Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.69 Кб
Скачать

Дпм.Народні промисли і ремесла гуцульщини

Кожна гуцульська хата нагадує своєрідний музей народного мистецтва: всі речі повсякденного вжитку (посуд, меблі, килими, одяг, зброя) прикрашаються різноманітними візерунками, різьбою, вишивками, художнім розписом тощо.

Типові гуцульські прикраси — кюкічки — намисто з плодів, яке носять як жінки, так і чоловіки.Можливо, в давнину воно мало ритуальне значення або було оберегом.Нараквиці — чоловічі та жіночі прикраси у вигляді браслетів, плетених з вовни, прикрашених геометричним орнаментом.З часів Київської Русі збереглися жіночі чільця — налобні прикраси.Згарди - литі з металу хрести, нанизані на ремінець, які носять жінки.Вони не зустрічаються більше ніде в Європі. Лише в гуцулів зберігся плашоподібппй ритуальний одяг нареченої гугля.який нагадує давньоруське корзно.

Особливі іі гуцульські штани: холоші вишиваються зі зворотного боку яскравою вовною, а потім вивертаються вишивкою наверх. Сорочка носиться поверх штанів.Онучі та шкарпетки (канчурі) вишиваються но краях.Жінки носили доколінниці — ногавиці а білого сукна (в холодну пору року).Доколішшці — стародавніші від жіночих штанів.Гуцулки також носили головні тремітки — убруси. Безрукавний одяг називався: гугля, гуня, манто, чуга.

Характерна дівоча налобна прикраса, схожа на давньоруські рясна, потребувала багато праці і була святковою. Її готували всі дівчата іі жінки дія старшої дочки: доки вона не виходила заміж, молодші не мали права вдягати цей головний убір.

14

Обладнання й художнє оформлення кабінету образотворчого мистецтва.

Все обладнання та унаочнення з образотворчого мистецтва зосереджується в одному кабінеті. Найнеобхідніше обладнання класу це класна дошка з добре відшліфованою матовою поверхнею, щоб учитель міг виконувати швидкі педагогічні малюнки. Схематично демонструвати послідовність виконання того чи іншого завдання. Для малювання з натури в кабінеті обов*зково повинно бути не менше 2 столиків підставок, на яких ставляться натурні постановки для рисунка і живопису. Така підставка дає змогу ставити натуру на будь – якому рівні і в будь – якому місці класу. Для зберігання унаочнення, моделей, учнівських робіт, таблиць в кабінеті повинна бути достатня кількість шаф. Для роботи акварельними та гуашевими фарбами повинно бути не менше 2 відер і по одній баночці води для кожної парти. Із унаочнення потрібні набір гіпсових фігур, керамічний посуд, чучела птахів та тварин, набори муляжів овочів та фруктів, папки з репродукціями до навчальних тем та бесід. Для учнів в кабінеті повинна бути необхідна кількість наборів акварельних та гуашевих фарб з пензлями, резерв простих олівців, гумок, паперу для малювання, обрізки тканини для витирання пензлів. А також у класі завжди повинна бути виставка дитячих робіт.

15

Матеріали, інструменти, тзн на уроках образотворчого мистецтва в початковій школі.

Матеріали кабінету образотворчого мистецтва. В кабінеті повинні бути представлені наступні матеріали:

  • Документальні – це роботи про мистецтво по питаннях естетичного виховання;

  • Група засобів словесно - образної наочності – література про мистецтво, монографія художників різних історичних періодів;

  • Група засобів , що забезпечує високий рівень наукової організації праці – книги з методики викладання образотворчого мистецтва, з позакласної та позаурочної роботи, матеріали із досвіду роботи школи, довідникові видання , матеріали про місцевих художників, творчі роботи учнів;

  • Група засобів художньо – зображальної наочності – методичні таблиці, репродукції картини , листівки, фотографії;

  • Група екранно – звукових засобів навчання – аудіовізуальні посібники, відеозаписи, кінофільми, комп*ютер , дискети;

Практика довела , що засоби навчання дають необхідний педагогічний ефект тільки в тому випадку , якщо вчитель використовує їх в комплексі , в потрібний момент уроку, без порушення його логічної будови.

Використання ТЗН у викладаннінавчальнихдисципліндозволяєзбільшитиобсягінформації, яку необхіднозапам'ятати, приблизно на 35% і піднятиефективність занять на 20%. Крім того, цедозволяєзначноінтенсифікуватипізнавальнудіяльністьстудентів, даєможливістьдоповнитинавчальнийпроцесдодатковоюінформацією.

За формою передачіінформації ТЗН поділяютьсяна:

  • екранні (мультимедійнідошки, мультимедійніпроектори, рідкокристалічні та плазмовіпанелі, комп’ютери);

  • звуко-відеотехнічні (DVD-програвавчі, комп’ютернатехніка).

В останній час набувпоширеннятакий вид технічнихзасобів, як навчальнетелебачення, котре за допомогоюсучасноїтелевізійноїтехніки та телевізійнихвнутрішніх мереж і необхідного методичного забезпечення (відеороліки, кінофільми) набуло широкого використання у вищих закладах. Телевізійнатехнікаможевикористовуватися у навчальнихаудиторіях, обладнанихтелевізорами, DVD-програвачами.

Використаннятехнічнихзасобівнавчанняпідвищуєефективністьнавчальногопроцесу, посилюєзасвоюваністьнавчальногоматеріалу, а їхрозробка та визначеннянапрямівзастосування є важливоюскладовоюметодичноїроботи у ВНЗ усіхрівнівакредитації.

17

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]