Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Місце і роль основних сільськогосподарських культур в економіці підприємства

з/п

Показники

Зернові

Технічні

Картопля

Овочі

цукрові буряки

льон

хміль

1

2

3

4

Посівна площа підприємства, всього, га

Площа посіву окремої культури, га

Питома вага культури у всій посівній площі, %

Питома вага культури у грошових надходженнях, %

- у цілому підприємства

- від рослинництва

- у прибутку від рослинництва

- у прибутку підприємства

Завдання 20.3. Користуючись даними річного бухгалтерського звіту підприємства розрахувати економічну ефективність виробництва основних сільськогос­подарських культур.

Вихідна інформація. Необхідно скористатись формою 7-АПК річного звіту аграрного підприємства “ Реалізація сільськогосподарської продукції” та формою 9-АПК “Виробництво і собівартість продукції рослинництва”.

Методика виконання. Доцільно скористатись таблицею 20.3.

Таблиця 20.3

Економічна ефективність виробництва основних видів продукції галузі рослинництва

з/п

Показники

Зернові

Технічні

Картопля

Овочі

цукр. буряки

льон

хміль

1

2

3

4

5

6

7

Урожайність, ц/га

Затрати праці, люд.-год. на :

  • 1 га посіву

  • 1 ц продукції

Матеріально-грошові витрати на 1 га, грн

Собівартість 1 ц, грн

Середня ціна реалізації 1 ц, грн

Отримано прибутку (+), збитку: (-)

всього, тис. грн

на 1 га посіву, грн

Рівень рентабельності, збитковості (-), %

Урожайність знаходимо у формі 9-АПК річного звіту. Наприклад, урожайність зернових – код 0255, п. 2, цукрових буряків – код 0310, п. 2 тощо.

Затрати праці на 1 га посіву визначаються діленням останніх на зібрану площу, оскільки у річному звіті посівна площа не наведена. Наприклад, по зернових: значення коду 0258, п. 5 форми 9-АПК множимо на 1000 (щоб перевести з тис. люд.-год. у люд.-год.) та ділимо на значення коду 0010, п. 1.

Аналогічно визначаються витрати праці на 1 ц продукції – діленням останніх на валове виробництво (у центнерах), тобто, якщо це по зернових, на значення коду 0258, п.1.

Матеріально-грошові витрати на 1 га визначаються діленням значень коду 0010, п. 2. форми 9-АПК (по зернових) на код 0010, п.1.

Собівартість 1 ц можна визначити діленням усіх затрат на валове виробництво або скористатись готовою цифрою. Наприклад, по зернових – це код 0258, п. 4 форми 9-АПК.

Наступні показники визначаємо із форми 7-АПК.

Середню ціну реалізації – діленням виручки від реалізації на кількість реалізованої продукції. По зернових – це значення коду 0010, п. 3 на значення цього ж коду п.1.

Прибуток визначається відніманням від виручки повної собівартості продукції або у п. 4 форми 7-АПК. Збиток – у п. 5 цієї ж форми.

Для визначення прибутку в розрахунку на 1 га посіву необхідно вищевизначений прибуток поділити на площу посіву, тобто значення показника № 2 таблиця 20.2.

Рівень рентабельності визначається діленням прибутку (п. 4 форма 7-АПК або п. 5 форма 7-АПК, якщо збиток) на повну собівартість (п. 2 форма 7-АПК) та множенням на 100 %.

Оцінка отриманих результатів. Головна мета визначення даних показників – встановити, чи ефективне вирощування кожної окремої сільськогосподарської культури і визначити величину цієї ефективності. У середньому рівень рентабельності 45 % вважається достатнім для розширеного відтворення, але як правило технічні культури мають рентабельність вищу порівняно з іншими. До того ж в умовах відродження галузей рослинництва прибутковість будь-якого розміру – це вже позитивний результат, що може свідчити про тенденції ефективного розвитку галузі.

Доцільно також, аналізуючи дані статистичної звітності підприємства, порівняти їх з даними статистичного щорічника України, окремі з яких наведені у додатках 5–19.

Завдання 20.4. За матеріалами річного бухгалтерського звіту визначити структуру посівних площ кормових культур та кормової площі господарства.

Вихідна інформація. Необхідно скористатись формою 9-АПК “Виробництво і собівартість продукції рослинництва” та таблицею 7 річного звіту “Землекористування”.

Методика виконання. Результати розрахунків розмістити у вигляді таблиці 20.4.

Таблиця 20.4