Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Novi_virobnichi_sistemi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

14.Процес створення

ініціативної групи

Оскільки Ви звернулись до цієї методики, то, можливо, цс означає, що Ви вже вирішили почати реалізовувати ідею створення класте-

ра. Ви - ініціативна особа, а можливо, Ви входите до групи людей, якіподіляють цю ідею.

Проте щоб створит и ініціативну групу, Вам потрібно залучити інших учасників. Для цього необхідно обговорити цю ідею з іншими виробниками з Вашого села чи району, пояснити їм, що таке кластер, які переваги вони матимуть у результаті його створення.Ви можете передати їм необхідну літературу, яку можна отримати у Вашому консультаційному центрі.Діалог із членами - це ключ до успіху кластера, і це також важливо для того, щоб почати процес його побудови.

Якщо визначені можливі учасники ініціативної групи,потрібно організувати зустрічі та почати розробку проекту, визначити можливі напрями діяльності та проаналізувати, чи всі учасники зацікавлені в даному проект і. На цьому етапі буде корисною підтримка консультаційного центру. Консультант зможе надаси додаткову інформацію про кластсрні механізми та принципи діяльності, про досвід інших кластерів та ініціативних груп в Україні, про засоби реалізації проекту створення кластера.

15. Протокол про наміри

Як тільки ідея про створення кластера сформувалась, дуже важливим є закріплення згоди учасників та прийняття рішення щодо втілення її в життя.Подальша розробка та затвердження проекту є завданням наступного етапу створення кластера, якщо учасники ініціативної групи вирішують продовжити свої починання.Протокол про наміри включає в себе:

І. Підтвердження прагнення учасників. Кластер узагалі базується на взятті на себе членами певних зобов'язань, а отже, цс їх перше зобов'язання: разом і органіювапо про- водити роботу на наступних стагі'ах процесу створення

кластера до отримання кінцевих результат ів, якими б вони не були негативними чи позит ивними. 2. Більш-менш точне визначення проекту (вид діяльності членів (суб'єктів) кластера), а також строки для реалізації пронесу створення. Визначення терміну конкретизації гіроекіу є дуже важливим для планування та організації роботи й підтримки зацікавлення людей.3. Порядок роботи та організація ініціативної групи. 1 Іаириклад, якщо ініціативна г рупа є численною (більше 6-7 чоловік), необхідно призначити робочу групу, учасники якої за дорученням усіх членів ініціативної групи організовуватимуть роботу на подальших етапах створення кластера.

21. Обсяг зобов'язань щодо ведення діяльності кластера.

У кластері, який функціонує на ринку (займається виробництвом,реалізацією та/або постачанням сировини, матеріалів, засобів виробництва), механізм т акий. визначають рівень зобов'язань, які братиме на себе кожний член щодо участі в економічній діяльності кластера. Дуже важливо ретельно обговорити з ініціативною групою те, які правила треба встановити, а також оцінити, на який обсяг діяльнос- ті кластер може розраховувати па початку функціонування. Для цього всім потенційним членам кластера треба роздати листок опитування, в якому вони вкажуть можливі обсяги постачання продукції в кластер (або обсяг кожного виду сировини, матеріалів, які вони купуватимуть кожног о року через кластер).Потім ці документи збираються й аналізуються. Таке підсумовування дасть змогу прогнозувати очікуваний обсяг діяльності кластера, що необхідно для визначення потреби в матеріальній базі або/та для оцінки маркетингових питань. Якщо Ви бачите, що очікуваний обсяг діяльггості недостатній, необхідно переглянути попередньо визначені варіанти роботи або спробувати залучити до кластера нових членів. Але, можливо, необхідно буде спочатку перевірити, чи достатньо високий рівень зобов'язань, які готові іга себе взяти потенційні члени. Якщо тут виникає проблема, треба обговорити це з членами, зрозуміти причини їх небажання та переконати їх у тому, що необхідно брати на себе більше зобов'язань. Кластер ніколи не досягне успіху, якщо із самого початку члени не згодні брати на себе значні зобов'язання щодо ведення діяльності. Якщо таке небажання є тільки в деяких потенційних членів, краще створювати кластер тілі.ки з членами, які згодні на такі зобов'язання.Якщо недостатньо осіб, готових узятті на себе зобов'язання потенційних членів, краще зупинитися на цьому етапі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]