Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_virobnichi_sistemi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

9. Формування ініціативної групи створення кластера.

Ознаки вдалої ініціативної групи

1. ОДНОРІДНІСТЬ ГРУПИ.Перша умова, яка забезпечить успішну роботу ініціативної групи,-однакові інтереси її учасників.Кожний виробник (науковець, чиновник та іп.) повинен мати однакову проблему з іншими товаровиробниками, яку вони спробують вирішити спільними зусиллями. У групі не повинно бути значних розбіжностей щодо розміру виробництва та фінансових можливостей її учасників Кластер може об'єднувати виробників із різноманітними правовими формами, фізичних або/і юридичних осіб, але різниця в обсягах господарської діяльності повинна бути помірною.

2. КІЛЬКІСТЬ УЧАСНИКІВ.

Кількість учасників залежатиме від типу кластера, про що йтиметься.Ініціативна група повинна маги достатню кількість учасників, бо інакше їй не вдасться залучити необхідну кількість нових членів у процесі створення кластера. Група з великою кількістю учасників не може працювати ефективно.Якщо Ви плануєте, що кластер матиме спочатку 50 членів, Вам потрібно буде організувати ініціативну групу з 15 чи 20 чоловік, які залучать інших учасників у період створення кластера.

3. МОТИВАЦІЯ ТА ЛІДЕРСТВО СЕРЕД УЧАСНИКІВ.Учасники ініціативної групи повинні маги необхідний рівень зацікавленості або мотивації.Серед них повинне бути ядро з кількох дуже активних людей,які мають бажання взяти на себе відповідальність. Для створення кластера необхідна команда.

2.2. Процес створення ініціативної групи

Проте щоб створити ініціативну групу, Вам потрібно залучити інших учасників. Діалог із членами - це ключ до успіху кластера, і це також важливо для того, щоб почати процес його побудови.Після того, як визначені можливі учасники ініціативної групи,потрібно організувати зустрічі та почати розробку проекту, визначити можливі напрями діяльності та проаналізувати, чи всі учасники зацікавлені в даному проекті. На цьому етапі буде корисною підтримка консультаційного центру.

10. Розробка проекту кластера

Усі компоненти кластерного проекту взаємопов'язані. На першому етапі розробки проекту не можна вибрати вірну комбінацію.

Необхідно буде провести певні попередні економічні розрахунки.На цьому етапі не йдеться про бізнес-план: розробляти його доцільно тільки після одного року функціонування кластера.

Необхідно:1) передбачити грошові витрати на перші місяці для того,щоб визначити потреби в обіговому капіталі;2) орієнтовано оцінити мінімальний обсягучасті членів в економічній діяльності кластера, що дозволить кластеру відшкодувати свої витрати (точка беззби тковості);3) приблизно оцінити собівартість послуг (визначити приблизну ціну, яку члени кластера можуть отримати за свою продукцію - готову і проміжну за етапами технологічного процесу), залежно від очікуваного обсягу діяль-

ності.Такі розрахунки будуть зроблені кілька разів у процесі розробки кластерного проекту, причому па початку вони буду ть дуже приблизними.

Перша оцінка може спонукати ініціативну групу переглянути певні варіанти й вибрати реальний для початку роботи кластера. Потім необхідно зробити більш точні розрахунки.Проте недостатньо того, що економічні прогнози позитивні, необхідно постійно перевіряти, чи проект узгоджується з цілями.Слід переконатися в тому, що заплановані види діяльності дійсно відповідають потребам виробників і концепція відповідає кластсрним принципам.

Ініціативна група повинна досягти консенсусу. Необхідно посилити мотивацію, довіру та рішучість членів, що є запорукою успіху кластера.Після того, як наближено визначено компонент проекту, які узгоджені між собою, коли відповідно оцінено життєздатність кластера і коли все це погоджено з усіма членами ініціативної групи, необхідно скласти

стислий докумен т з описанням проекту -концепцію проекту. Концепцію проекіу обов'язково підписують усі члени ініціативної групи.Тепер настав час заснувати координаційний центр кластера й створити його бізнес-мережу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]