Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Резерв росту тваринницької продукції за рахунок раціонального використання кормів

з/п

Показники

Спосіб розрахунку

Молоко

Приріст ВРХ

Приріст свиней

1

Фактично вироблено продукції, ц

Ф.13-АПК

К.230, 260, 350- гр.1 річного звіту

2

Норма використання кормів на 1 ц продукції, ц к. од.

Додаток 31,32

3

Витрати кормів за нормою на фактичну продукцію, ц к. од.

Ряд.1 х ряд. 2

4

Фактично використано кормів, ц к. од.

Дов. 7, р.1

к.720–740 річного звіту

5

Перевитрати кормів, ц к. од.

Ряд.4-ряд.3

6

Недовикористаний резерв росту об’єму виробництва продукції, ц

Ряд.5 : ряд.2

7

Недовикористаний резерв росту об’єму виробництва продукції, %

Ряд.6 : ряд. 1 х 100

Вихідна інформація. Необхідні дані наведені у формі 13-АПК “Виробництво і собівартість продукції тваринництва”, формі 7-АПК “ Реалізація продукції” та довідці 7 “Витрати кормів” річного бухгалтерського звіту аграрного підприємства.

Методика виконання. Визначення резерву росту галузей тваринництва за рахунок раціонального використання кормів доцільно розмістити у таблиці 21.4.1.

Спосіб розрахунку та джерело інформації наведені у відповідній графі таблиці. Нормативи витрат кормів наведені у додатках 5-6 даного посібника. Розрахунок резерву прибутковості тваринництва за рахунок росту обсягів виробництва та рівня товарності розмістити у таблиці 21.4.2.

Оцінка отриманих результатів. Представляє інтерес резерв росту продукції тваринництва за рахунок раціонального використання кормів як головної складової витрат галузі тваринництва. На основі запропонованої методики порівняння фактичних та нормативних витрат можна встановити конкретний розмір цього резерву в натуральному обсязі (ц) та у відсотках. Тобто визначити, на скільки міг би зрости обсяг виробництва кожного виду тваринницької продукції за умови раціонального використання кормів. Як правило, в господарствах спостерігаються перевитрати кормів порівняно із нормативом. Але за сучасних умов можливе також недовикористання кормів порівняно з нормою.

Якщо ж встановлено заплановане зростання валової продукції, то важливо визначити обсяг зростання прибутку, в т. ч. за рахунок росту величини валової продукції галузей тваринництва та за рахунок росту рівня їх товарності. Відповіді на ці запитання отримуємо з таблиці 21.4.2.

Таблиця 21.4.2