Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
467.86 Кб
Скачать

2.2.3. Статево-вікова, освітня та професійна структура населення.

Природний приріст населення скорочується. За період з 1991 до 2000 р. він знизився у 2, 5 рази і становить 1, 1 %. Значний відтік працездатного населення з сіл призвів до порушення вікової структури сільського населення, серед якого переважають старші вікові групи. Вікова структура населення Грузії така: 0-14 років – 25 %; 15-64 р. – 67, 3 %, понад 64 р. – 11, 5%, середній вік чоловіків – 69 р., жінок – 76 р. Населення у працездатному віці становить 55, 8 % загальної чисельності населення. Населення, зайняте в господарстві країни, розподіляється таким чином: у промисловості і будівництві (31 %), в сільському і лісовому господарстві (25 %), на транспорті і в зв’язку (7 %), в торгівлі, в громадському харчуванні, матеріально-технічному постачанні, збуті і заготівлях (7 %), в інших галузях господарства (30 %) [12,11].

У 2008 р. загальна чисельність трудових ресурсів в Грузії склала 2021,8 тисяч чоловік (54 % населення країни), при цьому рівень безробіття склав 13,6 %.

Освіта в Грузії має давні традиції. Середньовічні монастирі й академії були важливими вогнищами освіти й зберігали національну спадщину навіть у часи іноземного гніта.

Після здобуття незалежності Грузія зіштовхнулася із проблемами фінансування системи освіти. Найбільше від кризи постраждало дошкільне виховання. У багатьох районах, особливо сільських, місцеві бюджети не в змозі містити дитячі сади, тому підвищується плата за перебування в них дітей. Щоб добрати способу на оплату праці вихователів й обслуговуючого персоналу, широко практикується здача в оренду частини приміщень дитячих садів.

Більшість дітей у віці від 6 до 17 років відвідують школи, причому в 3/4 шкіл навчання ведеться грузинською мовою. Навчання російською мовою ведеться більш ніж в 200 школах Грузії (без обліку Абхазії й Південної Осетії), причому в них використаються російські програми, підручники й методичні посібники. В Абхазії ж скорочується число шкіл з навчанням грузинською мовою. З 1995 р. діти, що приймалися в перші класи шкіл Гальского району Абхазії, навчалися тільки російською мовою. У результаті в 1-3 класах викладання велося головним чином російською мовою. Грузинською мовою старшокласники вчилися всього в дев'ятьох школах цього району [81,154].

В 1997 р. був прийнятий новий закон про освіту. Навчання в початковій школі триває 6 років - з 6 до 12 років. Після цього діти переходять у дворічну базову школу або професійно-технічну школу (вік учнів 12-14 років). Середня трирічна школа ділиться на загальноосвітній, професійно-технічний і спеціальну (вік учнів 14-17 років). Атестати про закінчення середньої освіти надають право на конкурсне надходження в усі вищі навчальні заклади країни.

У систему вищих навчальних закладів у Грузії входять університети, академії й інститути. У країні 26 державних вузів (з них 8 університетів) і 209 приватних вищих навчальних закладів. Навчання ведеться в основному грузинською мовою, але в ряді вузів є відділення, де студенти вчаться на абхазьких, азербайджанських, вірменських, російських, англійських, німецьких мовах. Навчання в державних вузах як безкоштовне, так і платне. Для матеріальної підтримки студентів діє система стипендій і грантів. По закінченні 4-літнього курсу навчання випускники одержують диплом бакалавра, по закінченні 6-літнього курсу - диплом магістра. Після магістратури можна поступити в очну або заочну аспірантуру, захистити дисертацію й одержати ступінь кандидата наук [43,55].

Найстарший навчальний заклад країн-Тбіліський державний університет ім. І.Джавахишвили (заснований в 1918р.) з 5 регіональними філіями, 4 науково-дослідними інститутами, 20 факультетами, 140 кафедрами, 57 науково-дослідними й проблемними лабораторіями, 9 республіканськими науковими центрами, 7 музеями, інформаційним центром і науковою бібліотекою (3,5 млн. одиниць зберігання). В університеті навчається більше 30 тис. студентів. Інші основні вузи країни - Технічний університет Грузії, Тбіліський державний педагогічний університет, Тбіліський державний медичний університет, Тбіліська академія економіки й права, Тбіліський інститут Азії й Африки, Тбіліська державна академія мистецтв, Державний інститут театру й кіно ім. Ш.Руставели, Тбіліська консерваторія (заснована в 1917р. ). Державні університети мають у своєму розпорядженні висококваліфіковані кадри професорів і викладачів. Створено нові інститути, засновані на міжнародному партнерстві: Європейська школа менеджменту (спонсор - Фонд Шеварднадзе), Інститут державного керування (спільний навчальний заклад з Національною академією суспільних і політичних наук США, працює на базі американських програм і підручників, запрошує закордонних викладачів) [58,27].

Отже, природний приріст населення скорочується. У 2008 р. загальна чисельність трудових ресурсів в Грузії становила 54 % населення країни, при цьому рівень безробіття склав 13, 6 %. Освіта в Грузії має давні традиції. Середньовічні монастирі й академії були важливими вогнищами освіти й зберігали національну спадщину навіть у часи іноземного гніта.