв та інших звернень фізичних і юридичних осіб у митні органи україни

15.1. Загальні положення чинного в україні законодавства стосовно розгляду і вирішення скарг та інших звернень

Велика кількість деліктів і непорозумінь, що відбува­ється в галузі митної справи між суб'єктами митного пра­ва, зокрема між митними органами, їх офіційними пред­ставниками та юридичними і фізичними особами, які причетні до зовнішньоторговельної діяльності, потребує юридичної допомоги в їх вирішенні. Для цього правоз­навцям і пересічному громадянинові необхідні знання конституційного, митного, кримінального та адміністра­тивного права в межах регулювання законних прав і сво­бод громадянина, фізичної та юридичної особи.

Суспільна практика виділила в окремий вид діяльності роботу по розв'язанню правових конфліктів між митника­ми та громадянами, між митними органами та юридич­ними особами. Ця робота пов'язана з розглядом звер­нень і скарг громадян на протиправні (з погляду фізич­них та юридичних осіб) дії митних органів та їх посадо­вих осіб. Для розв'язання конфліктів і непорозумінь необ­хідне владне втручання вищих митних структур або від­повідних судових та інших державних органів.

Вирішення правових конфліктів у галузі митної справи безпосередньо зачіпає інтереси громадянина, суспільства і держави, тому в лекції зроблена спроба якомога повніше розглянути технологію вирішення конфліктів з використанням матеріалів практичної ді­яльності підрозділів центрального апарату Держмит­служби України, зокрема Оргінспекторського Управ­ління та Сектору листів і прийому громадян Управ­ління справами Держмитслужби у 1996—1998 pp., a також матеріали лекції, яка була підготовлена на цю тему консультантом Голови Держмитслужби доцен­том, кандидатом юридичних наук В. П. Жиромським.

Дотримання прав і свобод кожної людини — одне із найголов­ніших завдань нашої держави. Недотримання цих прав і свобод з боку посадових осіб органів державної влади віднесено законо­давством до неправомірних проявів, котрі залежно від конкрет­них обставин кваліфікуються як негативний службовий вчинок чи злочин, скоєний при виконанні службових обов'язків.

Ст. 55 Конституції України гарантує захист прав і свобод лю­дини і громадянина, а також його право на оскарження, у тому числі через суд, неправомірних рішень, дій або бездіяльності ор­ганів державної влади.

Такі ж гарантії надаються законодавством підприємствам, установам і організаціям незалежно від форми власності та під­порядкування.

Кожний громадянин (фізична особа), підприємство, установа або організація (юридична особа) мають право будь-якими не за­бороненими законом засобами захищати свої права і законні ін­тереси від порушень та інших протиправних посягань.

Ст. 40 Конституції України вказує на те, що всі громадяни мають право надсилати індивідуальне чи колективне звернення до органів державної влади, їх посадових осіб, які зобов'язані розглянути звернення і надати відповідь у встановлений зако­ном строк.

Обмеження прав і свобод людини і громадянина не допус­каються, крім випадків, передбачених Конституцією України (ст. 64 Конституції).

Питання практичної реалізації громадянами наданого їм Кон­ституцією права шляхом оскарження домагатися відновлення своїх прав і свобод у випадках порушення регулюються чинним в Україні законодавством, зокрема Законом України «Про звер­нення громадян» від 2 жовтня 1996 р.

Якщо донедавна різні аспекти-роботи, пов'язаної із розглядом та вирішенням скарг і заяв громадян, мали достатньо чітку зако­нодавчу регламентацію лише по адміністративних і криміналь­них справах, а також при позовному провадженні у суді, то з ви­данням Закону «Про звернення громадян» для останніх відкрилися додаткові можливості відстоювати свої права та інте­реси у випадках їх порушень, спираючись на цей Закон.

Положення Закону обов'язкові для всіх органів державної влади, отже і для митних органів України та їх посадових осіб. На його основі була розроблена інструкція «Про порядок роботи зі скаргами та зверненнями громадян в митних органах України», затверджена наказом Держмитслужби № 379 від 20 серпня 1997 р.

Закон та Інструкція регламентують роботу із скаргами, заява­ми та іншими зверненнями, які не стосуються рішень митних ор­ганів про накладення стягнень за порушення митних правил у адмінсправах, а також порушень або дій митних органів як орга­нів дізнання при притягненні громадян до кримінальної відпові­дальності у справах про контрабанду.

Положення Закону та Інструкції стосуються також забезпе­чення права на оскарження особами, які не є громадянами Украї­ни, але законно перебувають на її території. Це іноземні грома­дяни (піддані), а також особи без громадянства.

Доцільно підкреслити, що встановлене Законом право фізич­них та юридичних осіб на оскарження дій і рішень посадових осіб митних структур ще раз підкреслює їх правовий статус — митні органи є правоохоронними органами. Юридично значима діяльність митних органів та їх посадових осіб повинна бути на­цілена на дотримання законності в державі.