Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Ситуац мен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
423.94 Кб
Скачать

Тема 3. Методологічні аспекти ситуаційного підходу в менеджменті

Імовірнісні методи для визначення випадкових факторів. Моделі поведінки при прийнятті бізнес-рішень. Теорії ігор та теорії прийняття рішень. Характерні ситуації у взаємовідносинах „суб’єкт –об’єкт”. Коефіцієнт ефективності управління соціотехнічними системами.

Методи виявлення впливу на ситуацію: „мозкова атака”, метод анкетування в два тури, метод факторного аналізу, метод багатомірного шкалування. Фактори, що впливають на процес прийняття рішень. Підхід до ситуаційного аналізу К.Койна і С.Субраманьяма.

Тема 4. Методика ситуаційного аналізу та декомпозиція процесу діагностики

Експрес-діагностика фінансового стану фірми.

Ситуаційний аналіз як процес порівняння потенціалу суб’єкту з характеристиками зовнішнього середовища, в якому цей суб’єкт функціонує. Характеристика об’єктів ситуаційного аналізу.

Діагностичні управлінські системи та інтерактивно використовувані управлінські системи.

Структурно-логічна схема проведення діагностики проблемної ситуації на підприємстві. Зв’язок консалтинг – менеджменту та інших видів послуг. Метод анкетування як засіб отримання необхідної інформації. Факторний аналіз як сукупність моделей і методів, орієнтованих на виявлення, конструювання та аналіз факторів, що впливають на організацію. Бенчмаркінг. Ситуаційний аналіз в маркетингу.

МОДУЛЬ №2

Моделювання практичної реалізації управлінських рішень за результатами ситуаційного аналізу

Тема №5. Управління стратегічними ситуаціями

Управління за слабкими сигналами. Реактивний менеджмент. Управління в умовах стратегічних несподіванок. Організація управління за контрольними точками. Контроль за відхиленнями в діяльності організації. Взаємозв’язок контролю і ситуаційного аналізу. Оцінка стратегічної ситуації в організації. Карти стратегічних груп М.Портера. СВОТ-аналіз.

Тема №6. Технологія прийняття управлінських рішень в умовах ризику та невизначеності ситуацій

Поняття невизначеності ситуації. Причини виникнення невизначеності при реалізації управлінських рішень. Інформація і її характеристики.

Методи і стилі управління, які використовуються менеджерами в залежності від факторів ситуації.

Зміст і характеристики управлінських ризиків. Система контролю за ризиками. Облік меж і зони господарського ризику. Проведення оцінки ризику. Управління ризиками в проблемних ситуаціях.

Психологія поведінки керівників в ситуаціях ризику. Задача прийняття рішень.

Бізнес-реінжиніринг як спосіб вирішення проблемних ситуацій на підприємстві.

Тема №7. Управління персоналом в проблемних ситуаціях

Ситуаційне управління і кадрова політика.

Поняття конфліктів і їх місце в суспільному житті. Основні причини виникнення міжособистісних конфліктів. Рекомендації щодо усунення конфліктних ситуацій в організації. Метод картографії конфлікту. Методи управління конфліктами.

Методи впливу на підлеглих як основа ситуаційного менеджменту.

Поведінка керівника в проблемних ситуаціях