Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.69 Кб
Скачать

Основи кольорознавства. Класифікація й психофізіологічна дія кольорів.

Природа подарувала нам багато різних кольорів, і це велике щастя, що ми можемо бачити їх. Колір предмету не є постійним, він залежить від освітлення. Чим менше світла падає на предмет, тим темніше його забарвлення.

Кольорознавство – наука , яка вивчає кольори та їх вплив на емоційний вплив людини.

Й.Гете любив розглядати один і той самий пейзаж крізь скло зеленого, жовтого , червоного та інших кольорів і спостерігати , як при цьому в людини змінюється сприйняття цієї картини та емоційний стан.

Художники, створюючи свої полотна, застосовуючи усі відомі знання про властивості кольору, навіть роблять власні відкриття в цій галузі, проте інколи сприйняття глядачем кольору в картині залежить від невловимих нюансів, які складно проаналізувати.

У темряві ми не бачимо жодних кольорів. Якщо ж нам у вічі потрапляють промені сонячного або електричного світла (вчені називають їх світловими хвилями), в нас виникає відчуття кольору. Очі перетворюють сигнал про світло на систему імпульсів, яку й одержує наш мозок сприйняття кольору – це ланцюжок із чотирьох етапів: світло – очі – мозок. У сонячному світлі містяться всі колірні хвилі. Коли вони змішуються, складається враження білого кольору, а при розкладанні світла ми бачимо всі барви веселки. Хвилева природа світла – це основа сприйняття кольору нашими очима.

Червоний, оранжевий, жовтий , зелений, блакитний, синій і фіолетовий кольори складають спектр. Крайні кольори колірного спектра – червоний і фіолетовий – більш схожі один на одний, ніж крайні кольори із середнім, наприклад червоний і зелений. Це дозволено розташувати спектральні кольори по колу.

Ахроматичні кольори – усі відтінки білого і чорного кольору.

Змішані кольори – усі кольори, крім основних (червоного, жовтого, синього). Отримуються шляхом змішування основних кольорів.

Основні кольори – червоний, жовтий, синій. Між собою їх можна змішувати, для того щоб отримати інші кольори, але отримати їх змішуванням не можна.

Теплі кольори – червоний, оранжевий , жовтий. Викликають відчуття тепла, асоціюються із сонцем, полум*ям.

Холодні кольори – блакитний, синій та ін.. викликають відчуття прохолоди.

Хроматичні кольори – усі кольори спектра , крім білого та чорного.

10

Особливості роботи акварельними фарбами та гуашшю. Відмінності художніх технік.

Учитель, демонструючи зразки учнівських малюнків написаних пензлем, знайомить їх з елементарними прийомами малювання акварельними фарбами. Щоб покрити аквареллю площину, спочатку проводять шлем смужку по верхньому горизонтальному напрямі на всю довжину, під нею другу смужку, так що вона вільно зливалася з першою, потім третьою і так далі.

Для рівномірного покриття великої площини, особливо, коли треба залишити непокриті фарбою місця, застосовують спосіб скісного штрихування. Рух пензля має бути пилкоподібним, при цьому фарба не збирається великими краплями і не стікає. Штрихи проводять під кутом 30 – 45 градусів. Класти фарбу треба рівномірно (без плям), акуратно не виходячи за межі малюнка використовуючи техніку акварельного живопису учні розширюють свої знання про кольори. З метою закріплення цих знань і умінь доцільно , щоб учні виконували такі вправи: утворення похідних кольорів з трьох основних і утворення кольорів різної яскравості: використання поступового переходу від темного до світлого; перехід від світлого до темного тону;вливання кольору в колір , поступовий перехід від одного кольору до іншого виконується доливанням у розчин більшої кількості фарби, так виконують вправи, щоб одержати головні переходи семи кольорів райдуги. На відміну від акварелі гуашеві фарби не прозорі і густі. Для роботи х розчиняють у воді до густоти сметани. Техніка живопису гуашшю легша ніж аквареллю, бо для виправлення помилок можна наносити нові шари фарби. Пишуть, гуашшю на папері, картоні, дерев*яних дошках. Малюнки гуашшю виконують також на тонованому папері. Для передачі світлих тонів фарбу змішують з білилами, а білі плями на малюнку передаються (на відміну від техніки акварелі) білою фарбою. Гуашеві фарби після висихання бліднішають, тому гуаш потрібно наносити інтенсивніше.

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]