Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_virobnichi_sistemi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

70. Види послуг та конкуренція на ринках збуту

Кластер «Сузіря» надає такі послуги:

  1. створює базу даних майстрів народних художніх промислів за видами виробів для користування клієнтів;

  2. надає дизайнерські: маркетингові, консультаційні послуги виробникам НХП;

  3. здійснює виробництво виробів НХП;

  4. реалізує вироби НХП на внутрішньому ринку й зовнішньому ринках.

Усі послуги які надаються кластером, відповідають діючому законодавству України.Аналізуючи роботу конкурентів кластера, слід відзначити, що споживачі все частіше користуються послугами індивідуального виробництва, тобто попит має позитивну тенденцію.

Характер попиту на послуги містить елемент сезонності. Так, найбільший потік споживачів буде спостерігатися на початку зимового періоду, а також у місяцях, які містять святкові дні й місяці, які безпосередньо передують їм.

Оцінка переваг і недоліків створюваної структури засвідчує те, що кластер має достатньо переваг і може представляти на ринок конкурентоспроможні послуги.

Перевага над аналогічними конкурентами

Недоліки

Заходи щодо усунення недоліків

1

2

3

Художні вироби є екологічно чистим продуктом

Відсутність нормативно-правової бази для організації діяльності кластера

Подальше впровадження концепції Державної програми охорони , відродження та розвиток народних художніх промислів

Маркування

Сертифіковані вироби

Ділові зв»язки в бізнес-мережі

Забезпечення соціального захисту виробників

Пошук нових ринків збуту

Наявніст інтернет-магазину

Формування пакету замовлення на художній виріб

Розробка нових моделей, ескізів виробів

Дотримання й контроль вимог технологічного процесу

Контроль за якістю

Наявність професійних навчальних закладів, які забезпечують висококваліфікованими кадрами

Прозора схема розподілу коштів між майстрами, виробниками

55 Виготовлення і доставка зразка

Доставка власною кур'єрською службою кластера може здійснюватися через електронний магазин тільки на території, де розташовані безпосередні складські приміщення кластера. Також при застосуванні цього способу доставки можливий варіант проведення готівкового платежу за товари та послуги. Організація доставки в регіони, що не охоплені власною кур'єрською службою, може здійснюватися за допомогою професійних національних кур'єрських служб, таких як EMS та ASD. Термін доставки цими службами по території України на сьогодні становить приблизно від 3 до 5 робочих днів.Третім варіантом організації доставки, що може використовуватися кластером, є доставка замовлень за допомогою Укрпошти. Даний вид доставки передбачає вручення посилки чи бандеролі в поштовому відділенні, яке розташоване за поштовою адресою покупця. Вартість такого варіанта доставки залежить від габаритів та ваги замовлення й визначається за допомогою відповідних тарифів Укрпошти. Слід також відзначити, що сьогодні практично не можливо визначити фактичний час доставки товарів, оскільки це прямо пов'язано з графіком та темпами доставки кореспонденції самої Укрпошти та частими «перебоями» у постачанні кореспонденції та вантажів.Четвертим варіантом організації доставки є доставка з використанням магістрального транспорту. Під магістральним транспортом розуміється будь-який автомобільний, залізничний, повітряний та морський транспорт. Використання такого виду доставки є доцільним лише при великій вазі замовлення та гуртових закупівлях, які характерні для економіко-оргапізаційної моделі В2В. Визначити вартість та час такої доставки сьогодні є досить важко га практично неможливо, оскільки кожне відправлення, яке здійснюється таким чином, має свою індивідуальну вартість та час.П'ятим способом організації доставки є самовивіз замовлення покупцем зі складських приміщень кластера. На нашу думку, такий вид доставки є доцільним лише тоді, коли кластер здійснює підтримку вже існуючого офф-лайн бізнесу та використовує економіко-організаційну модель виду В2В.Проаналізувавши всі переваги та недоліки цих способів доставки, ми дійшли до висновку, що в ролі глобального оператора з доставки може виступити «Укрпошта», яка забезпечує доставку преси та кореспонденції у всі регіони та населені пункти України. Оскільки доставка кореспонденції та преси відбувається кожного дня, то існує можливість використання даних транспортних засобів для доставки замовлень «точно в термін» клієнтам кластера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]