Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
467.86 Кб
Скачать

2.2..5. Розміщення населення.

Грузія розташована в центральній і західній частині Південного Кавказу, її сусідами з півночі є Російська Федерація, зі сходу Республіка Азербайджан, з півдня Республіка Вірменія, на південному заході Туреччина. На заході територія Грузії омивається водами Чорного моря.

Грузинські племена здавна населяли західні і центральні райони Закавказзя. Формування єдиного грузинського народу відбувалося в результаті тривалого процесу спілкування і взаємопроникнення споріднених між собою племен, що носять збірне ім'я - «карти»; звідси сталося самоназва грузин «картвелі», а також «Сакартвело», тобто країна, населена грузинами.

Історичні умови визначили розселення народів на території сучасної Грузії. У селах Східної та Південної Грузії значну частину мешканців складають вірмени та азербайджанці, які переселилися в пізньо - феодальну епоху.

У XIX ст. у південні райони Грузії, та в численні міста з Туреччини хлинули потоки біженців-вірмен. У цей період було створено і ряд російських поселень, головним чином військових, а в південній Грузії-переслідуваних владою росіян сектантів. Західна Грузія-відрізняється більш однорідним національним складом. У селах тут живуть винятково грузини. Особливою національної строкатістю відрізняються великі міста-Тбілісі, Батумі, Сухумі, Руставі [12,9].

Свого часу феодальна роздробленість Грузії призвела до відокремлення окремих історико-географічних провінцій. Тісне спілкування єдиновірних грузин часто наражалося на місцеві політичні і навіть економічні бар'єри.

Особливо ізольовано жили горяни, проживаючи в малодоступних ущелинах між хребтами Великого Кавказу. Природно що подібні бар'єри призвели до появи самобутніх етнічних та етнографічних груп. Групи ці відрізнялися перш за все за мовними особливостями, а також за рисами побуту, звичаїв, тощо.

Порівняно далеко зайшов цей процес у грузинських племен - Мінгрелія і Свано, які крім грузинського літературної мови мають місцеві усні діалекти. Однак ці діалекти тісно повязані з грузинською мовою. В інших провінціях формувалися різні говірки грузинської мови. Цим, головним чином, і відрізняються один від одного картмійці, імеретіні, кажтінци, месхи, рачінці, лечхумци, пшави, хевсури, мтіули, гурійци, аджарці та ін

Однак, незважаючи на ці досить виразні відмінності ще в епоху зрілого феодалізму (X - XIII ст) сталася політична консолідація всіх племен, що населяли Грузії. В останній чверті X ст. утворилося єдина феодальна грузинська держава, що об'єднала всі провінції під егідою сильної централізованої влади [25,397].

Різноманітність природних факторів і відмінність в рівні господарського освоєння території зумовили нерівномірність розміщення населення. Основна частина жителів зосереджена на рівнині і в передгір’ях (90 %). В північній гірській зоні живе близько 5 % населення, а частка південної гірської зони в загальній чисельності населення не перевищує 8 %. Верхня межа заселеної території проходить на висоті 2400 м. Загальна чисельність сільських поселень становить риблизно 4500. Величина їх вкрай різна від поселень хутірного типу до великих сіл. Сьогодні великі міста країни: Тбілісі, Кутаїсі, Руставі, Батумі, Сухумі, Горі стали важливими центрами промислового виробництва, науки і культури. Інші регіональні центри виконують виробничі, соціально-культурні і адміністративні функції.

Основна маса осетинів зосереджена в Південно-осетинській автономній області. На південному заході, в Аджарії, проживають корінні жителі-грузини, насильно відторгнуті від батьківщини і звернені до мусульманства за часів турецького панування. Аджарці проте зберегли риси національного характеру і рідну грузинську мову. Зараз від інших грузинів їх відрізняють лише деякі особливості побуту [32,30].

Грузини живуть також в сусідньому Азербайджані, Північній Осетії, в інших країнах СНД, переважно в містах, а також в Туреччині й Ірані.

Отже, Грузія розташована в центральній і західній частині Південного Кавказу, її сусідами з півночі є Російська Федерація, зі сходу Республіка Азербайджан, з півдня Республіка Вірменія, на південному заході Туреччина. На заході територія Грузії омивається водами Чорного моря. Грузинські племена здавна населяли західні і центральні райони Закавказзя. Історичні умови визначили розселення народів на території сучасної Грузії. У селах Східної та Південної Грузії значну частину мешканців складають вірмени та азербайджанці, які переселилися в пізньо - феодальну епоху.