Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
467.86 Кб
Скачать

4.2. Зв’язки Грузії з Україною.

Українсько-грузинські взаємовідносини беруть свій початок ще з сивої давнини. В часи Київської Русі на шляху до Вест-Індії торговці зупинялися на території Древньої Колхіди, знайомлячись з корінними жителями, їх культурою, звичаями і традиціями. Історичні джерела свідчать про те, що запорізькі козаки активно підтримували грузинський народ, який вів боротьбу за незалежність Грузії.

5 грудня 1918 р. між Україною і Грузією було підписано Договір про дружбу і співробітництво двох незалежних держав, який став надійною основою українсько-грузинських двосторонніх зв'язків.

Переговори про встановлення дипломатичних відносин між Україною та Грузією було розпочато 12 грудня 1991 р. Протокол про встановлення дипломатичних відносин між двома країнами мав бути підписаний наприкінці грудня 1991 р. Проте події 22 грудня 1991 р. - січня 1992 р., що привели до влади в Грузії Військову Раду, перервали цей процес. Дипломатичні відносини між Україною та Грузією було встановлено 21 липня 1992р. шляхом обміну нотами. 5 квітня 1994 р. почало діяти Посольство України в Грузії, 19 серпня 1994 р. - Посольство Грузії в Україні [73].

Між Україною та Грузією створено дієву договірно-правову базу для всебічного розвитку двосторонніх відносин, здійснення ефективного співробітництва на всіх рівнях – міждержавному, міжурядовому, міжвідомчому та міжрегіональному. Станом на лютий 2010 р. між двома країнами діють 119 двосторонніх документів.

Головним із них є Договір про дружбу, співробітництво і взаємодопомогу між Україною та Республікою Грузія від 13 квітня 1993 р..

Важливим політичним документом є також Декларація про розвиток відносин стратегічного характеру між Україною і Грузією від 25 березня 2005 р., в якій наголошено, що між двома країнами розбудовуються відносини стратегічного характеру.

Напрацьовано достатньо договірних документів, які створюють необхідне підґрунтя для розвитку економічного співробітництва між Україною та Грузією. Зокрема, станом на лютий 2010 р. діє 31 двостороння угода економічного характеру.

У 2009 р. відбулось підписання 3 двосторонніх документів. Зокрема, у червні 2009 р. підписано Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Грузії „Про внесення змін до Угоди між Урядом Республіки Грузія та Урядом України від 9 січня 1995 р. про вільну торгівлю”, у жовтні – Протокол між Державною митною службою України і Службою доходів Міністерства фінансів Грузії щодо організації обміну попередньою інформацією про товари й транспортні засоби, що переміщуються через державні кордони України та Грузії, а у листопаді – Угоду про співробітництво між Міністерством юстиції України і Міністерством юстиції Грузії в рамках візиту Президента Грузії М.Саакашвілі в Україну.

З метою розширення та вдосконалення існуючої договірно-правової бази наразі опрацьовується та готується до підписання низка проектів двосторонніх угод. 

У цілому сформована на сьогодні договірно-правова база з урахуванням проектів документів, що готуються до підписання, стала вагомим чинником у подальшому поглибленні співпраці між Україною і Грузією по усіх напрямах двосторонніх відносин [74].

Торговельно-економічне співробітництво

Україна входить в десятку найбільших| торгівельних|торгових| партнерів Грузії. Найважливіше місце|місце-миля| в зовнішньоекономічній діяльності України займає|позичає| і Грузія. З|із| 1995 р. і по теперішній час зростає|зростає| взаємний товарообіг. З іншого боку, очільники держав неодноразово відзначали, що в торго­во-економічних| відносинах між двома країнами існують великі невикористані| можливості|спроможності|, неосвоєний потенціал [34,385].

На фоні загальних негативних тенденцій у зовнішній торгівлі Грузії, пов’язаних із впливом на її економіку наслідків військового конфлікту в 2008 р. та світової економічної кризи, скороченням внутрішнього ринку споживання, особливо металовиробів і продукції хімічної промисловості, що були основними групами товарів українського експорту в попередні роки, протягом 2009 р. торгово-економічне співробітництво розвивалося адекватно до потреб і можливостей обох країн зі збереженням динаміки зростання позитивного сальдо на користь України. 

За даними грузинської статистики,у 2009 р. Україна зайняла третю позицію серед торговельних партнерів Грузії з товарообігом 502,3 млн дол. США, що на 36,5 % менше рівня 2008 р. (791,9 млн дол. США). При цьому на долю України припадає 9,11 % товарообігу Грузії. 

Першу та другу позиції серед торговельних партнерів Грузії замають Туреччина (1014,2 млн дол. США, частка 18,4 %) та Азербайджан (544,4 млн дол. США, частка 9,8 %) [36].