Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митна справа.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

10.2. Особливості зберігання предметів під митним контролем

Кожний митний режим, в якому перебуває на митній території України товар, має свої особливості. Але загальним є правило, що за суворе дотримання режиму несе відповідальність власник товару. Він повинен своєчасно повідомити митний ор­ган, в якому він акредитований чи який визначив, документально оформив конкретний митний режим, щодо змін, які він сам бажає зробити або які відбулися з його товаром поза його бажанням (лихо, непереборна сила пошкодила або знищила товар).

В основі зміни митного режиму лежать економічні відносини — за перебування під митним контролем і різними митними режи­мами встановлено різні розміри і види митних 'зборів.

Конкретно ст. 85—93 МК України визначають правові поло­ження (права та обов'язки) сторін щодо зберігання товару під митним контролем. Зокрема, за ст. 85 товари та інші предмети, що переміщуються через митний кордон, до митного оформлен­ня можуть зберігатися підприємством чи митницею.

За перебування товарів під митним контролем митницею з власника товару справляється збір у порядку і розмірах, що ви­значаються Кабінетом Міністрів України. Збір за перебування під митним контролем справляється незалежно від місцезнаход­ження та сплати митного збору за зберігання.

Законодавчо визначено перелік товарів, які повинні зберіга­тися виключно митницею. До них ст. 86 МК України відносить товари:

• такі, що не були пропущені при ввезенні на митну територію України внаслідок установлених заборон чи обмежень на їх вве­зення чи транзит через Україну, і такі, що не були вивезені в день їх ввезення;

• такі, що обкладаються митом і митними зборами при вве­зенні на митну територію України, у разі несплати платежів;

• такі, на які не надано відстрочення сплати платежів;

• безпосередньо передані митниці на зберігання (у тому числі й тимчасово ввезені); валюта та цінності, передані митниці на зберігання внаслідок обмежень, зберігаються з депонуванням у банках України («Аваль»).

За кожний день зберігання товарів (крім валюти і цінностей) справляється митний збір у розмірах, що встановлюються Кабмі­ном України. Товари можуть зберігатися під митним контролем протягом шести місяців, крім товарів з обмеженим строком зберігання (продукти харчування, ліки тощо). Ст. 89 МК України ви­значає, що товари (крім валюти та цінностей) зберігаються мен­ший строк, коли вартість товару досягає вартості їх зберігання. Митниці надається право інвентаризації товару, що знаходиться на відповідальному зберіганні під митним контролем у підприємства. Разом з тим, зберігання товару під митним контролем не озна­чає локалізацію доступу до нього власника. Останній має право здійснювати такі операції:

• готувати товар до продажу та транспортування (сортування, роздрібнення партій, перепакування за погодженням з митним органом);

• змішувати компоненти товарів без зміни суттєвих характе­ристик від тих, які були спочатку передачі товару на зберігання під митним контролем;

• виконувати прості складські операції.

Але якщо підприємство не забезпечує дотримання вимог по­рядку на території митниці, то митниця має право не дозволяти проведення визначених операцій з товарами.

Закон встановлює, що підприємство, яке зберігає товар, може видати його тільки з дозволу митниці. При цьому може змінитися власник товару, тому товар видається дійсному (у тому числі но­вому) власникові товару.