Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.69 Кб
Скачать

1

Образотворче мистецтво й методика його викладання. Актуальні питання художньої освіти.

Метою традиційної системи навчання є передача досвіду одного покоління іншому, обмін інформацією,переважно в один бік: від старшого покоління, молодшому, від учителя – учню. Зміст освіти подається в розгорнутому вигляді у логічній послідовності. Учню залишається тільки засвоїти і відтворити інформацію. Для того щоб навчальний процес був ефективним визначають цілі та завдання . Ціль – це операційна постановка і прогноз майбутнього. Це гранично конкретний , охарактеризований якісно. А де це можливо і кількісно, образ результату, що очікується , якого дитина , школа можуть реально досягти до суворо визначеного моменту часу. Цілі розрізняють : 1) за джерелом і способом утворення : внутрішні , які формуються людиною або соціальною системно самостійно в процесі їх діяльності , і зовнішні , які задаються ззовні; 2) за масштабом значення і позачасового обсягу: стратегічні – довгостроковий бажаний результат у близькому майбутньому; ціль – ідеал - це той кінцевий результат , до якого можна тільки прагнути, постійно наближаючись ; тактичні цілі – визначаються , як проміжний бажаний результат близькому майбутньому; оперативні цілі – визначаються як бажаний результат у теперішню мить.

2

Мета і головні завдання викладання образотворчого мистецтва в школі. Освітня галузі «Мистецтво».

Мета художнього виховання – це розвиток у дітей високих естетичних ідеалів , формування потреб і здібностей до образотворчого мистецтва в процесі художнього пізнання світу.

Завдання : 1) формування в дітей художньо – естетичного ставлення до дійсності , відчуття краси та гармонії, здатність емоційно відгукуватися на різноманітні прояви естетичного у навколишньому світі. 2) розвиток універсальних якостей особистості, як основи для розвитку і творчого потенціалу, художньо – творчої уяви, культури почуттів. 3 формування знань і уявлень про обр. мист. його роль у житті людей, усвідомлення ролі художнього образу у мистецтві і розвити його сприйняття та емоційно естетичної оцінки культурних почуттів. 4) формування потреб і здібностей, вміння створити виразний художній образ, оригінальну композицію мовою того чи іншого виду обр. мист. 5) розвиток сенсорних здібностей дітей, що більшою мірою сприятиме повноцінності художньо – естетичного сприйняття поліпшенню боку практичної художньої діяльності.

Основними завданнями освітньої галузі є пробудження в учнів інтересів до мистецтва , залучення до художньо – творчої праці. Освітня галузь «Мистецтво» спрямована на залучення школярів до творчої діяльності.

3

Види та жанри образотворчого мистецтва. Засоби виразності та художні особливості різних видів образотворчого мистецтва.

Обр. мист. – це художнє відображення дійсності і фантазії художника у видимих образах. Види обр. мист.: дизайн, декоративно – прикладне , скульптура , архітектура , графіка, живопис.

Архітектура – вид візуального (образотворчого) мистецтва, завданням якого є проектування і зведення будівель та споруд, що гармонійно формують просторове середовище людини. Види архітектури : архітектура об*ємних споруд, ландшафтна архітектура, містобудування.

Дизайн – художнє конструювання предметів побуту , формування гармонійного предметного середовища,створеного засобами промислового виробництва, для забезпечення кращих умов праці, побуту та відпочинку людей.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]