Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
467.86 Кб
Скачать

3.4.5. Транспорт Грузії.

Розташована на перехресті Європи та Азії, Грузія є природним транспортним коридором між заходом і сходом. Через Грузію пролягає найкоротший шлях транспортування сировини, товарів, газу і нафти з Азербайджану і Центральної Азії в західному напрямку, а так само західних товарів – у Центральну Азію. Разом з тим, Грузія є північною і південною сполучною транспортною ланкою між Росією і Туреччиною, а так само між Росією та Іраном, через Вірменію. Чорноморські порти Грузії, розвинена залізнична система, нафто- і газопроводи, аеропорти є сполучною інфраструктурою для найбільших ринків і регіонів.

В Грузії представлені всі види транспорту, крім річкового. З 1870-х рр. головним у країні став залізничний транспорт. Були створені залізничні магістралі Баку – Батумі, Тіфліс – Самтредіа – Поті, Тіфліс – Єреван, Тіфліс – Телаві і ін. Залізничний транспорт залишається головним в Грузії і на сучасному етапі. Основний потік вантажів проходить через Баку, а пасажирів – по Чорноморській залізниці. Сьогодні залізниці в республіці повністю електрифіковані. Загальна протяжність становить 1420 км.

Швидко зростає роль автомобільного транспорту, розвиток якого почався у ХІХ – ХХ ст. Загальна протяжність всіх автомобільних доріг складає більше 22 тис. км. Автодороги побудовані у всіх гірських районах. Майже всі населені пункти зв’язані автомобільними дорогами з районними центрами і мають вихід на основні автомагістралі.

З кожним роком зростає значення оберу перевезень морським і авіаційним транспортом. Розвиток морського транспорту пов'язаний зі створенням великих чорноморських портів – Батумі і Поті. Через Батумський порт здійснюють вивіз нафти і нафтопродуктів. Потійський порт спеціалізується на перевезенні руд, зерна, будівельних матеріалів. Перевезення пасажирів морським видом транспорту дуже зростає у літні місяці, під час курортно-туристичного періоду. Тбілісі, Сухумі, Кутаісі і Батумі зв’язані авіалініями з багатьма містами країни. Авіатраси пролягли в Грузії, пов’язавши її внутрішні райони.

Трубопровідний транспорт також розвинутий в країні. З кінця 1950 р. почав розвиватися газопровідний транспорт. Магістральні газопроводи з’єднують Грузію з Азербайджаном і Північним Кавказом.

Перспективи розвитку транспорту Грузії пов’язані з її вигідним положенням в транспортному коридорі Схід – Захід. Країна також являє собою одне з головних транспортних перехресть у Кавказькому регіоні і в напрямку Північ – Південь. Транзитний шлях через Грузію – це найдешевший для багатьох країн канал транспортування зовнішньоторговельних вантажів.

Валовий внутрішній продукт, створений у транспортному секторі в січні-вересні 2009 року, в поточних цінах склав 445,8 млн. дол. Зафіксований в секторі темп росту склав 18,2 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року [22, 213].

Отже, транспорт Грузії є досить розвиненим, щоб задовольнити як внутрішні, так і зовнішні потреби населення в перевезенні. Крім того, географічне положення Грузії, що знаходиться на перетині кількох економічних регіонів, наділяє її, як транзитну країну, унікальними конкурентними перевагами.