Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митна справа.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

9.3. Правові основи митних платежів

Питання щодо збирання митних платежів регулю­ються ст. 75—99 Митного кодексу України. Крім того, поря­док обкладання митом товарів, що переміщуються через мит­ний кордон, та види мита визначено Законом «Про Єдиний митний тариф» у розділі II «Мито та його види». Відомчі нака­зи та інструкції деталізують здійснення цих питань на практи­ці, зокрема Митне законодавство передбачає такі митні пла­тежі:

♦ мито;

♦ податок на додану вартість;

♦ акцизний збір — непрямий податок на високорентабельні і монопольні товари (продукцію). Перелік товарів (продукції), на які встановлюється акцизний збір, і його ставки затверджуються Верховною Радою України.

Указ Президента України від 12 липня 1995 р. №609 «Про марки акцизного збору на алкогольні напої та тютюнові вироби» визначив нові види податків:

♦ збір за видачу ліцензій митними органами (оновлення лі­цензії);

♦ збір за видачу свідоцтва на визнання підприємства декларан­том та право здійснення брокерської діяльності;

♦ митні збори за митне оформлення;

♦ митні збори за зберігання товару;

♦ митні збори за супроводження товару; « плата за участь у митних аукціонах;

♦ штрафи, пені.

Митні платежі та збори стягуються тільки в національній ва­люті України за курсом 1 евро до 1 дол. США. За призначенням митні платежі поділяються на:

— бюджетні (мито, акциз, ПДВ);

— митні збори (теж бюджетні, але за їх рахунок фінансується митна система). З 1998 р. всі платежі надходять до держбюджету, а звідти до Держмитслужби.

Митні доходи — це всі грошові внески, які утворені в ре­зультаті справляння або стягнення митних платежів, від реаліза­ції конфіскованих предметів контрабанди, кошти від справляння штрафів, пені.

Митні платежі також кваліфікують, як:

■ платежі, які формують торговельний оборот;

■ платежі, які формують неторговельний оборот.

Платниками митних платежів є фізичні та юридичні особи, що здійснюють митне оформлення. Митне оформлення та про­пуск товарів через митний кордон може здійснюватись лише піс­ля сплати належних платежів або за умов надання митним орга­ном у встановленому порядку відстрочення їх сплати (за заявою платника та при наявності фінансової гарантії банку митниця має право надати відстрочення на термін до 1 місяця).

Основою для нарахування митних платежів є Закон України «Про Єдиний митний тариф» та постанова Кабміну України (Ін­струкція Мінфіну від 31 травня 1994 р. «Про порядок обчислення та сплати ПДВ та акцизного збору за товари, ввезені з-за меж мит­них кордонів України і товари (роботи, послуги), що експорту­ються за межі митних кордонів України», а також лист Держмит-служби від 27 квітня 2000 р. (Про порядок нарахування митних зборів, мита, податку на додану вартість та акцизного збору при митному оформленні товарів).

Порядок обчислення акцизного збору. Акцизним збором опо­датковуються окремі товари, що ввозяться на митну територію України, на базі митної вартості за формулою:

(В + М)хА / 100

де В — митна вартість товару (в грн.),

М — мито та митні збори,

А — ставка акцизного збору.

Порядок обчислення податку на додану вартість. Оподат­кованим оборотом для обчислення ПДВ є вартість, що включає митну вартість + мито та митні збори + суму акцизного збору (за підакцизні товари). Обчислення ПДВ проводиться за ставкою 20% від оподаткованого обороту.

ПДВ = (М + З +В + А) х П : 100,

де М — митна вартість,

З — митні збори,

В — ввізне мито,

А — акцизний збір (якщо товар підакцизний),

П — ставка ПДВ — 20%.

Особливості обчислення ПДВ та акцизного збору в разі за­стосування різних митних режимів.

Транзит товарів — ПДВ та акцизний збір не стягують.

Реекспорт — підставою для митного оформлення інозем­них товарів є пред'явлення простого векселя з відстроченням платежу, авізованого податковою інспекцією. Строк реекспор­ту — 90 днів.

Реімпорт — сплачується ПДВ і акцизний збір згідно із зага­льно встановленим порядком.

Майно українських підприємств, що вивозилося для за­безпечення діяльності українських установ за кордоном на правах тимчасового вивезення, ПДВ та акцизом не обклада­ється.

Митний ліцензійний склад — ПДВ та акцизний збір стягу­ються при випуску товару у вільне використання. Відповідаль­ність за це несе власник складу.

Давальницька сировина — іноземний замовник не сплачує ПДВ та акцизний збір у разі вивезення сировини, у разі ввезення на переробку — вексельна форма розрахунку.

Особливості нарахування зборів за перебування під митним контролем.

Строк нарахування митних зборів починається:

при ввезенні автомобільним транспортом — з дати, що за­значена в провізній відомості як строк доставки товару у митни­цю призначення, а якщо доставлено раніше — з дати фактичної

доставки;

при ввезенні залізничним транспортом — з дати отримання митницею інформації залізниці про надходження вантажу та про­ставлення штампу «Під митним контролем» на товаросупровід­них документах;

при ввезенні водним транспортом — якщо митне оформ­лення здійснює портова митниця, в зоні діяльності якої знахо­диться отримувач, — з дати отримання митницею інформації порту про надходження вантажу; якщо отримувач знаходиться в зоні діяльності іншої митниці — з дати отримання дозволу на митне оформлення вантажу в митниці, у зоні діяльності якої зна­ходиться порт; якщо митне оформлення здійснюється в зоні дія­льності іншої митниці — з дати, що зазначена у провізній відо­мості як строк доставки товару у митницю призначення, а якщо раніше — з дати фактичної доставки.

При нарахуванні зборів за перебування під митним контролем до цього строку не включаються:

■ час, необхідний для завантаження транспортного засобу згід­но з установленими нормами;

■ період, на який надається відстрочення сплати мита та збо­рів за митне оформлення;

■ період, який за рішенням начальника митниці (його заступ­ника) надається на оформлення ВМД (ЗО днів) при здійсненні зов­нішньоекономічної операції з країнами СНД;

■ час, витрачений на отримання інформації однією митницею від іншої, коли це не є обов'язком декларанта;

■ строк дії обставин непереборної сили (війна, лихо, шторми, обмерзання тощо). Цікаво, що до цієї умови відносяться і непрогнозовані зміни законодавства.

Якщо затримка митного оформлення сталася внаслідок пору­шень митних правил і строк перебування під митним контролем перевищує 6 місяців, то митниця застосовує штрафні санкції аж до конфіскації товару.

Якщо товар був затриманий за порушення митних правил і знаходився під митним контролем, але за рішенням суду був по­вернутий власнику, збір за знаходження товару під митним конт­ролем не справляється.