Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_virobnichi_sistemi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

50. Маркетинговий план на зовнішньому ринку.

Складання експортного маркетингового плану. Побудова страте­гічного маркетингового плану включає в себе визначення цільового споживача й ринку та планування того, як саме можна привабити по­купців до виробу. Успішний експортний маркетинговий план допомо­же визначити цільового клієнта й привернути його увагу. Маркетинго­вий план допоможе як відповідному обслуговуванню наявних клієн­тів, так і залученню нових. Експортний маркетинговий план має перед­бачувати маркетингові дії щонайменше на два-три роки і бути достатньо гнучким, щоби пристосовуватися до реакції ринку й споживачів.

Визначення цільового споживача. Визначення цільового спожива­ча передбачає два кроки. Перший - визначення типу споживача, на яко­го розраховуєте, виходячи з наявної сегментації ринку подарунків та предметів домашнього вжитку. Другий крок - визначення споживача серед каналів розповсюдження.

Визначення сегмента ринку для нашого товару. Ринок подарунків товарів домашнього вжитку можна поділити па три категорії, залеж­но від вимог покупців щодо ціни, оформлення, якості, обсягу й доку­ментального оформлення та транспортного обслуговування. Ринок ма­сового виробу - переважно великі мережі роздрібних магазинів по всій країні, для яких характерні найнижчі ціни й найбільші обсяги продажу. Ринок, орієнтований на середнього покупця - мережі роздрібних ма­газинів середнього розміру, каталоги замовлень поштою, а також не­залежні бутики та магазини при музеях, для яких характерні середні ціни й інтерес до унікального та якісного оформлення. Ринок предме­тів розкоші - включає в себе магазини та каталоги замовлень поштою ексклюзивних виробів, а також незалежні бутики в регіонах із високим рівнем доходів населення, для яких характерні високі ціни, незначні обсяги та пильна увага до ексклюзивного, стильного оформлення виро­бів. Виставковий сегмент ринку з'єднує виробників, гуртовиків та роз­дрібних продавців, які стоять на позиціях надання ремісникам по всьо­му світу справедливої ціни, безпечних умов праці та довготерміново­го доступу до ринків.

Визначення цільового ринку. Визначення цільової категорії товару до­поможе краще оформити маркетингові матеріали, організувати розробку нових видів продукції та сконцентрувати маркетингову діяльність.

Пошук цільових клієнтів Коли визначено цільових клієнтів і ринок та підготовлено маркетингові матеріали, для цих покупців, необхідно визначити, де встановити контакт із клієнтом. Найбільш вірогідно зу­стрітися з покупцем під час однієї з трьох подій: виставки-продажу, торговельної місії та візиту закупівельників. Особистий контакт із по­купцем є визначальним як для започаткування, так і для підтримання стосунків із клієнтом. Утвердження кластера на ринку подарунків та виробів домашнього вжитку може тривати два-три роки. Протягом цьо­го періоду необхідно регулярно представляти себе покупцям, щоб за­воювати їхню довіру і, відповідно, їхні замовлення.

Участь у виставках-продажах. Дуже корисно виставляти свої виро­би на виставках-продажах. Відвідування виставок-продажів дасть змо­гу визначити та знайти нових клієнтів, установити з ними контакти й зу­стрітися з тими, з ким уже ведеться співпраця. Відвідування виставок-продажів є ефективним способом побачитися з клієнтами, оскільки ве­лика вірогідність, що кілька клієнтів буде виставляти вироби на виставці. Виставки також є чудовим джерелом збору інформації про актуальні тенденції, що стануть у нагоді в процесі розробки нових виробів.

Проведення маркетингових місій. Маркетингові місії - це поїздки до країн збуту з метою зустрічі з конкретними закупівельниками в офі­сах або на виставках-продажах. Відвідуючи офіс клієнта та спостеріга­ючи за його роботою, можна краще зрозуміти умови ведення його бізне­су, наприклад складські операції, контроль за якістю, пакування тощо.

Відвідування постачальника покупцем. Відвідання допоможе в спра­ві розробки нової продукції і переговорам щодо продажу в цілому. Щоб заохотити закупівельний відвідати кластер, можна запропонувати йому організувати місцевий транспорт та замовити готель (за його гроші), а також послуги перекладача. Багато замовників побажає відвідати місце виробництва, щоб мати уявлення про те, як виготовляють вироби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]