Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OM.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
52.69 Кб
Скачать

Українська народна писанка, її символіка, художні особливості й техніки виконання.

Писанка – це не просто сувенір чи народна мініатюра. Вона несе в собі високий заряд енергетики. Для розпису писанок збереглося чимало різних орнаментів ще з давніх часів. Кожен символ і орнамент мав цілком конкретний зміст. І відповідно на писанці можна було закодувати найрізноманітнішу інформацію та побажання з різної нагоди. Писанки дарувалися на знак побажання добробуту, удачі, радості. Вони символізували вияв загальної любові до братів і сестер у Хресті. А взагалі, дарували друзям, родичам, знайомим. Традиційно писанки писалися під час Великого посту. Але найкраще це було робити в Чистий четвер та Страсну п*ятницю перед Великоднем. Писали писанки лише в доброму настрої та з добрими побажаннями.

Писанку освячували і ніколи не їли (на відміну від крашанок – пофарбованих в один колір яєць). За радянських часів мистецтво писанкарства збереглося здебільшого лише в нас в Західній Україні і на даний час існують визначні центри цього народного мистецтва – це село Космач, а в Коломиї є навіть унікальний музей Писанки в якому міститься понад 6000 експонатів.

Для розпису яйця використовують писачок. Його виготовляють з тонкої жерсті. Перш ніж приступити до розписування писанок, необхідно приготувати гладеньке куряче яйце або гусяче яйце без тріщин .Яйце підібране для писання , старанно миють теплою водою з оцтом і витирають серветкою або ганчіркою. Щоб виявити на сирому яйці тріщини , кладуть його в ложку і обережно занурюють на 1хв. В гарячу воду. Якщо від яйця йдуть бульбашки , то таке яйце не придатне для розписування.

12

Особливості декоративного малювання . Петриківський розпис.

Поряд із народним живописом на стінах хат у багатьох районах України побутує декоративне малювання на папері. Воно має те саме призначення – прикрашати помешкання.

Декоративний малюнок, виконаний на папері, має своє практичне застосування , чим визначають його композиція й колірне вирішення. Наприклад, орнамент , призначений для обрамлення вікна чи портрета, компонується у вигляді вікна або рушника. На стіні біля ліжка виконується панно на зразок килима, в кожній місцевості сформувалися свої прийоми й технічні засоби оздоблення сільських будівель, хатнього інтер*єру, предметів побуту. Зміст занять з декоративного малювання в початкових класах: малювання узорів за зразком, творче складання та ознайомлення учнів з творами декоративного мистецтва.

Центром виникнення декоративного розпису в Україні є село Пертиківка, Дніпропетровської обл. Це велике славне село, яке зачаровує світ своїми мальвами і жоржинами, соняхами і рясною червоною калиною. Не тими , що на городі чи в саду а мальованими - на дерев*яних тарелях, скриньках, вазах, колискових, столах, просто на папері. В основному Петраківці працюють тонкими пензликамиз котячої шерсті. Фарби можна розводити яєчним жовтком або клеєм ПВА. Для опанування техніки пер таківського розпису необідно володіти чотирма типами мазків, які традиційно називають «Гребінчик», «Зернятко», «Горішок», « Перехідний мазок».

Яворів – це мальовниче містечко на Львівщині. Тут плетуть солом*яні і лозині кошики, капелюшки. В більшості цим займаються чоловіки , а жінки оформляють. Розпис – це живопис на стіні , предметах побуту.

Кольори (жовтий,зелений, червоний).

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]