Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.69 Кб
Скачать

Урок – основна форма організації навчально – виховного процесу. Календарно – тематичне планування. Структура і види навчальних занять з образотворчого мистецтва.

Основною формою організації навчання при викладанні обр. мист. є урок. Для кожного уроку вчитель розробляє його структуру. Найпоширенішими є комбіновані уроки з образотворчого мистецтва. А також урок малювання з натури (яблука, груша…); урок тематичного малювання (записана тема, а діти відтворюють за допомогою уяви, малюють по пам*яті, малюють до казки); урок декоративного малювання (візерунки, орнаменти, декоративний розпис); уроки бесіди (ознайомлення з творами мистецтва, історія мистецтва).

Серед загально - дидактичних етапів уроку визначають такі:

1.Організаційна частина (2-3хв.)

2. Викладання нового матеріалу. Сюди можуть включатися бесіда (створити емоційний настрій).

3. Актуалізація опорних знань. Створення проблемної ситуації по даній темі. Виконання малюнка на дошці (поетапно), використання наочності (картини репродукції,фотографії, дитячі роботи, використання ТЗН,магнітофон, роздатковий матеріал,гербарій, опудала птахів і тварин).

4. Практична робота учнів. Рекомендується спочатку провести тренувальні вправу, фізкультхвилинку.

Завершення практичної частини.

5. Підсумкова частина в словесній формі, міні виставка, оцінювання робіт.

18

Види навчальних занять з образотворчого мистецтва. Методика проведення уроків малювання з натури.

Є такі види занять з образотворчого мистецтва:

  • Комбіновані уроки;

  • Уроки тематичного планування;

  • Уроки декоративного малювання;

  • Уроки бесіди по ознайомленню дітей із творами художників, історією мистецтва;

  • Уроки малювання з натури;

Уроки малювання з натури за старою програмою займають 50% всього навчального часу і мають на меті збагатити уявлення дітей про красу природи, повніше виявити свої емоційні вираження в композиціях. Більшість інформації отримує людина саме через зір. Візуальні образи універсальні, їх можна пізніше передати на папері, в слові чи музиці. Будь- яка творча діяльність людини – це вже формотворення, тобто вміння сприймати форму в безлічі ї проявів. У повсякденному житті діти бачать безліч предметів – посуд, іграшки , одяг, їжу і інше. Кожен предмет може стати об*єктом для зображення і будь-яка річ виділена особливою красою, варто лише її побачити. Тоді зображена річ непомітно виграє новими фарбами. Набуде нового звучання і стане засобом вираження особистого погляду художника. Сприймання предмета залежить від вміння аналізувати – призначення , форма, будова, співвідношення, розміщення в просторі. Так при малюванні натюрморту аналізують розміщення зображення на аркуші, передачу віддаленості, передачу пропорцій,виявлення об*єму засобами світлотіні, фону. Малюнок натюрморт виконується у такій послідовності:

  • Визначення пропорцій предметів;

  • Визначення форми і розмірів предметів;

  • Детальне промалювання форми;

  • Виявлення об*єму засобами світлотіні;

  • Під час практичної роботи вчитель стежить , щоб діти не користувалися лінійкою, циркулем.

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]