Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.68 Mб
Скачать

План семінарсько-практичного заняття

1.  Поняття інтенсивності та інтенсифікації аграрного виробництва.

2.  Типи розвитку підприємств. Їх обґрунтування.

3. Необхідність інтенсифікації для українського сільського господарства.

4. Особливості інтенсифікації на сучасному етапі розвитку АПК.

5. Екологічність основних напрямків інтенсифікації.

6. Поняття інноваційних процесів, стадії інновації.

7. Моделі інноваційної політики, її особливості в Україні.

8. Ефективність еколого- та ресурсозберігаючих технологій виробництва аграрної продукції.

Терміни і поняття

Інтенсивність –

якісний і кількісний стан виробництва авансованого капіталу на 1 га земельних угідь, що забезпечує випереджаюче збільшення виробни­цтва продукції з цієї площі і підвищення ефективності викорис­тання вкладених ресурсів.

Інтенсифікація –

від французького "intensification” – збільшення напруженості, дієвості. Це процес, за допомогою якого формується інтенсивний тип розвитку підприємства. Збільшення виробництва продукції на кожну одиницю використаних ресурсів, в тому числі на одиницю виробничої площі або голову тварин, яке досягається за рахунок більш напруженого використання наявних ресурсів і більш досконалих засобів і методів виробництва.

Інновації –

новостворені (засновані) і (або) вдосконалені конкурентоспроможні технології, продукція або послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комер­ційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва і (або) соціальної сфери.

Інноваційна діяльність –

діяльність, що спрямована на викорис­тання і комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конкурентоспроможних товарів і послуг.

Інноваційний продукт –

результат науково-дослідної і (або) дослідно-конструкторської розробки, що відповідає вимогам, встановленим Законом України “Про інноваційну діяльність” (04.07.2002).

Інноваційна продукція –

нові конкурентоспроможні товари чи послуги, що відповідають вимогам, встановленим Законом України “Про інноваційну діяльність” (04.07.2002).

Інноваційний проект –

комплект документів, що визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо створення і реалізації інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції.

Пріоритетний інноваційний проект –

інноваційний проект, що належить до одного із пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, затверджених Верховною Радою України.

Інноваційне підприєм­ство (інноваційний центр, технопарк, технополіс, іннова­ційний бізнес-інкубатор тощо) –

підприємство (об’єднання підпри­ємств), що розробляє, виробляє і реалізує інноваційні продукти і (або) продукцію чи послуги, обсяг яких у грошовому вимірі перевищує 70 відсотків його загального обсягу продукції і (або) послуг.

Генетично модифіковані рослини (тварини) –

рослини (тварини), процес створення яких відбувався за допомогою генної інженерії. Трансгенні сорти мають стійкість до шкідників, хвороб, вірусів, бактерій; можливість створення чоловічостерильних форм рослин (так звана технологія “Термінатор”, коли насіння цих рослин не проростає) та інші задані властивості. Наприклад, картопля, яка не ушкоджується колорадським жуком; бавовник із забарвленням будь-якого кольору; гібриди кукурудзи, стійкі до пошкодження метеликом тощо.

Вермикультура –

промислове виробництво гумусних добрив пролонгованої (подовженої) дії з біомаси черв’яків, виведених у Каліфорнії (США) та придатних до промислового розведення з метою створення, меліорації та структу­рування ґрунту. Крім того, додавання вермикультури до раціону тварин і птиці підвищує їх продуктивність на 20–25 %.

?