Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_virobnichi_sistemi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

24. Розподіл валового доходу кластера.

Дохід від реалізації продукції кластера ІІХП

мінус єдиний податок (10%)

Чистий д о х і д віл реалізації виробів 11X11

мінус виробнича собівартість реалізованих виробів ИХ1І:

а) прямі матеріальні витрати;

б) прямі витрати на оплату праці;

в) інші прямі витрати (амортизація, втрати від браку);

г) загалі,новиробничі витрати

Валовий прибуток

мінус адмішстраї ІНШІ витрати, у тому числі:

а) податок з власників транспортних засобів;

б) плата за землю, яка не використовується для

підприємницької ДІЯЛЬІІОСІ і

мінус витрати па збут і рекламу

мінус фінансові виграти, у німу числі:

а) проценти за користування кредитом збутовим

підприємством

Чистий прибуток

Резервний

(гарантійний)

фонл

Фонд розвитку

кластера

Фонд

стимулювання іа

соціальних

потреб

1. Економічна сутність кластера. Визначення кластера.

У законодавчих актах України не має визначення такої організацій­ної форми виробництва, як кластер. Водночас західна практика веден­ня бізнесу вже давно довела, що кластери с ефективним інструментом підвищення конкурентоспроможності власної продукції та економіч­ного зростання регіонів.

Можна запропонувати таке узагальнене визначення кластера: кластер - це індустріальний комплекс, сформований на основі тери­торіальної концентрації мереж спеціалізованих постачальників, осно­вних виробників та споживачів, які пов'язані технологічним ланцюгом і є альтернативою галузевому підходу.

Кластер є альтернативою групування підприємств у порівнянні з га­луззю. При використанні галузевої ознаки підприємства об'єднуються в групи за подібністю технологічних і виробничих процесів. У кластер входять підприємства, які розташовані в межах певного регіону (регіо­нів) і мають тісні технологічні й виробничі зв'язки, є постачальниками й споживачами продукції один одного.

Україні притаманна одна з найважливіших передумов формування нових виробничих систем - наявність досвіду формування взаємовід­носин господарюючих суб'єктів на засадах кооперації.

Кооперація - це процес добровільного об'єднання зусиль і ресур­сів суб'єктів, зацікавлених у досягненні певних соціально-економічних результатів, які можна отримати або швидше, або ефективніше за до­помогою групових дій. Функціонування кластера теж базується на ко­операції, та водночас кооператив як організаційна форма і кластер не є тотожними поняттями.

Є дві основні ознаки, котрі характеризують відмінність тої чи ін­шої моделі організації виробництва:

кооперативи створюються на добровільній основі за раху­нок об'єднаних коштів своїх членів із метою спільного ве­дення господарської діяльності для задоволення своїх фі­нансових, соціальних і культурних потреб (на відміну від кластера, де кожний учасник використовує власне май­но для поточної діяльності, але воно не є спільним для решти членів кластера);

діяльність членів кластера спрямована на виробництво продукту під єдиним товарним знаком, усі учасники пов'язані одним технологічним ланцюгом та реалізацією (на відміну від кооперативів, де кожний учасник може виробляти свій продукт і тільки реалізовувати через кооператив).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]