Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_virobnichi_sistemi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

8. Етапи процесу побудови кластера

Кластер повинен будуватись на міцній основі. Тому треба бути дуже уважним на кожному етапі його створення. Жоден етап не можна пропустити. .Процес створення кластера повинен складатися з нижчеподаних етапів.

1. Формування ініціативної групи полягає в об'єднанні достатньої кількості виробників та інших суб'єктів, які погоджуються з ідеєю створення кластера та приймають рішення щодо подальших дій. Як правило, ця згода повинна бути затверджена підписом у протоколі про наміри.

2. Розробка проекту. Коли ініціативна група створена і її учасники підписали протокол про наміри, їх завдання полягатиме в розробці реалістичного та взаємоузгодженого проекту. Для цього потрібен певний час на його обдумування та визрівання. На цьому етапі необхідно взяти до уваги багато факторів: потреби членів майбутнього кластера га їх можливості для цього, ринкові умови, доцільність формування клас тера на певній території, джерела формування матеріальної бази. Коли всі ці елементи визначені і взаємоузгоджені, а також погоджені між усіма засновниками, необхідно почати опрацювання концепції проекту кластера. Це буде концепція проекту.

3. Заснування координаційного центру кластера та визначення кола суб'єктів кластера. Коли концепція кластера розроблена, можна переходи ти до офіційного заснування координаційного центру.Необхідно ретельно розробити статут, організувати установчі збори та провести реєстрацію. Паралельно потрібно буде планувати та підготувати економічну діяльність кластера в початковому періоді.

4. Початок діяльності кластера. Зареєструвавши координаційний центр, кластер існує лише деюре, бо треба почати й розвинути його економічну діяльність. Обов'язково треба розробити Правила внутрішньої господарськоїдіяльності кластера (якщо це не було зроблено раніше), а також бізнес-план. Необхідно буде поступово зміцнювати матеріальну базу координаційного центру, збільшувати чисельність суб'єктів (членів) кластера, запроваджувати на практиці кластерні принципи.

68. Резюме

Народні художні промисли – одна з традиційних базових галузей народного мистецтва українців. У даний час занепали мистецькі осередки в більшості регіонів України, у тому числі в Івано-Франківській області. Практично зруйнована матеріально-технічна база підприємств народних художніх промислів.

Із занепадом осередків і підприємств народних художніх промислів припинилася підготовка молодої зміни, фахівців, школи майстерності. Згасає творча ініціатива народних майстрів, завмирають цілі мистецькі династії.

Основна маса майстрів позбавлена робочих місць і соціального захисту, прав на творчу працю, пенсійне забезпечення, передачу унікальних художніх традицій молодому поколінні.

Втрачені традиційні ринки збуту готової продукції. Продуктуються вироби низькопробні й далекі від народної традиції, які витісняють із ринку автентичних носіїв етномистецької традиції.

Зруйнована мережа спеціалізованих навчальних закладів. Зникла важлива середня ланка в підготовці кадрів. Отже, сьогодні ринок народних художніх промислів України й зокрема ліжникарства , хоча й відрізняються великою різноманітністю, водночас не користується великим попитом і не задовольняє потреби різних категорій ( з рівнем доходів, за культурно мистецьким рівнем і так далі ) покупців. Тому все частіше споживачів віддають перевагу індивідуальному виготовленню виробів народних художніх промислів, зокрема ліжникарства. Вміло підібрані елементи моделі здатні задовільнити найвибагливіших клієнтів, які бажають і створити комфорт власної оселі, і використати такий виріб для сучасного її дизайну або з лікувальною метою. Щоб грамотно маніпулювати специфічними властивостями елементів виробу й досягти бажаного ефекту від готового виробу, необхідна допомога кваліфікованого спеціаліста. Таку консультацію можна отримати в спеціалізованих магазинах м. Ів.-Франківськ та Косів. Однак консультації та асортимент виробу не завжди відповідають вимогам споживачів.

Таким чином , необхідність створення спеціалізованої структури продиктована вимогами споживачів ,які постійно ускладнюються.

Метою даного проекту є організація об’єнання народних художніх промислів яке буде працювати на відкритому для всіх, у тому числі для конкурентів, в полі діяльності. Створення подібної структури передбачає грамотний вибір такого ринкового сегмента , декластер міг би будувати свою довгострокову стратегію. Головною метою створення кластера є організація майстрів народних художніх промислів , надання їм консультаційних , дизайнерських , маркетингових та реалізаційних послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]