Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
467.86 Кб
Скачать

3.3.2. Тваринництво.

Тваринництво розвинуте в усіх країнах регіону, його спеціалізація відповідає особливостям природних умов. За обсягом виробництва переважає скотарство. Вівчарство поширене в пустельних і напівпустельних, гірських районах. Розвиваються також свинарство, птахівництво, оленярство, бджільництво. У країнах Центральної Азії розводять тутового шовкопряда.

Тваринництво в Грузії спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби, свиней і овець. Розвинуте птахівництво. Розвиток тваринництва ускладнюється такими чинниками як висока щільність тварин на землі, низький рівень механізації і практики відгінного вівчарства. Вівці і свині вирощуються в основному в горах і передгір'ях.

Існували обмеження на кількість голів домашніх тварин у приватних господарствах. Приватники постачали майже половину сільськогосподарської продукції республіки, в тому числі 64% м'яса, 54% молока і 43% яєць; їм належала понад половина поголів'я домашньої худоби (в основному, великої рогатої, овець і свиней).

Тваринництво дає 30% валової продукції сільського господарства. Його напрямок - м'ясо-шерстне, м'ясо-молочне, відгонно-пасовищне, стійлово-пасовищне і стійлової форми (Південна Осетин, Грузія; Вірменія, Азербайджан). Галузі тваринництва: велика і мала рогата худоба, вівчарство, свинарство, птахівництво. Розводять буйволів, зебу, шовковичного шовкопряда (у Ленкоранії - Азербайджан).

Отже, тваринництво не відрізняється великими масштабами виробництва. Велика рогата худоба найбільш широко розповсюджена в Західній Грузії. Розведення овець – найбільш поширена на Східній Грузії.

3.4. Сфера послуг.

3.4.1. Освітній комплекс.

Освіта в Грузії має давні традиції. Середньовічні монастирі та академії були важливими осередками освіти і зберігали національну спадщину навіть за часів іноземного гноблення. У 1915 р. в Грузії налічувалося 1648 шкіл різних типів, але більшість населення залишалася безграмотною. Для радянського періоду характерне швидке і масове поширення освіти. Завдяки безкоштовному та обов'язковому навчанню у школах неписьменність було ліквідовано. У 1979 р. майже третина зайнятих мала вищу або середню спеціальну освіту (найвищий показник в СРСР).

Більшість дітей у віці від 7 до 18 років відвідують школи, причому в 3/4 шкіл навчання проводиться грузинською мовою, а у вищих навчальних закладах – майже повністю грузинською. Вищу освіту в Грузії нині можна здобути в державних та приватних вищих навчальних закладах. У 2007/2008 навчальному році більш як 90 тис. студентів навчалися у 28 державних інститутах (близько 50 тис. на денному, а решта на вечірньому відділеннях), ще 3 тис. осіб навчалися в аспірантурі за 59 спеціальностями. У Грузії функціонують 250 приватних інститутів (у Тбілісі 185). Державні університети мають висококваліфікованих професорів і викладачів. Однак деякі з них, щоб не втратити престиж і зберегти кадри, відкрили платні відділення. Створені нові інститути на основі міжнародного партнерства. Європейська школа менеджменту (спонсором якої є Фонд Шеварднадзе) дає високоякісну освіту в сфері менеджменту і фінансів.

У Тбілісі відкрито спільний грузинсько-американський навчальний заклад – філію Гавайського університету. Цей університет дає освіту в сфері державного управління, права і дипломатії, бізнесу і засобів масової інформації. Інститут державного управління, спільний навчальний заклад з Національною академією суспільних і політичних наук США, готує магістрів державного управління на базі американських програм, підручників, крім того запрошуються зарубіжні викладачі. Згідно зі статистичними даними, кількість випускників професійних училищ у 2007 р. становила 12,5 тис. осіб, що вважається непоганим показником в умовах сучасного стану економіки. Кабінет міністрів Грузії у 1995 р. затвердив державну програму реформи освіти і план її реалізації, а парламент у 1996 р. схвалив "Закон про освіту в Республіці Грузія".

Таким чином, освітній комплекс Грузії є досить розвиненим. Уже в середні віки в країні процвітали філософія та історіографія, теологія та право, поезія та мистецтво, архітектура, астрономія, географія та інші галузі знань. На даний момент не менш популярними серед студентів є менеджмент, маркетинг і ін.